Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ριψοκίνδυνο «come back» της Ελλάδας στις αγορές

Γιατί και πώς σχεδιάζει η Αθήνα την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κρίση. Τα συν και τα πλην για τους επενδυτές. Το επιτόκιο-κλειδί και η συγκυρία. Γιατί «ξινίζουν» οι Βρυξέλλες.

  • των Ralph Atkins και Christopher Thompson (Λονδίνο) και Kerin Hope (Αθήνα)
Το ριψοκίνδυνο «come back» της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα επιστρέφει - αλλά για καλό ή για  κακό; Η Αθήνα σχεδιάζει το πλάνο της επιστροφής με την έκδοση ομολόγων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ίσως και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

Η πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια -πιθανόν για 2 δισ. ευρώ σε 5ετές ομόλογο- θα καταδείξει τη μεταστροφή στην τύχη της ευρωζώνης, που έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης πριν από δύο χρόνια, όταν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους εξαπλώθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση. «Είναι πολύ μεγάλο σινιάλο» σχολιάζει ο Rick Rieder, chief investment officer σταθερού εισοδήματος της BlackRock στη Νέα Υόρκη.

Η κίνηση των Αθηνών όμως είναι επίσης καιροσκοπική. Τα yields, που κινούνται αντιστρόφως των τιμών, υποχωρούν στα ομόλογα που εκδίδονται σε οικονομίες όλης της περιφέρειας της ευρωζώνης. Το κυνήγι των υψηλότερων επιτοκίων από τους διεθνείς επενδυτές έχει δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί ως κράτος που λειτουργεί ομαλά να αντλεί μόνο του τα απαραίτητα κεφάλαια.

Και πάλι όμως στο μυαλό των επενδυτών υπάρχει η στάση πληρωμών της Ελλάδας το 2012 και η ασταθής κατάσταση στην οικονομία και στην πολιτική της. «Η ευρύτερη επενδυτική βάση πιθανότατα θα είναι επιφυλακτική... Οι μνήμες της αναδιοργάνωσης του χρέους παραμένουν φρέσκες» σχολιάζει ο Fadi Zaher, επικεφαλής ομολόγων και νομισμάτων στην Kleinwort Benson. «Όποιοι αγοραστές ελληνικών ομολόγων υπάρχουν, πιθανότατα είναι εγχώριοι και ριψοκίνδυνοι επενδυτές».

Για τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, η επιστροφή στις αγορές θα ολοκληρώσει τη θεωρία του success story, που βασίζεται στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην υπερκάλυψη δημοσιονομικών στόχων. Θέλει να ολοκληρώσει μια επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση, για να τονώσει την υποστήριξη στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η συγκυρία δείχνει να τον ευνοεί. Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης έχουν εμφανίσει δυναμικό ράλι τιμών από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Ιρλανδία εξήλθε με επιτυχία από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης. Η Πορτογαλία αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια του έτους. Τα yields πιέστηκαν ακόμη παρακάτω την περασμένη εβδομάδα όταν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, άφησε να εννοηθεί ότι η ποσοτική χαλάρωση της ευρωζώνης, με αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα σε μεγάλη κλίμακα, έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά, ώστε να καταπολεμηθεί η απειλή του αποπληθωρισμού.

Τα yields στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει κάτω από το 6,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Τον δρόμο για μια φρέσκια έκδοση κρατικών ομολόγων άνοιξε η επιτυχής έκδοσης ομολόγου τον περασμένο μήνα από την Πειραιώς, τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα βάσει ενεργητικών.

Η Αθήνα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συγκυρία, σχολιάζει ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς. Μια επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου «θα επικεντρώσει τις σκέψεις στην Ελλάδα και θα προσφέρει πιο σαφείς αποδείξεις ότι βελτιώνονται τα πράγματα».

Ο Γιώργος Αθανασάκης της Pantelakis Securities στην Αθήνα δηλώνει: «Είναι μια στιγμή που δεν πρέπει να χαθεί. Η Ελλάδα μόλις υιοθέτησε ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το επιχειρηματικό της κλίμα είναι το καλύτερο σε πέντε χρόνια και η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη βελτιώνεται».

Καθώς αρχίζει το marketing, η Αθήνα θα υπογραμμίσει τους μοναδικούς συντελεστές του χρεωστικού προφίλ της μετά την κρίση. Χάρη στη διεθνή διάσωση, οι άμεσες απαιτήσεις για εξυπηρέτηση του χρέους είναι ήπιες - μόλις 6,5 δισ. ευρώ ως το 2021. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι της, που κατέχουν το 65% του χρέους, έχουν σαφέστατα υποστηρίξει τη συνέχιση της συμμετοχής της στη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Ένας άλλος λόγος για την προώθηση της κίνησης είναι η ανάγκη ανασύνταξης της δομής στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας. Για να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι χώρες πρέπει να προσφέρουν στις αγορές μια σειρά διάρκειες. Το σχέδιο των Αθηνών για επιστροφή στις αγορές με μια μέτριου μεγέθους έκδοση 5ετούς ομολόγου θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι ζημίες που προκάλεσε η κρίση. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα ήταν καλό αποτέλεσμα να πληρώσει εν τέλει η Αθήνα yield κάτω από 5,25%.

Θα είναι όμως και πάλι αρκετά υψηλότερο από το 2,65% και το 1,77% των 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιταλίας αντιστοίχως. Επιπλέον, η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών αρχών είναι ξεκάθαρα χλιαρή. Μολονότι μια επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου θα είναι ένα σινιάλο που θα τονώσει την εμπιστοσύνη, βαθύτερα φοβούνται ότι η Αθήνα μπορεί να αποπροσανατολιστεί από τις μεταρρυθμίσεις, που παραμένουν ουσιώδεις, και να γίνει πιο αντιδραστική στις συνομιλίες για μελλοντική εξωτερική βοήθεια.

Αν και είναι «φυσικό» να δοκιμάζει η Ελλάδα την αγορά, η χώρα θα πρέπει να ανησυχεί μήπως πληρώσει πολύ υψηλό αντίτιμο, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Klaus Regling, επικεφαλής του ταμείου διασώσεων European Stability Mechanism, μέσω ελληνικής εφημερίδας.

Παρά τα πιθανόν ελκυστικά επιτόκια, πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εξαιτίας της ριψοκίνδυνης δημοσιονομικής θέσης της χώρας: το δημόσιο χρέος της προβλέπεται να αντιστοιχεί στο σχεδόν 180% του ΑΕΠ, φέτος. Είναι πολύ υψηλότερο απ' όσο στις αναδυόμενες αγορές, με τις οποίες πλέον συγκρίνεται η Ελλάδα, σχολιάζει ο Salman Ahmed, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Lombard Odier Investment Managers. «Μπορούμε να πάρουμε ανάλογα yields από πολύ πιο ισχυρές χώρες - τουλάχιστον όσον αφορά τους συντελεστές χρέους επί του ΑΕΠ», τονίζει.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v