Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηγορείται fund για χειραγώγηση στο πετρέλαιο

Οι ρυθμιστικές αρχές του Σικάγου κατηγορούν ολλανδικό fund για χειραγώγηση προθεσμιακών τιμών ενέργειας, βάζοντας "φωτιά" στη συζήτηση περί κερδοσκοπίας πίσω από την αναρρίχηση του πετρελαίου.

  • Joanna Chung (Νέα Υόρκη), Javier Blas (Λονδίνο)
Κατηγορείται fund για χειραγώγηση στο πετρέλαιο
Η συζήτηση για το κατά πόσον οι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πήρε φωτιά χθες, όταν οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν κατηγορία εναντίον trading fund για χειραγώγηση προθεσμιακών τιμών ενέργειας.

Η Commodity Futures Trading Commission κατηγορεί το ολλανδικό κεφάλαιο Optiver Holding, δύο από τις θυγατρικές του και τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους του για χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και βενζίνης σε προθεσμιακά συμβόλαια στο New York Mercantile Exchange, τουλάχιστον πέντε φορές από τον Μάρτιο 2007.

Εκθέτοντας την υπόθεση και καταθέτοντας μια σειρά e-mails και καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, η επιτροπή CFTC ισχυρίζεται ότι δύο από τους κατηγορουμένους είχαν συζητήσει το «παραμύθι» που θα «σερβίριζαν» στις ρυθμιστικές αρχές σε περίπτωση που γινόταν έρευνα στην Optiver για χειραγώγηση. Ένας trader φέρεται επίσης να είπε ότι επρόκειτο να κάνει συναλλαγή με όγκο αρκετό ώστε να χειραγωγήσει τις τιμές προς όφελος της Optiver, αλλά όχι τόσο πολύ «ώστε να το μάθει η CNBC και τέτοια».

Σε άλλο e-mail οι traders δηλώνουν ότι θα «σφυροκοπήσουν» ή θα «καταρρίψουν» ή θα «τσαμπουκαλευτούν» στην αγορά ενέργειας.

Σε ένα e-mail αναφέρεται: «Κοίτα να το στραγγίξεις τώρα, όσο μπορείς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πόσο μπορεί να κρατήσει».

Οι κατηγορίες της CFTC έρχονται ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις των πολιτικών ηγετών στην υπηρεσία, καθώς αποδίδουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στην υπερβολική κερδοσκοπία. Αν και η υπόθεση αφορά στην παράνομη πρακτική της χειραγώγησης, και όχι στην κερδοσκοπία, οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε περίπτωση πιθανότατα θα τη χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα για την επίδραση που έχουν οι χρηματοοικονομικοί παίκτες στην πετρελαϊκή αγορά.

Η CFTC ισχυρίζεται ότι η Optiver έκανε 19 προσπάθειες σε 11 ημέρες να χειραγωγήσει τις τιμές και προκάλεσε τεχνητές κινήσεις στις τιμές επί πέντε φορές. Σύμφωνα με την CFTC, οι κατηγορούμενοι πίεσαν τις προθεσμιακές τιμές χαμηλότερα σε τρεις περιπτώσεις και υψηλότερα σε δύο περιπτώσεις, αν και σε μικρά μεγέθη κάθε φορά. Το σχέδιο εν τέλει έδωσε στους κατηγορουμένους τη δυνατότητα να βγάλουν κέρδη ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της αγοράς, της τάξης του 1 εκατ. δολαρίων.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χειραγώγησης γνωστό στη φρασεολογία της αγοράς ως «χτύπημα» ή «μαρκάρισμα» στο κλείσιμο. Είναι η πρακτική της αγοράς μεγάλων θέσεων ακριβώς πριν από το κλείσιμο για χειραγώγηση τιμών.

Η Optiver λέγεται ότι προσπάθησε να εφαρμόσει παρόμοιο σχέδιο τουλάχιστον μία φορά στο ICE Futures Europe, το ενεργειακό χρηματιστήριο με έδρα στο Λονδίνο, το οποίο ορισμένοι Αμερικανοί θεωρούν «παράθυρο» της κερδοσκοπικής δραστηριότητας στα συμβόλαια πετρελαίου.

Πάντως η Optiver δεν κατάφερε να επηρεάσει την τιμή εκκαθάρισης στο ICE.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v