Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευκαιρία δύο αιώνων για τις χώρες του Νότου

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας κατρακύλησε σε χαμηλό 200 ετών. Πτωτικά οι αποδόσεις και στην Πορτογαλία μετά την αναβάθμιση της Moody's. Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα στην Ιβηρική.

  • των Peter Wise και Elaine Moore
Η ευκαιρία δύο αιώνων για τις χώρες του Νότου

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας μειώθηκε σε τέτοια επίπεδα που η χώρα είχε να δει από τότε που η ισπανική αυτοκρατορία εκτεινόταν στη Λατινική Αμερική. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 2,5% τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από διακόσια χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.

Ανά την Ευρώπη, τα κόστος του κρατικού δανεισμού υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό καταθετικό επιτόκιο σε αρνητικό έδαφος και να εισαγάγει ένα πρόγραμμα δανεισμού πολλών δισ. ευρώ.

Μειώθηκε και το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας της Ισπανίας στην Ιβηρική με στήριξη από μια έκθεση αναβάθμισης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,59% καθώς η Moody's δήλωσε πως δεν εκτιμά ότι τα προβλήματα στην πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo θα επιφέρουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι φόβοι ότι η Λισαβόνα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε διάσωση της BES προκάλεσαν άνοδο της απόδοσης στο 4,02% στις 10 Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επεσήμανε ότι, εφόσον κριθεί απαραίτητο, η Πορτογαλία μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το ταμείο των 6,4 δισ. ευρώ που προορίζονται για ενδεχόμενη στήριξη των τραπεζών.

Τα χρήματα αυτά έχουν μείνει από το συνολικό πακέτο των 12 δισ. ευρώ για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος στήριξης, που έληξε τον Μάιο.

Η Moody's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα στο Ba1, και πλέον βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από τους τίτλους επενδυτικής βαθμίδας, με σταθερό outlook, κυρίως λόγω της «ισχυρής δέσμευσης για δημοσιονομική προσαρμογή παρά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια από τις δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις» που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση της χώρας.

Ο James Athey, της Aberdeen Asset Management, είπε πως η έκθεση ενήργησε ως τονωτική ένεση για τους επενδυτές που ήδη επέστρεφαν στους κρατικούς τίτλους της Πορτογαλίας.

«Τα spread της Πορτογαλίας ήδη ανέκαμπταν από την πρόσφατη αστάθεια που προκλήθηκε από την Espirito Santo» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει το μοντέλο των επενδυτών που κυνηγούν αποδόσεις, οπότε θα δείτε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλες χώρες της περιφέρειας του Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία»

Το Μάιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ανέτρεψε δημοσιονομικά μέτρα που μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας. Η Λισαβόνα ήδη ανακοίνωσε νέα μέτρα για να καλύψει έστω μερικά τον αντίκτυπο αυτής της δικαστικής απόφασης, που υπολογίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Η Moody's εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει μαξιλάρι ρευστότητας 22 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες και τοποθετεί τη χώρα σε παρόμοια θέση με την Ιρλανδία προς το τέλος του προγράμματος στήριξης.

Παρόλα αυτά, η Λισαβόνα είναι μάλλον απίθανο να απαλλαγεί από το «junk status» πριν τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

«Για να επιστρέψει η Πορτογαλία σε επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να πειστούμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος» δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, ανώτατο στέλεχος της Moody's στους FT.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αρνείται να συμμετάσχει σε διακομματική συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει εμπλακεί σε μία μάχη εξουσίας που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μήνες.

Αξιωματούχοι της Πορτογαλίας καταδίκασαν σφοδρά τη Moody's το 2011 όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κατά 4 βαθμίδες. Ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας είχε περιγράψει τότε την υποβάθμιση ως επιφανειακή, αλαζονική υποστηρίζοντας ότι «βασίζεται περισσότερο σε απόψεις παρά αποδεικτικά στοιχεία».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v