Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόση ορμή έχει το χρηματιστηριακό ράλι;

Το επιθετικό ξεκίνημα του 2012 σε χρηματιστήρια, εμπορεύματα και ευρωομόλογα δημιουργεί ελπίδες για μια χρονιά δυνατών αποδόσεων. Υπάρχει όμως και αντίλογος. Τρεις κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν.

  • Dave Shellock
Πόση ορμή έχει το χρηματιστηριακό ράλι;
Το επιθετικό ξεκίνημα του 2012 στα διεθνή χρηματιστήρια, στα εμπορεύματα και στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας έχει φέρνει ελπίδες ότι οι αγορές πιθανόν να έχουν μια χρονιά δυνατών αποδόσεων. Μήπως όμως οι επενδυτές υπερβάλλουν; Τρεις εμπειρογνώμονες παραθέτουν τις απόψεις τους.

Stephen Lewis (Monument Securities)

Ο Stephen Lewis της Monument Securities προειδοποιεί ότι οι προσδοκίες οι οποίες οδηγούν τις αγορές στο ξεκίνημα του Ιανουαρίου σπανίως επιβιώνουν για πολύ στο έτος.

"Η περσινή χρονιά άνοιξε με τις ριψοκίνδυνες αγορές σε καλή κατάσταση. Όμως, στα μέσα Φεβρουαρίου, η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ άρχισε να ξεθυμαίνει και οι ανησυχίες για την ευρωζώνη επέστρεψαν στο προσκήνιο. Το 2010, η ψυχρή πραγματικότητα χρειάστηκε ακόμη λιγότερο χρόνο για να χαλάσει το πάρτι των ριψοκίνδυνων ενεργητικών. Δεδομένου ότι οι αγορές οδηγούνται φέτος από τους ίδιους παράγοντες με τους περσινούς, οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί.

Το αμερικανικό ΑΕΠ δ΄ τριμήνου επανέφερε στην πραγματικότητα τους υπερασιόδοξους αναλυτές. Στην ευρωζώνη η πρόοδος προς το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα βοηθήσει τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις καταπονημένες περιφερειακές οικονομίες, ανατρέποντας την οικονομική ανάκαμψη και προκαλώντας μεγάλες δανειακές ζημίες για τις τράπεζες".

Hans Redeker (Morgan Stanley)

Ο Hans Redeker της Morgan Stanley επίσης είναι επιφυλακτικός. «Από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς είμαστε αισιόδοξοι για τις ριψοκίνδυνες διαθέσεις. Όμως, τώρα, πιστεύουμε ότι είναι ώρα να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο επιφυλακτικοί με τον κίνδυνο.

"Από το μέτωπο της στατιστικής, ο δείκτης οικονομικών εκπλήξεων που καταρτίζουμε για τις ΗΠΑ όχι μόνο αποκλιμακώνεται από το θετικό άκρο του, αλλά και κινείται χαμηλότερα. Όμως, η μεγαλύτερη ανησυχία μας παραμένει η Ελλάδα και η ευρωζώνη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι συνομιλίες για το PSI θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, όμως όταν συμφωνηθεί το PSI οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να βάλουνε μπροστά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, και εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα.

Εταίροι της καγκελαρίου Merkel στην κυβέρνηση συνασπισμού συζητούν ανοιχτά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και δεν δείχνουν διάθεση να στηρίξουν νέο πακέτο. Ανάλογες είναι οι θέσεις κι άλλων αξιωματούχων σε βόρεια κράτη, ενώ οι εκλογές του Απριλίου στην Ελλάδα απλώς θα επιδεινώσουν την αβεβαιότητα".

Jan Loeys (JP Morgan)

Ο Jan Loeys της JP Morgan δηλώνει ότι το ράλι κινδύνου αρχίζει να αντλεί θεμελιώδη στήριξη, με τα οικονομικά στοιχεία να βελτιώνονται και τις κεντρικές τράπεζες να σηματοδοτούν ακόμη μεγαλύτερη πιστωτική χαλάρωση.

"Τα στοιχεία ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα και στην Ευρώπη δείχνουν περιθώρια ανόδου στην παγκόσμια ανάπτυξη για το α΄ τρίμηνο. Εξίσου σημαντικές είναι οι ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν κι άλλη στήριξη.

Το ισχυρό και διευρυνόμενο ράλι σε ριψοκίνδυνα ενεργητικά μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι η επενδυτική κοινότητα γίνεται αισιόδοξη για τον πλανήτη. Όμως, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, οι έρευνες και οι συζητήσεις με τους πελάτες αποδεικνύουν ότι αντίθετα είναι ένα πολύ απρόθυμο ράλι. Όσοι είναι long συχνά μας λένε ότι το κάνουν για λόγους τακτικής και όχι θεμελιώδους προοπτικής, ενώ άλλοι απλώς μειώνουν πρόσκαιρα τα ριψοκίνδυνα shorts τους.

Ένα χαμηλών όγκων ράλι τεχνικά δεν είναι θετικό σινιάλο, αλλά επιλέγουμε να το μεταφράσουμε πιο θετικά, ως ένδειξη για το πόσο παραπάνω μπορεί να αναρριχηθεί, όταν η επενδυτική κοινότητα θα μεταστραφεί πράγματι στην αισιοδοξία. Άνετα, διατηρούμε σημαντικές long θέσεις έναντι του κινδύνου".
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v