Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές-θρίλερ της 16ης Σεπτεμβρίου

Με τη διαφορά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην ξεπερνά το 1%, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα εξελιχθούν σε πραγματικό θρίλερ. Ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί αυτοδυναμία και δεν προσανατολίζεται σε κυβέρνηση συνασπισμού, αν και οι πρόωρες εκλογές μπορεί να αποδειχτούν μπούμεραγκ. Ο κ. Παπανδρέου με τη μοντέρνα προσέγγιση φαίνεται να μην ”περνά” στον μέσο ψηφοφόρο, που θέλει ”επιθετικές κορόνες”.

της Kerin Hope στην Αθήνα

Κανείς δεν προέβλεπε ότι θα ήταν εύκολες εκλογές, αν και η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία έχοντας ως στήριγμα την πολύ καλή πορεία της οικονομίας αλλά και την τουριστική περίοδο-ρεκόρ, την καλύτερη της τελευταίας 10ετίας για την Ελλάδα.

Όμως, όσο περνά ο καιρός η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 16/9 μοιάζει όλο και πιο ριψοκίνδυνη.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στο απόγειό της, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει μειώσει τη διαφορά της από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο 1% έναντι του 3%, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Βάσει του ελληνικού εκλογικού συστήματος, νίκη με διαφορά 1,5% του πρώτου από το δεύτερο κόμμα θα σημάνει έλλειψη αυτοδυναμίας στη Βουλή.

Ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προκήρυξη νέων εκλογών και δεν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Η κίνηση, πάντως, αυτή δεν πρόκειται να έχει θετική επίδραση ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η προειδοποίηση του κ. Καραμανλή κατέφθασε, καθώς η Ν.Δ. δεν φαίνεται να ανακόπτει την ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ, ενός δεξιού κόμματος με εθνικιστική πλατφόρμα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Κατανοώ την πικρία, όμως δεν είναι εποχή για να επιλέξουμε την αρνητική ψήφο”.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου μήνα, που άφησαν πίσω τους 66 νεκρούς και περισσότερα από 400.00 εκτάρια δασών και καλλιεργειών καμένα, προκάλεσαν την έντονη κριτική ενάντια στην κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού αλλά και ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα παροχής περί των 400 εκατ. ευρώ και μάλιστα άμεσα στις πυρόπληκτες περιοχές, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, πιθανώς να βοηθήσει τους συντηρητικούς να ανακτήσουν μέρος της αξιοπιστίας τους.

Παράλληλα, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα μοιάζει να επιστρέφει σε ανοδική πορεία. Μεγάλο όμως πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η καταστροφή της παραγωγής ελαιόλαδου στη νότια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το ΛΑΟΣ, του οποίου αρχηγός είναι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μέλος του ευρωκοινοβουλίου και πρώην στέλεχος της Ν.Δ., μοιάζει όλο και περισσότερο ικανό να κατακτήσει το 3% που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στην ελληνική βουλή. ”Ψήφος στο ΛΑΟΣ αποτελεί έναν ολοφάνερο τρόπο ώστε οι συντηρητικοί ψηφοφόροι να καταθέσουν την οργή τους για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών”, σημειώνει ο κ. Φίλιππος Σαββίδης, πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου ΙΣΤΑΜΕ.

Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, επικεφαλής των Ελλήνων Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ), βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δύσκολη μάχη να νικήσει τους συντηρητικούς. Η μοντέρνα προσέγγισή του, αν και αποτελεί προσόν για την ελληνική ελίτ που έχει σπουδάσει στη Δύση, δεν φαίνεται να προσελκύει τον μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος είναι συνηθισμένος σε ”επιθετικές κορόνες” και υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις.

Ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, τονίζοντας τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 4%, η μείωση της ανεργίας από το 11% κοντά στο 8%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών.

Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος η Ελλάδα πέτυχε άρση της επιτήρησης από την Ε.Ε., καθώς κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμά της χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Όμως, οι δημόσιες δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι, δεδομένων και των πολιτικών πιέσεων για αύξησή τους.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται τη δημιουργία ενός ταμείου συνοχής 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ισορροπήσει τις ανισότητες, αλλά και αύξηση στις αγροτικές συντάξεις. Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι τα 22 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. θα δαπανηθούν για έργα εκτός Αθηνών, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική περιφέρεια.

Βέβαια, οι αντίπαλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να πατάξει τη διαφθορά.

Άλλωστε, το πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με το δομημένο ομόλογο δεν έχει ακόμη λυθεί. Παρά το γεγονός ότι αυτό ”χάθηκε” από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, καθώς στη θέση του εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές, οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να το ερευνούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται πολιτική ευθύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι ”η Δικαιοσύνη θα πράξει το έργο της”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v