Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόχος επενδύσεις 7 δισ. δολ. από το Κατάρ

Η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει από το Κατάρ επενδύσεις 7 δισ. δολ. για τους κλάδους του real estate, της ενέργειας και του τουρισμού, ώστε να αντιμετωπίσει την ύφεση και να μειώσει το δημόσιο χρέος.

  • Kerin Hope
Στόχος επενδύσεις 7 δισ. δολ. από το Κατάρ
Η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερα από 7 δισ. δολ. σε επενδύσεις από το Κατάρ για τους κλάδους του real estate, της ενέργειας και του τουρισμού έτσι ώστε να ανατρέψει την κατάσταση για την οικονομία που αντιμετωπίζει την ύφεση.

Στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον σεΐχη Hamad bin Khalifa al Thani, τον εμίρη του Κατάρ, εξέλιξη που «δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές», όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε υψηλές προσδοκίες, μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει… αλλά αυτή η συμφωνία τονώνει την εμπιστοσύνη μας», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το μνημόνιο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα, αλλά οι επενδυτές του Κατάρ στοχεύουν σε επένδυση 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό, που βρίσκεται στην παραλιακή γραμμή της πρωτεύουσας.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού -στο οποίο περιλαμβάνεται και πρώην αμερικανική βάση- θα μετατρεπόταν σε πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα μέσα ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Η δύσκολη κατάσταση για την ελληνική οικονομία, όμως, ανάγκασε την κυβέρνηση να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης ή leasing σε ξένους επενδυτές για ορισμένα από τα καλύτερα τμήματα real estate της χώρας, όπως είναι το Ελληνικό.

Ο κ. Παπανδρέου προώθησε πωλήσεις δημόσιας ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμβουλος του κλάδου real estate στην Ελλάδα δηλώνει πως «το Ελληνικό είναι μία από τις ελάχιστες αστικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες στην Ευρώπη που είναι διαθέσιμες για ανάπτυξη. Υπάρχει αρκετός χώρος για τη δημιουργία μεγάλης μαρίνας, πολυτελών ξενοδοχείων και για την κατασκευή κατοικιών».

Η Ελλάδα και το Κατάρ υπέγραψαν ένα παρεμφερές μνημόνιο τον Μάιο για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την κατασκευή τερματικών σταθμών αερίου σε ελληνικά λιμάνια.

Η συμφωνία αυτή έδωσε ώθηση σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον κλάδο ενέργειας, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, που αφορά στην Qatar Petroleum International Rosebud Energy, σε μία γερμανική εταιρία, η οποία ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στη Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ) Αστακού, που ελέγχεται από τρεις τράπεζες.

«Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει τον Αστακό ενεργειακό κόμβο για τη δυτική Ελλάδα και τη νότιο Ιταλία, ενώ θα του δώσει και ηγετική θέση στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων», αναφέρει ο εκπρόσωπος του έργου.

Στο project θα περιλαμβάνεται η δημιουργία τερματικού υγροποιημένου αερίου και εγκαταστάσεων για την αεροποίηση και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη νότιο Ιταλία μέσω νέου υποβρύχιου καλωδίου, αλλά και για την καλλιέργεια φύκων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ζωοτροφών.

Εφόσον ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό κλάδο ενέργειας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v