ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για έλλειμμα 500 δισ. δολ. το 2004

Στα 500 δισ. δολ. προβλέπεται να εκτιναχθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ το 2004, προκαλώντας νέες επιθέσεις Δημοκρατικών και ”γερακιών” της δημοσιονομικής πολιτικής, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

του Alan Beattie από την Ουάσιγκτον

Την πρόβλεψη ότι το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα εκτιναχθεί στα 500 δισ. δολ. φέτος, υψηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις, θα περιέχει η παρουσίαση του αμερικανικού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το έλλειμμα των 500 δισ. δολαρίων θα είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε δολάρια, αν και μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με το έλλειμμα που εκδηλώθηκε επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό 2004 αναφερόταν σε έλλειμμα 475 δισ. δολ.

Ο Τσαντ Κόλτον, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης αποδίδεται στις δαπάνες ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πέρυσι.

Αξιωματούχος στο Κογκρέσο δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό θα καταδεικνύεται επίσης ότι οι αλλαγές στο ομοσπονδιακό σύστημα περίθαλψης ηλικιωμένων, Medicare, στο οποίο προστέθηκε επιδότηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προβλέπεται να κοστίσουν 540 δισ. δολ. σε 10 χρόνια και όχι 400 δισ. δολ. που προβλέπονταν αρχικά.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης, η πρόβλεψη για έλλειμμα 500 δισ. δολ. πιθανότατα θα προκαλέσει νέες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς και τα ”γεράκια” της δημοσιονομικής πολιτικής, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Το προβλεπόμενο έλλειμμα στο φετινό οικονομικό έτος είναι υψηλότερο από τα 477 δισ. δολάρια που ήταν η εκτίμηση της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Κογκρέσου στις αρχές της εβδομάδας.

Το κόστος των επιδομάτων για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες είναι υπερδιπλάσιο από το ρυθμό αύξησης των μισθών και αυτή η διαφορά εξηγεί, κατά τους οικονομολόγους, γιατί είναι αδύναμη η ανάπτυξη της απασχόλησης παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο Chris Swann από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών της αγοράς εργασίας, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 2,9% στο περασμένο έτος, ενώ το κόστος των επιδομάτων εκτινάχθηκε 6,3%. ”Είναι φανερό ότι οι εργοδότες προσπαθούν να περάσουν το επιπλέον κόστος των επιδομάτων στο προσωπικό τους, μέσα από πολύ περιορισμένες αυξήσεις μισθών”, αναφέρει ο Nigel Gault, διευθυντής ερευνών της ιδιωτικής εταιρίας οικονομικών συμβούλων Global Insight.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο