Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερη διαφάνεια η "απάντηση" στην κρίση

Η διαφάνεια αποτελεί τη μοναδική απάντηση του συστήματος προκειμένου να μην υπάρξουν νέες κρίσεις όπως η τρέχουσα, υποστηρίζει σε άρθρο του στους "F.T." ο επικεφαλής της Goldman Sachs, κ. Lloyd Blankfein.

  • Lloyd Blankfein
Περισσότερη διαφάνεια η απάντηση στην κρίση
Ένα από τα βασικά μαθήματα της κρίσης είναι ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σύστημα επόπτευσης. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο ποιος πρέπει να αναλάβει τη διαχείρισή του. Το πραγματικό, όμως, ερώτημα είναι πώς θα πρέπει να γίνει η επόπτευση και όχι η ταυτότητα εκείνου που θα την αναλάβει.

Οι εποπτικές αρχές χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν τη συσσώρευση κινδύνων έγκαιρα και να την εμποδίζουν να καταστεί τόσο ισχυρή ώστε να απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος. Εάν υπάρξουν συστημικά προβλήματα, τότε οι Αρχές οφείλουν να δρουν άμεσα για να περιορίζουν τις επιπτώσεις τους και να διασώζουν το σύστημα.

Για να επιτύχουν κάτι τέτοιο χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα να δουν την έκθεση στον κίνδυνο για κάθε επιχειρηματικό όμιλο. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα Δομημένα Επενδυτικά Προϊόντα (Structured Investment Vehicles), τα οποία αποτελούν πηγές χρηματοδότησης για πολλές εταιρίες. Αρκετά μοντέλα διαχείρισης κινδύνου αγνοούν τέτοιους είδους επενδύσεις, παρά τον κίνδυνο που περιέχουν.

Εάν οι ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, οι πιστωτικές υποχρεώσεις και οι υπάρχουσες και μελλοντικές οφειλές δεν είναι εμφανείς, τότε πώς μπορούν οι αρμόδιες αρχές να υπολογίσουν τον κίνδυνο στον οποίο έχει εκτεθεί κάποιος όμιλος;

Δεν φθάνει, όμως, απλώς η αποκάλυψη της έκθεσης των εταιριών. Τα πάγια κάθε ομίλου θα πρέπει να αποτιμώνται βάσει της ορθής αξίας τους -δηλαδή της αξίας την οποία είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αγοραστές ή να πωλήσουν οι πωλητές- και όχι του (συχνά άσχετου) ιστορικού μέσου όρου.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η χρήση της ορθής αποτίμησης μεγεθύνει την κρίση. Δεν έχω αυτήν την άποψη. Εάν οι εταιρίες είχαν αναγκαστεί να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο στον οποίο είχαν εκτεθεί και ταυτόχρονα να τον αποτιμήσουν, τότε θα είχαν και τη δυνατότητα να τον μειώσουν. Όμως αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα η αποτίμηση να παραμείνει σταθερή και να μην εμφανιστούν τα προβλήματα παρά όταν η χρεοκοπία κάποιας εταιρίας βρέθηκε προ των πυλών.

Στην Goldman Sachs υπολογίζουμε την ορθή αξία των τοποθετήσεών μας σε ημερήσια βάση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γνωρίζαμε το μέγεθος του κινδύνου και το πώς θα πρέπει να τον διαχειριστούμε. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Οι Αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αποτιμήσεις εξετάζονται μέσω ενός ανεξάρτητου συστήματος. Βέβαια, την ίδια στιγμή οι εποπτικές αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν ένα περισσότερο ορθό και κατανοητό σύστημα αποτίμησης, ιδιαίτερα εν τω μέσω της τρέχουσας εύθραυστης αγοράς.

Επιπρόσθετα, χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στη νοοτροπία. Οι εταιρίες οφείλουν να μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να ελλοχεύει με τις αρχές ελέγχου. Θυμάμαι πάντα τους μέντορές μου που τόνιζαν ότι δεν απολύουμε κανέναν για τα λάθη που έκανε εάν φρόντισε να είναι ειλικρινής ως προς αυτά. Όμως, όποιος απέτυχε ή εσκεμμένα έκρυψε κάποιο λάθος θα πρέπει να φύγει αμέσως. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εποπτεία.

Σαφώς η αύξηση των όρων για την κεφαλαιακή επάρκεια μειώνει τον συστημικό κίνδυνο. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ανάγκη για ρευστότητα. Ένας όμιλος μπορεί να έχει υψηλό επίπεδο leverage, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για τα επίπεδα ρευστότητάς του.

Το πρόβλημα με το σύστημα εποπτείας που ίσχυε μέχρι σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι ήταν πολύ εύκολο για τις εταιρίες να αρνηθούν τα προβλήματα που υπήρχαν και με αυτόν τον τρόπο να επιτρέψουν στο συστημικό ρίσκο να γίνει όλο και πιο ισχυρό. Αυτή η άρνηση ήταν που οδήγησε στη δυσπιστία και πάγωσε το σύστημα. 

* Ο κ. Lloyd Blankfein είναι διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v