Κακό σημάδι: Η ΕΚΤ δανείζει δολάρια!

Η ΕΚΤ δάνεισε δολάρια (500 εκατομμύρια) σε τράπεζα της ευρωζώνης, σε ένα ακόμη σημάδι σημαντικού -αλλά όχι δραματικού- στρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανεβαίνει ο δείκτης φόβου των τραπεζών.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Richard Milne (Λονδίνο)
Κακό σημάδι: Η ΕΚΤ δανείζει δολάρια!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε δολάρια σε μια τράπεζα της ευρωζώνης για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σε ένα ακόμη σημάδι των κλιμακούμενων προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιφέρειας.

Ένας μόνο πλειοδότης δανείστηκε 500 εκατ. δολάρια για μία εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η ΕΚΤ, αξιοποιώντας έναν μηχανισμό που κατά κανόνα παρέμεινε ανενεργός τον τελευταίο χρόνο.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, αλλά από τις φήμες επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον μία τράπεζα συνάντησε δυσκολίες να εξασφαλίσει σε δολάρια τα κεφάλαια που ζήτησε.

Από μόνη της η χρήση του μηχανισμού δεν δείχνει δραματικά επίπεδα πιέσεων στις αγορές δανεισμού, σημειώνουν αναλυτές. Προστίθεται όμως σε άλλες ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να βρουν πρόσβαση σε μορφές δανεισμού που δεν χρησιμοποιούσαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Το αποκαλούμενο Euribor-OIS swap, ένα βαρόμετρο φόβου στον τραπεζικό κλάδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2009, ενώ τα swaps για βραχυπρόθεσμο δανεισμό με βάση το ευρώ, που φέρουν μεγάλο premium στην αγορά δολαρίων έναντι του ενιαίου νομίσματος, βρίσκονται στο πιο αρνητικό επίπεδο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ συνεχίζει να βλέπει υψηλά επίπεδα κεφαλαίων να... παρκάρουν overnight στον μηχανισμό καταθέσεων (deposit facility), αντί να δανείζονται σε άλλες τράπεζες.

Αυτήν την εβδομάδα, οι τράπεζες της ευρωζώνης συνέχισαν τις καταθέσεις με περίπου 80 δισ. ευρώ, μέγεθος χαμηλότερο από το ζενίθ των 145 δισ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας, αλλά αρκετά υψηλότερο από αυτό του περασμένου μήνα.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το ίδιο: οι τράπεζες προτιμούν να χρησιμοποιούν επίσημες πηγές ρευστότητας περισσότερο από όσο έναν μήνα πριν. Στα ίδια επίπεδα με αυτά της κρίσης του 2008; "Όχι", απαντά ο κ. Laurence Mutkin, rates strategist της Morgan Stanley.

Ο κ. Nick Matthews, οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Royal Bank of Scotland, δήλωσε: "Είναι πιθανότατα σύμπτωμα των πιέσεων και του στρες που υπάρχει στο σύστημα".

Σε συντονισμό με την αμερικανική Federal Reserve, η ΕΚΤ πρόσφερε αρχικά δολάρια σε τράπεζες της ευρωζώνης στα τέλη του 2007. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στα τέλη του 2008 και ακόμα μία φορά πέρυσι τον Μάιο, όταν κλιμακώθηκε περισσότερο η κρίση χρεών.

Η ΕΚΤ πρόσφερε στις τράπεζες όση δολαριακή ρευστότητα χρειάζονταν χθες, αλλά με επιτόκιο 1,1%.

Το εβδομαδιαίο Libor του δολαρίου, που οι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν είναι ακριβώς αντίστοιχο, αλλά το καλύτερο διαθέσιμο, χθες κινούνταν στο 0,18%.

Τα 500 εκατ. δολάρια που τραβήχτηκαν ήταν αρκετά υψηλότερα από τα 70 εκατ. δολ. που είχε πιστώσει ο μηχανισμός τον Φεβρουάριο.

Πάντως, αυτό το μέγεθος είναι μικρό σε σχέση με τα έως 10 δισ. δολ. που πιστώθηκαν σε μία εβδομάδα το Μάιο 2010.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v