Ποια hedge funds χάνουν κεφάλαια και γιατί

Εχασαν χρήματα φέτος οι traders που κάνουν αρμπιτράζ στις συγχωνεύσεις. Κατηγορούν τις ρυθμιστικές αρχές για εχθρικές και απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα ντιλ.

Ποια hedge funds χάνουν κεφάλαια και γιατί
  • των Ivan Levingston, Costas Mourselas, Ortenca Aliaj (Λονδίνο)

Ζημιές φέτος για τα hedge funds που στοιχηματίζουν στην έκβαση των συγχωνεύσεων και εξαγορών (merger arb funds), καθώς τα μεγάλα ντιλ αντιμετώπισαν ρυθμιστικά εμπόδια.

Οι traders που κάνουν αρμπιτράζ στις συγχωνεύσεις, αγοράζουν δηλαδή μερίδια σε εταιρείες που εξαγοράζονται, με την προσδοκία ότι οι μετοχές θα πουληθούν με επιτυχία σε υψηλότερη τιμή, έχουν χάσει 2% κατά μέσο όρο το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Hedge Fund Research. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των hedge funds.

Τέτοια funds, τα οποία συνήθως στοχεύουν να αποφέρουν κέρδη ανεξάρτητα από την απόδοση των χρηματιστηρίων, λένε ότι η «ξηρασία» στο κλείσιμο των ντιλ έχει στεγνώσει τις ευκαιρίες στις οποίες μπορούν να στοιχηματίσουν. Ωστόσο, κατηγορούν επίσης τις ρυθμιστικές αρχές για απρόβλεπτες παρεμβάσεις, οι οποίες οδήγησαν στο χειρόφρενο της εξαγοράς ύψους 13,4 δισ. δολαρίων της αμερικανικής τράπεζας First Horizon από την καναδική τράπεζα TD και ανέστειλαν τη συμφωνία των 28,3 δισ. δολαρίων της Amgen για την εξαγορά της Horizon Therapeutics.

«Αυτό είναι το πιο τρελό περιβάλλον που έχει περάσει ποτέ κάποιος», είπε ένας ειδικός αρμπιτράζ συγχωνεύσεων. «Δεν είναι απλώς εχθρικό προς τα ντιλ, αλλά είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο».

Οι μετοχές των merger arb funds που διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Kite Lake και η Alpine έχουν υποχωρήσει φέτος κατά περίπου 6-8%. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 είχε συνολική απόδοση 17% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Η απώλεια 2% σηματοδοτεί μια αντιστροφή για τη στρατηγική -η οποία ήταν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο πέρυσι καθώς οι αγορές κατέρρευσαν- και είναι ενδεικτική του πώς το κλείσιμο των ντιλ γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο, καθώς οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται σε πολυετή χαμηλά και οι εποπτικές αρχές του ανταγωνισμού υιοθετούν μια πιο επιθετική προσέγγιση.

Ένας άλλος trader περιέγραψε τη χρονιά ως μία από τις πιο δύσκολες της καριέρας του. «Το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι τόσο δύσκολο και τα ντιλ πηγαίνουν προς το χειρότερο».

Ένα άτομο κοντά στην αγορά δεν ήταν και τόσο απαισιόδοξο, λέγοντας ότι η έλλειψη των ντιλ είχε οδηγήσει τα merger arb funds να κυνηγούν τις ίδιες λίγες ευκαιρίες, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ήταν πραγματικός arb-aggedon».

Τον Μάιο, η TD Bank εγκατέλειψε την προγραμματισμένη εξαγορά της First Horizon, ρίχνοντας την ευθύνη στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα ενέκριναν τη συμφωνία. Οι επενδυτές είχαν αρχικά εκφράσει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι το ντιλ θα πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα η μετοχή της First Horizon να ανέβει από λιγότερα από 18 δολάρια ανά μετοχή στα 24,9 δολάρια ανά μετοχή, σχεδόν ισοδύναμη με την προσφορά της TD για 25 δολάρια ανά μετοχή. Στη συνέχεια έπεσε κατακόρυφα στα σχεδόν 10 δολάρια ανά μετοχή.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε σε μήνυση για να μπλοκάρει τη συμφωνία της Amgen για την εξαγορά της Horizon Therapeutics, μια εξέλιξη που αιφνιδίασε επίσης τους επενδυτές και οδήγησε τις μετοχές της Horizon Therapeutics σε πτώση.

Στην Ευρώπη, άλλα ντιλ που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των αρμπιτράζ traders, όπως η προσφορά της επενδυτικής εταιρείας Apollo Global για τη βρετανική εταιρεία πετρελαιομηχανικών Wood Group και η συμφωνία εξαγοράς της UnitedHealth Group για την εταιρεία τεχνολογίας υγείας EMIS, επίσης δεν έχουν προγραμματιστεί. Η Apollo είπε ότι δεν θα προχωρήσει την προσφορά της, ενώ η συμφωνία της UnitedHealth έχει αντιμετωπίσει εξονυχιστικό έλεγχο από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τουλάχιστον ένα φωτεινό σημείο έχει αναδειχθεί μετά από νίκη σε δικαστήριο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα της Microsoft, στην προσπάθειά της να κλείσει την εξαγορά 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard. Η αναβίωση αυτού του ντιλ, το οποίο πολλοί στην αγορά είχαν υποθέσει ότι είχε πεθάνει μετά τις αντιρρήσεις των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε κέρδη για ορισμένα funds αρμπιτράζ συγχωνεύσεων.

Ο Φέλιξ Λο, ο οποίος διαχειρίζεται ένα fund 300 εκατομμυρίων δολαρίων που στοιχηματίζει σε ντιλ για την Trium Capital με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι πούλησε τις μετοχές που είχε στην Activision Blizzard τον Φεβρουάριο, όταν η εξαγορά φαινόταν αμφίβολη.

Ωστόσο, πρόσφατα αγόρασε options, καθώς επανήλθε το στοίχημα για το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ καταγράφει κέρδη αφού δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο απέρριψε αίτημα από την FTC για να αποτρέψει το κλείσιμο της συμφωνίας.

Παρά τις πενιχρές αποδόσεις του τρέχοντος έτους, ορισμένοι traders δηλώνουν ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα έχει μια αχτίδα φωτός: Με λιγότερους επενδυτές πρόθυμους να στοιχηματίσουν στο κλείσιμο των ντιλ, υπάρχουν πιο πλούσιες επιλογές για όσους εξακολουθούν να είναι αρκετά γενναίοι να το κάνουν.

Ενώ στο παρελθόν ένα δεδομένο ντιλ μπορεί να πρόσφερε discount 5%, πλέον λένε ότι τώρα είναι σε θέση να αγοράσουν μετοχές με περίπου το διπλάσιο από αυτό, αν όχι περισσότερο.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την αγορά από τον Μάιο, επειδή πολλά spreads διευρύνθηκαν πραγματικά καθώς δεν πραγματοποιούνταν πολλά ντιλ», είπε ο Λο. «Όταν οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σκληρή στάση για συγχωνεύσεις που προηγουμένως δεν θα είχαν μπλοκαριστεί, απαιτείται περισσότερη ικανότητα trading. Τα εμπόδια δημιουργούν ευκαιρίες, όταν οι αγορές κάνουν υπερβολικές προβλέψεις για το αν ένα ντιλ έχει ήδη πεθάνει».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v