Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Θα ακούσουμε τι ζητά ο Σαμαράς

"Για όλες τις κυβερνήσεις και όχι μόνο για τη Γερμανία, η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Seibert, όπως μεταδίδει το Reuters.

Γερμανία: Θα ακούσουμε τι ζητά ο Σαμαράς
"Για όλες τις κυβερνήσεις και όχι μόνο για τη Γερμανία, η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Seibert, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης κατά 2 έτη που αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα, ο κ. Seibert σημείωσε ότι «η Καγκελάριος θα ακούσει πρώτα τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. Για εκείνη όπως και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα για το τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν την βάση για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη τύπου, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι στις 24/8 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ. Οι ημερομηνίες των άλλων προγραμματισμένων συναντήσεων, όπως αυτή με τον Ολάντ, θα ανακοινωθούν σύντομα ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Στις επαφές στην Ευρώπη, προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των μέτρων, συμπληρώνει ο ίδιος.

Άλλωστε ο κ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν συνειδητοποιήσει ότι δε θα υπάρξει καμία ανοχή από πλευράς εταίρων αν πρώτα δεν πειστούν για την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Και αυτό θα συμβεί με τον καθορισμό του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, πριν την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

Πληροφορίες των Finacial Times λένε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Α. Σαμαράς αναμένεται να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας σε τέσσερα αντί για δύο χρόνια που είχε συμφωνηθεί, προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το Reuters, δε θα υπάρξει επίσημο αίτημα επιμήκυνσης από ελληνικής πλευράς, πέρα από κάποιες διερευνητικές αναφορές.

Σημειώνεται ότι πιθανή επιμήκυνση, θα σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση για τους ευρωπαίους εταίρους της τάξης των 20 με 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης. Και όπως επισημαίνει το Reuters, στην Ευρώπη δεν υπάρχει επιθυμία να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται σχέδια για επιπλέον μείωση του ελληνικού χρέους κατά 70-100 δισ. ευρώ μέσω κουρέματος του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να διαμορφωθεί σε βιώσιμα επίπεδα και συγκεκριμένα στο 100% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v