Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διετής παράταση χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση

Το θέμα της επιμήκυνσης αναμένεται να θέσει ο Σαμαράς. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι FT το κόστος είναι 20 δισ. Πώς θα καλυφθεί χωρίς νέα χρηματοδότηση. Θα ακούσουμε, αλλά περιμένουμε, λέει το Βερολίνο.

  • Kerin Hope (Athens)
Διετής παράταση χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση
Η Ελλάδα αναζητά διετή παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και οι προοπτικές επιστροφής σε ανάκαμψη, σύμφωνα με έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους Financial Times.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει ζήτημα στις συζητήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Το θέμα έρχεται τη στιγμή όπου η Ελλάδα παλεύει να βρει επιπλέον 11,5 δισ. ευρώ σε περικοπές, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ, ώστε να εφαρμοστούν το 2013-2014, με βάση το σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Το αίτημα επέκτασης έχει στόχο τη βραδύτερη προσαρμογή, με τις περικοπές να επιμερίζονται έως το 2016 και το έλλειμμα να περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ τον χρόνο, αντί για 2,5% που προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από το αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, η Αθήνα προτείνει να βρει τα κεφάλαια χωρίς να ζητήσει νέα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση εντόκων, ενώ η Ελλάδα ελπίζει σε μετάθεση του χρόνου κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έλαβε ως βοήθεια, από το 2016 στο 2020, οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το δεύτερο δάνειο της βοήθειας.

H υπομονή των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται και μία ακόμα σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου πιθανόν να αποσταθεροποιήσει περισσότερο τις αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα και αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ζητά ανοιχτά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του πρωθυπουργού, είπε ότι η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης. «Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για τη διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερδόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική».

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 6,2% σε ετήσια βάση. Η ευρωζώνη υποχώρησε συνολικά κατά 0,2%, με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, παρά την «αντίσταση» της Γερμανίας, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% του ΑΕΠ, και τη μηδενική ανάπτυξη της Γαλλίας.

Παρ’ όλα αυτά, η πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η κάμψη στις αγορές δείχνουν ότι οι συνθήκες μπορεί να χειροτερέψουν, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον ανησυχίες στην ευρωζώνη.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο, δηλώνοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το δάνειο των 174 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο. Αποφάσισε, όμως, να περιμένει μέχρι η συμμαχική κυβέρνηση δείξει πρόοδο στη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Η κυβέρνηση έθεσε ως προθεσμία την 20ή Αυγούστου για να οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων, όμως οι αντιδράσεις από τους αριστερούς συμμάχους της αναφορικά με τις μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωσή του.

Από την άλλη, οι δανειστές της χώρας έχουν καθυστερήσει τη διάθεση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ μέχρι η Ελλάδα να φέρει τις μεταρρυθμίσεις ξανά στο σωστό μονοπάτι, αφήνοντας την κυβέρνηση να αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της.

Η χώρα δανείστηκε 4,06 δισ. ευρώ μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων σε μια δημοπρασία της... τελευταίας στιγμής για να καλύψει τη λήξη ομολόγων στις 20 Αυγούστου. Ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν τους περισσότερους τίτλους. Η ΕΚΤ αρνήθηκε πρόταση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή του ομολόγου κατά έναν μήνα, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα από τους διεθνές δανειστές της.

Η απάντηση του Βερολίνου

"Για όλες τις κυβερνήσεις, και όχι μόνο για τη Γερμανία, η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Seibert.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης κατά 2 έτη που αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο παραπάνω δημοσίευμα ο κ. Seibert σημείωσε ότι "η καγκελάριος θα ακούσει πρώτα τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. Για εκείνη όπως και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα για το τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν τη βάση για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα".
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v