Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανικός πληθωρισμός

Το ”τέρας” σαλεύει ξανά. Μετά από μια περίοδο με τις πλέον άτονες πληθωριστικές πιέσεις εδώ και δεκαετίες, οι τιμές παίρνουν την ανιούσα, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία ίσως και να μην είναι ”σταδιακή”.

Το τέρας ”σαλεύει” ξανά. Μετά από μια περίοδο με τις πλέον άτονες πληθωριστικές πιέσεις εδώ και δεκαετίες, η οποία σηματοδοτήθηκε από την προειδοποίηση του Alan Greenspan για τους κινδύνους του αποπληθωρισμού, το 2003, οι τιμές παίρνουν την ανιούσα.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όλα τα βασικά συνθετικά στοιχεία του πληθωρισμού κινήθηκαν ανοδικά, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ανησυχία έγκειται στο ότι η ”υπερφιλόξενη” νομισματική πολιτική της Federal Reserve ενδέχεται να επέτρεψε στον πληθωρισμό να... ανασυνταχθεί, κάτι που σημαίνει πως τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο και ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Υπάρχει βάση στις ανησυχίες. Εάν οι αυξήσεις στον δομικό πληθωρισμό– όπου δεν συνυπολογίζονται τα τρόφιμα και οι ενεργειακές τιμές- διατηρήσουν την ορμή που παρουσιάζουν κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, θα μεταφρασθούν σε ετήσιο πληθωρισμό 3% για το 2004. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το περυσινό 1,1% και είναι πολύ υψηλότερο από το επίπεδο που θα εφησύχαζε τη Fed και τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Fed δεν θα προσπαθήσει να επαναφέρει σταδιακά τα επιτόκια, στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Θα χρειαστεί να απελευθερώσει μεγαλύτερο μέρος από τη δύναμη πυρός που διαθέτει, ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό, αφήνοντας τους επενδυτές να φορούν τα κράνη τους.

Ακόμη και αν η μηνιαία ενίσχυση δομικού πληθωρισμού μειωθεί από το μέσο όρο του 0,25% στο 0,2% για το υπόλοιπο της χρονιάς, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης θα φθάσει στο 2,5%.

Η Fed ίσως ισχυριστεί πως τα πρόσφατα στοιχεία οφείλονται σε ειδικούς παράγοντες. Οι εταιρίες αντιμετώπισαν ασυνήθιστα υψηλά κόστη στην ενέργεια και τα εμπορεύματα, τα οποία κατά πως φαίνεται μετακυλίστηκαν στους καταναλωτές.

Το αδύναμο δολάριο αύξησε την τιμή των εισαγωγών. Τα μηνιαία στοιχεία του πληθωρισμού παρουσιάζουν αστάθεια και εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

Η ελπίδα είναι ότι οι παράγοντες αυτοί θα μετριασθούν και μαζί τους, ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού. Επιπροσθέτως, η Fed επικεντρώνεται περισσότερο στον πληθωρισμό που απορρέει από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες εμφανίζουν χαμηλότερες αυξήσεις εφέτος.

Ο διεθνής και ο εγχώριος ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με την βελτίωση της παραγωγικότητας, θα πρέπει να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα, μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες οι ενδείξεις για μισθολογικό πληθωρισμό- δομικό στοιχείο μιας ευρείας αύξησης τιμών- παρά την πρόσφατη ενίσχυση των νέων θέσεων εργασίας.

Η Fed γνωρίζει πως πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ωστόσο, δύσκολα θα τρομάξει τις αγορές με επιθετικές κινήσεις. Ένα πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει είναι τα αναπάντεχα υψηλά ποσοστά δομικού πληθωρισμού– τα στοιχεία του οποίου για τον Μάιο δημοσιοποιούνται την Τρίτη. Ενώ δεν αποτελεί τον... αγαπημένο δείκτη μέτρησης της Fed, θα ενισχύσει τις ανησυχίες πως ο πληθωρισμός αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

Η αίσθηση πως η αγορά εργασίας είναι λιγότερο ”χαλαρή” από ό,τι πιστεύει η Fed ή ότι οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό μπορεί να αποδειχτούν αυτοεκπληρούμενες, ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες ανησυχίες στην αγορά.

Ενώ η Fed έχει ξεκαθαρίσει την άποψή της, πως οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να είναι ”σταδιακές”, διάφοροι αξιωματούχοι ευθυγραμμίζονται στην άποψη πως, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί ισχυρότερος του αναμενόμενου, η Fed είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Οι προβλέψεις αναφορικά με τα επιτόκια έχουν αυξηθεί δραματικά μέσα σε μήνες, καθώς ενισχύονται τόσο ο πληθωρισμός, όσο και τα δεδομένα από την αγορά εργασίας. Εάν τα μακροοικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να ”πηγαίνουν κόντρα” στη Fed, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει δραστικά μέτρα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v