Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε γραμμή ΔΝΤ η πρόταση των εταίρων

Οι θέσεις του Ταμείου επικράτησαν στη «διαμάχη». Ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και δέσμευση ότι δεν θα προκύψουν ελλείμματα στο ασφαλιστικό. Παραμένουν οι εντάσεις ΕΕ-ΔΝΤ. Σενάριο πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ με τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ.

  • των Peter Spiegel και Kerin Hope
Σε γραμμή ΔΝΤ η πρόταση των εταίρων

Οι πιστωτές της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης ως το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα απαιτεί δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη.

Οι προτάσεις που σχεδιάστηκαν από τους τρεις ελεγκτές της χώρας μετά από εβδομάδες εσωτερικών διενέξεων για το πόσο σκληροί πρέπει να φανούν απέναντι στην Αθήνα θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν από την Παρασκευή, όταν θα πρέπει να καταβάλει 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανησυχούν μήπως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων ωθήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτείται να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα -έσοδα μείον δαπάνες χωρίς τον υπολογισμό των πληρωμών για το χρέος- περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Σε ένα σημάδι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μη συμφωνήσει εύκολα με τους όρους του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπέβαλε τη δική του ξεχωριστή πρόταση το βράδυ της Δευτέρας. «Διαπραγματευόμαστε με ένα σχέδιο και με μια στρατηγική, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των δανειστών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ελληνική κρίση, μετά από ένα αδιέξοδο τριών μηνών και περισσότερο, το οποίο καθορίστηκε από τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν για το πόσα πρέπει να κάνει η Αθήνα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να θέσει και πάλι υπό έλεγχο το χρέος της.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφιβάλει για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε χέρια Ευρωπαίων πιστωτών – αν δεν εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενέδωσε μετά τη σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μία ακόμη πηγή με γνώση του σχεδίου αναφέρει ότι οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική θέση της Κομισιόν.

Αν και οι αξιωματούχοι από τα 19 υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το τελευταίο σχέδιο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, παράγοντες δήλωσαν ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε ανώτερο επίπεδο.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroυp, προειδοποίησε σήμερα ότι η όποια συμφωνία για εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα ενδέχεται να είναι εβδομάδες μακριά.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν ένα τελεσίγραφο από την ευρωζώνη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να χαλιναγωγήσει την άκρα Αριστερά στο κόμμα του.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δύο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v