Οι περιορισμοί στα παράγωγα φοβίζουν τις εταιρίες

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες φοβούνται ότι οι περιορισμοί στις αγορές OTC παραγώγων θα τις αναγκάσουν να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ρευστότητας. Έκκληση στην Κομισιόν για επανεξέταση.

  • Richard Miline & Jeremy Grant (Λονδίνο)
Οι περιορισμοί στα παράγωγα φοβίζουν τις εταιρίες
Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χρειαστεί να δανειστούν αρκετά δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρξουν περιορισμοί στις αγορές παραγώγων Over-The-Counter (OTC).

Η E.ON, ο κορυφαίος όμιλος κοινής ωφελείας της Ευρώπης ξεκαθαρίζει ότι θα αναγκαστεί να αναζητήσει 7,5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια σε περίπτωση που οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αγορές OTC παραγώγων εφαρμοστούν.

"Θα έχει τεράστιες επιπτώσεις… Ξαφνιαστήκαμε από τις προτάσεις, καθώς η χρήση των παραγώγων αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν (hedging) τους κινδύνους", τονίζει σε δηλώσεις του στους "F.T." κορυφαίο στέλεχος της E.ON.

Οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επιθυμούν οι αγορές OTC παραγώγων να περάσουν στα κλασικά χρηματιστήρια και μέσω οίκων εκκαθάρισης. Οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστούν να βάλουν στην μπάντα αρκετά μετρητά προκειμένου να καλύψουν τέτοιου είδους συναλλαγές.

Η Siemens θα χρειαστεί δανεισμό ύψους 1 δισ. ευρώ. Ενώ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές εταιρίες, από τη Rolls-Royce έως την BASF και την Deutsche Post έχουν διαμαρτυρηθεί για την επικείμενη μεταρρύθμιση.

Ανάλογου τύπου διαμαρτυρίες έχουν εκφράσει και αμερικανικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η οικονομική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ έχει καταθέσει προτάσεις για περιορισμούς.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο