Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Επόμενο θύμα της κρίσης τα hedge funds

Το επόμενο "ηχηρό" θύμα της κρίσης θα είναι τα hedge funds, προβλέπει ο κ. Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στους "F.T.", αναμένοντας κατάρρευση τουλάχιστον 1.000 εξ αυτών. "Ας ακολουθήσει η ΕΚΤ τα χνάρια της Fed", λέει.

Roubini: Επόμενο θύμα της κρίσης τα hedge funds
Το επόμενο θύμα της πιστωτικής κρίσης θα είναι τα hedge funds, όπως δηλώνει ο κ. Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στους "Financial Times", προβλέποντας παράλληλα ότι το 2009 θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος.

Ο "κύριος απαισιόδοξος" (όπως είναι το προσωνύμιό του στους κύκλους της Wall Street) τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία από τις πλέον σκληρές υφέσεις το 2009, με τον στασιμοπληθωρισμό να αποτελεί ένα από τα πλέον κλασικά χαρακτηριστικά του.

Οι προοπτικές για τις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από δυσμενείς και ο κ. Roubini τονίζει ότι εντός του 2009 η ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών.

Παράλληλα, το σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών από τη Βρετανία και την ευρωζώνη έως την Αυστραλία θα βρεθεί αντιμέτωπο με ύφεση. Σε διαδικασία ύφεσης θα εισέλθουν και ορισμένες αναδυόμενες αγορές όπως της Βραζιλίας και της Ρωσίας, ενώ η Ινδία και η Κίνα θα δουν τις οικονομίες τους να χαλαρώνουν με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Ιδιαίτερα για την Κίνα, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα προσγειωθεί στο 6%, έναντι 12% πριν από το 2008.

Το κατά πόσον η ύφεση και όλες οι παράπλευρες απώλειές της θα συνεχιστούν και πέραν του 2009 θα εξαρτηθεί από την επιθετικότητα στη νομισματική πολιτική και στη στήριξη της κεφαλαιακής ρευστότητας των τραπεζών τόσο στις ΗΠΑ όσο και εκτός αυτών. Πάντως η ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας να ανακάμψει, τουλάχιστον τεχνικά, το 2010 είναι αρκετά ισχυρή, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ότι μπορεί οι ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου να ακολουθήσουν πορεία ανάλογη με αυτήν της Ιαπωνίας στη δεκαετία του ’90, επισημαίνει. 

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, ο κ. Roubini τονίζει ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω και θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, προχωρώντας σε περισσότερο επιθετική πολιτική μείωσης επιτοκίων. Όσο για τις ΗΠΑ, η κεφαλαιουχική στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο επιθετική, αν και με αυτόν τον τρόπο το κόστος για τους φορολογουμένους, σαφώς, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

-- Το επόμενο θύμα της κρίσης

Το γεγονός ότι το deleveraging θα συνεχιστεί και εντός του 2009 καθιστά τα hedge funds το πιθανότερο επόμενο θύμα της κρίσης και ο κ. Roubini προβλέπει ότι ίσως "περισσότερα από 1.000" hedge funds καταρρεύσουν και μάλιστα… ταυτόχρονα.

Ένα ακόμη πιθανό θύμα δεν είναι άλλο από τις αναδυόμενες οικονομίες, με αρκετές εξ αυτών να βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική κρίση (εκτός από της Ρωσίας και της Βραζιλίας). Μεταξύ αυτών ο κ. Roubini αναφέρει τις οικονομίες των χωρών Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, Πακιστάν, Ινδονησία, Κορέα, Ισημερινού, Αργεντινή και Βενεζουέλα.

Όσοι θεωρούν ότι η "πυραμίδα" του κ. Bernard Madoff είναι η μοναδική πιθανώς να διαψευστούν. Σύμφωνα με τον κ. Roubini υπάρχουν πολλές ακόμη εταιρίες όπως αυτή του κ. Madoff που μπορούν να αναδειχτούν στον ορίζοντα. Ιδιαίτερα εταιρίες -όπως αυτές διαχείρισης hedge funds- οι οποίες δεν υπόκεινται στις αρχές ελέγχου.

Την ίδια στιγμή η ύφεση αλλά και η συνεχιζόμενη στενότητα στην αγορά μπορεί να πλήξει κάθε μορφή επένδυσης, από τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες έως τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου και τα στεγαστικά. Σήμα κινδύνου θα πρέπει να δοθεί και στην αγορά credit default swaps.

-- Οι προοπτικές των αγορών

Το δολάριο θα ακολουθήσει την αδύναμη πορεία του, με δεδομένη την τρελή μείωση επιτοκίων εκ μέρους της Fed αλλά και τα ιδιαίτερα υψηλά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Οι προοπτικές για τις μετοχές δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές, καθώς ο κορυφαίος οικονομολόγος προβλέπει περαιτέρω πτώση από 15% έως και 20% τόσο για τις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, αφού μακροοικονομικά και εταιρικά μεγέθη θα είναι δυσμενέστερα απ’ ό,τι προβλέπει ο μέσος όρος των αναλυτών. Ανάλογη πτώση αναμένεται ότι θα σημειώσουν και τα εμπορεύματα και ο κ. Roubini δηλώνει: "Ανησυχώ για τα πάντα: μετοχές, εμπορεύματα, πιστωτική αγορά".

Μοναδικό ασφαλές καταφύγιο εμφανίζονται τα μετρητά και "εργαλεία" τα οποία επενδύουν σε αυτά, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι μικροί επενδυτές -παρά την τρέχουσα αδύναμη πορεία των αγορών- θα πρέπει να συνεχίσουν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές, αλλά για μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως, άλλωστε ο κ. Roubini παραδέχεται ότι πράττει με τις δικές του αποταμιεύσεις.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v