Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Greenspan... βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Ο Alan Greenspan, Πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, προχώρησε σε καθησυχαστικές δηλώσεις για την εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, εκπλήσσοντας τους traders της αγοράς που προεξοφλούσαν ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

του Andrew Balls και του Christopher Swann στην Ουάσινγκτον

Ο Alan Greenspan, πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, προχώρησε την Τρίτη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για την εικόνα στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, εκπλήσσοντας τους traders της αγοράς που προεξοφλούσαν ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

Σε εμφάνισή του στην Τραπεζική Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για να επιβεβαιώσει την πέμπτη θητεία του στο ”τιμόνι” της Fed, ο κ. Greenspan δήλωσε: ”Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αναμένεται να αποτελέσουν σοβαρή ανησυχία”.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των επιτοκίων, από τα επίπεδα που θεωρούνται αχρείαστα χαμηλά, θα είναι ”κατά πάσα πιθανότητα, μετριασμένη και σταδιακή”.

Τα σχόλια του κ. Greenspan ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δομικού πληθωρισμού για το Μάιο, τα οποία κατέδειξαν πως ήταν χαμηλότερος απ’ ό,τι αναμενόταν.

Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενομένου, κατά 0,6%, ο δείκτης δομικού πληθωρισμού, που δεν περικλείει τις ασταθείς τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και παρακολουθείται στενά από τη Fed, αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.

Ο κ. Greenspan παρατήρησε πως η ενίσχυση της παραγωγικότητας παρουσιάζει επιβράδυνση και το εργατικό κόστος ανά εργαζόμενο άρχισε να αυξάνεται μετά από μακρά περίοδο συνεχούς συρρίκνωσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, τα μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας επιτρέπουν στις εταιρίες να προχωρούν σε μισθολογικές αυξήσεις χωρίς να αυξάνουν αντίστοιχα τις τιμές των προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε επίσης πως, ενώ οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, δεν αποτελούν ”ουσιώδη παράγοντα” για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. ”Ίσως εξελιχθεί σε πρόβλημα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά, προφανώς, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”.

Η Fed δεν ανησυχεί τόσο για τις έκτακτες επιδράσεις των υψηλών ενεργειακών τιμών, όσο για την πιθανότητα παγίωσης των πληθωριστικών προσδοκιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μισθολογικές απαιτήσεις και θα αποτελέσει αρχή πραγματικής ανόδου του πληθωρισμού.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v