Γιατί πέφτει το Trump trade και ανεβαίνει ο χρυσός

Οι τρεις πιθανές αιτίες που ο χρυσός συνέτριψε το ιστορικό του ρεκόρ τον Ιανουάριο και γιατί κινήθηκαν με την όπισθεν τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Τραμπ. Τι αποτελεί το πραγματικό ορόσημο.

Γιατί πέφτει το Trump trade και ανεβαίνει ο χρυσός
  • των Robert Armstrong και Aiden Reiter

Ο χρυσός σημείωσε ένα εκπληκτικό ράλι μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2024· η τιμή του αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο. Αυτό ήρθε μετά από μια περίοδο τριών και πλέον ετών κατά την οποία το εξαίσιο περιουσιακό στοιχείο της κρίσης κινήθηκε πλαγίως παρά το τρενάκι του τρόμου στα επιτόκια και τα risk assets.

Το γιατί ο χρυσός έκανε ράλι, ακριβώς τη στιγμή που τελικά το έκανε, παραμένει ελαφρώς μυστηριώδες, αλλά φαίνεται πως έχει να κάνει με μια διαρθρωτική αλλαγή στην παγκόσμια ζήτηση, ιδίως από τις κεντρικές τράπεζες.

Το «Unhedged» παραδέχεται ότι ένιωσε μια μικρή ανακούφιση – περισσότερο για διανοητικούς παρά για χρηματοοικονομικούς λόγους - όταν ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται και πάλι πλαγίως τον Οκτώβριο.

Μια σταθερή τιμή του χρυσού σήμαινε μια «μπερδεμένη κατάσταση» λιγότερη που πρέπει να σκέφτεται κανείς, σε μια αινιγματική αγορά που είχε περιέλθει σε αταξία λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Αυτό το διάλειμμα, ωστόσο, έχει τελειώσει. Το 2025 ο χρυσός έχει εκτιναχθεί άλλο ένα 10%, συντρίβοντας το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει πριν από τρεις μήνες.

Τι σηματοδοτεί αυτό για τις παγκόσμιες αγορές;

Η αδιάφορη εξήγηση για το γιατί ο χρυσός (ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο) ανεβαίνει είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν. Και υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρή ζήτηση για χρυσό πρόσφατα.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Και, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι εισροές σε ETF που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού ήταν 3 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα –ένα δυνατό μήνα μετά από αξιοσημείωτη αδυναμία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Τα ευρωπαϊκά funds χρυσού κατέγραψαν εισροές ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Η Κίνα έχει καλό λόγο να διαφοροποιήσει τα (συναλλαγματικά) αποθέματά της από το δολάριο και η Ευρώπη περιμένει τις εξελίξεις ως προς τους αμερικανικούς δασμούς. Η υψηλότερη ζήτηση χρυσού έχει λογική και στις δύο περιπτώσεις.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια εντελώς τυπική μακροοικονομική λογική, δεδομένου ότι η τιμή του χρυσού άρχισε να ανεβάζει στροφές στα μέσα Ιανουαρίου. Τα πραγματικά επιτόκια (όπως εκφράζονται από τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων) έχουν μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης - οπότε το κόστος ευκαιρίας για την κατοχή χρυσού έχει μειωθεί.

Το δολάριο έχει επίσης αποδυναμωθεί, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην τιμή, δεδομένου ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια. Στο βαθμό που αυτοί οι παράγοντες εξηγούν τι συμβαίνει, το μυστήριο δεν είναι ο χρυσός, αλλά το γιατί το «Trump trade», το οποίο απαιτεί ισχυρότερο δολάριο και υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, πρόσφατα έχει αντιστραφεί.

Τι εξηγεί την αντιστροφή του δολαρίου και των πραγματικών επιτοκίων, τα οποία αυξάνονταν σταθερά από τον Σεπτέμβριο που η επανεκλογή του Τραμπ άρχισε να φαίνεται πιθανή; Από άποψη τακτικής, αυτό είναι ίσως το κεντρικό ερώτημα στις αγορές αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανές εξηγήσεις.

Θα μπορούσε να είναι ότι οι αγορές βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ να επιβραδύνεται, για λόγους που αφορούν τον επιχειρηματικό κύκλο, τη νομισματική πολιτική ή τη δημοσιονομική/οικονομική πολιτική του Τραμπ.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι ότι το δολάριο και τα πραγματικά επιτόκια  μπορεί να είχαν αυξηθεί λόγω των αναμενόμενων δασμών των ΗΠΑ (κάτι που φυσικά θα στήριζε και τα δύο), αλλά η αγορά πιστεύει τώρα ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπλόφαρε σχετικά με αυτό.

Τέλος, ο λόγος θα μπορούσε να είναι τεχνικός. Ίσως να υπήρξε συνωστισμός στα Trump trades (ενν. ότι είναι υπεραγορασμένοι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε assets με βάση τις αρχικές υποθέσεις των εξαγγελιών Τραμπ για το δολάριο και τα επιτόκια) και τώρα να παίρνουν μια ανάσα προτού ξαναζωντανέψουν.

Ίσως υπάρχει ένας συνδυασμός και των τριών εξηγήσεων. Πιθανότατα δεν θα γνωρίζουμε τον πραγματικό συνδυασμό έως ότου η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ γίνει σαφέστερη τους επόμενους μήνες.

© The Financial Times Limited 2025. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v