Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν πείθουν οι ντρίμπλες Τραμπ με τους δασμούς

Γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την μετάθεση της επιβολής δασμών σε σειρά κινεζικών προϊόντων. Τα παράδοξα και η αντίδραση της αγοράς. Πόσο μπορεί να βοηθήσει η κίνηση στο να βρεθεί βιώσιμη συμφωνία.

Δεν πείθουν οι ντρίμπλες Τραμπ με τους δασμούς
  • James Politi (Ουάσιγκτον)

Ο Ντόναλντ Τραμπ μηχανεύτηκε μια αξιοσημείωτη γρήγορη υποχώρηση την Τρίτη από την τελευταία επιθετική κίνηση στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθυστερώντας για περισσότερο από δυο μήνες κάποιους νέους δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Κι’ όμως υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες ότι η κίνηση θα ανοίξει το δρόμο για να συνεχιστούν σοβαρές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ειρήνη διαρκείας τον εμπορικό πόλεμο στον οποίο αναλώνονται Ουάσιγκτον και Πεκίνο. «Αυτή η φαινομενική αποκλιμάκωση στις εξελισσόμενες εντάσεις ίσως είναι μια προσωρινή αναστολή», δηλώνει η Ελενα Ντουγκάρ του οίκου αξιολόγησης Moody’s. «Οι σχέσεις μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα παραμείνουν εριστικές, με περιστασιακά βήματα προς ένα συμβιβασμό», προσθέτει.

Η κίνηση του Τραμπ συνοδεύτηκε από την ασυνήθιστη αναγνώριση του ότι η κλιμακούμενη οικονομική διαμάχη με το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τα αμερικανικά νοικοκυριά, κάτι που έως τώρα αρνούνταν κατηγορηματικά.

«Το κάνουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων, για την περίπτωση που κάποιοι δασμοί θα είχαν αντίκτυπο στους αμερικανούς καταναλωτές. Εως τώρα δεν είχαν πρακτικά κανένα», υποστήριξε, καθώς ετοιμάζονταν να επιβιβαστεί στο Air Force One για να ταξιδέψει από το Νιου Τζέρσεϋ της Πενσυλβάνια.

Η εξήγηση υπονοεί κάποιο άγχος εντός του Λευκού Οίκου για τον πολιτικό αντίκτυπο στην καμπάνια επανεκλογής του κου Τραμπ, αν η οικονομία δεχτεί χτύπημα εξαιτίας της διαρκούς αντιπαράθεσης με την Κίνα.

Η καθυστέρηση στους δασμούς ταιριάζει επίσης με ένα πολυφορεμένο μοντέλο της ριψοκίνδυνης διπλωματίας της κυβέρνησης με την στροφή σε λιγότερο επιθετική στάση, αφότου κλιμάκωσε τις εντάσεις και δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς. Κάτι που υπονοεί ότι η κίνηση της Τρίτης ήταν μια πιο περιορισμένη, τακτική υποχώρηση.

Η ξαφνική αντιστροφή από τον Τραμπ -λιγότερο από δυο εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε ότι έρχονται νέοι δασμοί εξαιτίας της απογοήτευσης από την απροθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει σε παραχωρήσεις- χαιρετίστηκε με ανακούφιση από τους επενδυτές σε αμερικανικές μετοχές. Ο δείκτης S&P 500 κέρδη 1,5% την Τρίτη.

Οι αγορές ενθαρρύνθηκαν επίσης από την είδηση ότι κορυφαίοι αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι μίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη σε μια συζήτηση που ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», και υποσχέθηκε να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία σε δυο εβδομάδες.

Οι δυο πλευρές, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στο να μπουν στο δρόμο για μια συμφωνία, εξαιτίας της αμοιβαίας δυσπιστίας σε πολύ βασικά θέματα, όπως η συνέχιση της αγοράς αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, την οποία συνεχίζει να απαιτεί ο Τραμπ χωρίς να υπάρχει αντίδραση από το Πεκίνο.

Η στάση του αμερικανού προέδρου απέναντι στην Κίνα εξακολουθεί να γέρνει περισσότερο προς την κλιμάκωση, παρά τον συμβιβασμό. Ο Τραμπ συνέχισε να επιτίθεται στο Πεκίνο από το Twitter την Τρίτη για την «εκτενή υποτίμηση» του νομίσματός του. Επιπρόσθετα αν και λίγο περισσότεροι από τους μισούς δασμούς που θα επιβάλλονταν την 1η Σεπτεμβρίου μετατέθηκαν για τις 15 Δεκεμβρίου, οι υπόλοιποι θα επιβληθούν τον επόμενο μήνα.

Στο Καπιτώλιο οι Δημοκρατικοί χλεύασαν αυτή τη στροφή χαρακτηρίζοντάς την «υποκριτική».

«Η καθυστέρηση των δασμών σε ηλεκτρονικά παιχνίδια δίνει στον Τραμπ την αντίδραση των αγορών που επιθυμεί, αλλά προχωρά με δασμούς σε βιβλία, σχολικές προμήθειες και ρούχα που θα χτυπήσουν σκληρότερα τους αμερικανούς εργαζόμενους», δήλωσε ο Ρον Γουάιντεν, γερουσιαστής του Ορεγκον και επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή Οικονομικών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ δεν είναι, επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυμένος. «Καθυστερώντας απλώς επιζήμιους δασμούς σε επιλεγμένο αριθμό ιδιαίτερα επηρεασμένων προϊόντων από την 1η Σεπτεμβρίου στις 15 Δεκεμβρίου, δεν είναι λύση», υποστήριξε ο Πίτερ Ρομπινσον, πρόεδρος του «US Council of International Business», ενός λόμπι μεγάλων πολυεθνικών στην Ουάσιγκτον. «Είναι κρίσιμο ΗΠΑ και Κίνα να εμπλακούν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να φτάσουν σε ένα διαπραγματευτικό αποτέλεσμα με σκοπό την άρση αυτών των δασμών και τον εκμηδενισμό των φραγμών και των διακρίσεων στην αγορά».

Η απόφαση του Τραμπ να καθυστερήσει ορισμένους δασμούς ίσως είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ότι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι θα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό που προβλέπει επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για ένα ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς αρχές του επόμενου μήνα. Είναι όπως απίθανο να προσφέρει τη βεβαιότητα που πολλές επιχειρήσεις αναζητούν αναφορικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκειμένου να επανεκκινήσουν επενδύσεις που μαραζώνουν, ένα από τα μεγαλύτερα σύννεφα πάνω από την οικονομία.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο οικονομικό λάθος μετά την ψήφιση της Smoot-Hawley Tariff Act το 1930, που οδήγησε την οικονομία στην Μεγάλη Υφεση. Η συνέχεια αυτής της πορείας θα συνθλίψει τις αμερικανικές start-ups και τις μικρές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων θα αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις για περιορισμό των δραστηριοτήτων και μείωση θέσεων εργασίας», υποστήριξε ο Γκάρι Σαπίρο, πρόεδρος της Consumer Technology Association, ενός λόμπι εταιρειών του κλάδου των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v