Προειδοποίηση ΔΝΤ για νέο πόλεμο νομισμάτων

Ο κ. Strauss-Kahn προειδοποιεί για τις "καταστροφικές επιπτώσεις" του νέου πολέμου νομισμάτων. Ακόμη και η κινεζική στήριξη ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι έγινε για να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του γουάν.

  • Alan Beattie
Προειδοποίηση ΔΝΤ για νέο πόλεμο νομισμάτων
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διακινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν νέο διεθνή πόλεμο νομισμάτων εάν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους για να λύσουν εγχώρια προβλήματα, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στους "Financial Times" που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Strauss-Kahn.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη νέα υποχώρηση του γεν μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο και ιδρύοντας ένα νέο ταμείο για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων.

«Είναι εμφανές ότι κυκλοφορεί η νοοτροπία πως τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο πολιτικής», αναφέρει ο κ. Strauss-Kahn.

«Πρακτικά, η νοοτροπία αυτή συνεπάγεται έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάκαμψη… Οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση θα έχει αρνητικές και πολύ καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες», υποστηρίζει.

Το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Τα κρατικά ομόλογα, οι μετοχές και οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν, καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα ξεκινήσουν έναν γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετές μεγάλες οικονομίες ελήφθησαν μέτρα για τη χαλιναγώγηση των ανοδικών τάσεων στα νομίσματά τους. Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας γεν για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια. Η Βραζιλία απείλησε με παρέμβαση για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το ρεάλ και τη Δευτέρα προχώρησε σε διπλασιασμό του φόρου στις ξένες αγορές ομολόγων, έτσι ώστε να μειώσει τις εισροές κεφαλαίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, κ. Guido Mantega, προειδοποίησε για τον νέο διεθνή πόλεμο νομισμάτων.

«Έχουμε αναφορές ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες των οποίων οι οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων υποστηρίζουν πως ίσως να είναι καιρός να χρησιμοποιήσουν τα νομίσματά τους για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα, ειδικότερα όσον αφορά στο διεθνές εμπόριο», αναφέρει ο κ. Strauss-Kahn και συμπληρώνει: «Δεν νομίζω ότι είναι καλή λύση».

Ο κ. Srauss-Kahn μιλούσε ενόψει των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον αυτό το σαββατοκύριακο, κατά τις οποίες αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα συζήτησης των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διαφωνούν με τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao, μετά τις σχετικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Jean-Claude Junker, πρόεδρος του Εurogroup, δήλωσε πως υπάρχει «απόκλιση στην ανάλυση» των κινεζικών και των ευρωπαϊκών αρχών. «Νομίζουμε ότι το κινεζικό νόμισμα είναι ευρέως υποτιμημένο», ανέφερε.

Αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Wen Jiabao δήλωσε πως η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αλλά οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινεζικές αγορές ομολόγων στηρίζουν επίσης το ευρώ έναντι του κινεζικού γουάν.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v