Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ”αποσύνδεση” μετοχικών και ομολογιακών αγορών

Από τα μέσα Ιανουαρίου εμφανίστηκε μία νέα μορφή decoupling. Αυτή μεταξύ μετοχικών και ομολογιακών αγορών. Οι μετοχές μοιάζουν να ”ξεχνούν” τα προβλήματα στις πιστωτικές αγορές, όπως σημειώνει ο Ian Scott, κορυφαίος αναλυτής της Lehman Brothers.

του Ian Scott, αναλυτή της Lehman Brothers,

από την στήλη View of the Day

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ”αποσύνδεση” (decoupling) μεταξύ μετοχών και πιστωτικών αγορών, υποστηρίζει ο Ian Scott, κορυφαίος αναλυτής της Lehman Brothers.

”Αν και οι πιστωτικές αγορές αποτέλεσαν την τελευταία μανία των επενδυτών, οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών επενδυτικών ομάδων δεν είναι τόσο στενές όσο πιστεύουν ορισμένοι”, σημειώνει ο κ. Scott.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή αν και κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου οι μετοχές εταιρειών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις αυτές με χαμηλή, η τάση αυτή έχει αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, μετοχές εταιρειών με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο 5%, ενώ αυτές με υψηλή, έχουν υποχωρήσει – επίσης, κατά μέσο όρο – κοντά στο 4%.

Ο κ. Scott υποστηρίζει ότι αυτή η ”αποσύνδεση” υποδεικνύει δύο στοιχεία: είτε πιστωτικές και μετοχικές αγορές ανταποκρίνονται σε εντελώς διαφορετικούς παράγοντες, ή έχει υπάρξει καθυστερημένη αντίδραση.

”Δεδομένης της ισχύος του decoupling αλλά και την προσοχή που η επενδυτική κοινότητα προσφέρει στην πιστωτική αγορά, τότε η πιθανότερη εξήγηση είναι η πρώτη”.

”Έχουμε την αίσθηση ότι οι πιστωτικές αγορές είναι θύματα της αποστράγγιση ρευστότητας αλλά και των πιεσμένων ισολογισμών. Αν και πιθανώς να υπάρχει ακόμη κάποια σχέση μεταξύ των δύο επενδυτικών εργαλείων, θεωρούμε ότι οι μετοχές κατορθώνουν να ”αποσυνδεθούν” με εξαιρετικά αποδοτικό αποτέλεσμα”, καταλήγει ο αναλυτής της Lehman Brothers.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v