Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αρχή του τέλους για τον... φορτηγατζή

Στους δρόμους της Νεβάδα κυκλοφορεί ήδη το πρώτο φορτηγό που μπορεί να κινηθεί χωρίς καμία βοήθεια από τον οδηγό. Η τεχνολογία που επιτρέπει την αυτόνομη κίνηση δημιουργεί νέους ορίζοντες.

Τις πινακίδες του πρώτου φορτηγού στον κόσμο το οποίο μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς οδηγό έδωσε προ ημερών ο ίδιος ο κυβερνήτης της Νεβάδα.

Πρόκειται για μοντέλο της εταιρείας Freightliner, που αποτελεί τμήμα του γερμανικού ομίλου Daimler Trucks και έχει σαν στόχο να βοηθά στην ξεκούραση των οδηγών, αφού μπορούν να αφήσουν τον έλεγχο του οχήματος στο ειδικό ρομπότ σε ανοικτούς αυτοκινητόδρομους.

Το ρομπότ μπορεί να αναλάβει είτε τμήμα του χειρισμού του φορτηγού (π.χ. τις ταχύτητες) είτε ολόκληρη την οδήγηση. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα από κάμερες και τρία ραντάρ ώστε να ακολουθεί το δρόμο και να ελέγχει για τυχόν εμπόδια.

Βέβαια, όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνει σύνθετους χειρισμούς π.χ. σε μια κλειστή στροφή τότε το σύστημα επιστρέφει τον έλεγχο στον οδηγό.

Η τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και προβλέπεται πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να δείτε ένα φορτηγό να κυκλοφορεί χωρίς κανένα οδηγό σε δημόσιο δρόμο εκτός της Νεβάδα. Το νερό όμως μπήκε στο αυλάκι...

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v