Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να "διασώσει" την Ελλάδα

Σκληρά τα λόγια του Stark για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει, όμως, ούτε να αποτελούν έκπληξη αλλά ούτε και να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ' όψιν, καθώς η οποιαδήποτε απόφαση για διάσωση της χώρας δεν θα έρθει από την ΕΚΤ...

  • Ralph Atkins
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διασώσει την Ελλάδα
Καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα διασώσει την Ελλάδα, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Οι αγορές απατώνται αν πιστεύουν πως κάποια στιγμή τα άλλα κράτη-μέλη θα βάλουν το χέρι στο πορτοφόλι τους για να σώσουν την Ελλάδα", δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΚ, κ. Jurgen Stark, στην ιταλική εφημερίδα "Il Sole 24 Ore".

Τα σκληρά του λόγια τράβηξαν την προσοχή των ήδη νευρικών χρηματιστηριακών αγορών. Όμως, τα λόγια αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν τόσο μεγάλη έκπληξη. Ο κ. Stark είναι σκληροπυρηνικός συντηρητικός, ακόμα και για τα… πρότυπα της ΕΚΤ.

Αυτός βοήθησε στη συγγραφή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο ορίζονται οι κανόνες για τα μέλη της ευρωζώνης, και πιστεύει ακράδαντα ότι η ρήτρα περί μη διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να παρακαμφθεί.

Έτσι, ήταν μάλλον απίθανο να προτείνει άλλες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, να τρέξουν για να σώσουν την Ελλάδα.

Όμως, τα σχόλια του κ. Stark συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή πολιτική περί "εποικοδομητικής ασάφειας" όσον αφορά στην Αθήνα, δηλαδή με την εσκεμμένη αποφυγή διευκρίνισης αναφορικά με το τι μπορεί πραγματικά να συμβεί αν έρθουν τα χειρότερα. Έτσι, συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Αν υπάρξει διάσωση της Ελλάδας, αυτή δεν θα προέλθει από την ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Αντιθέτως, η έκτακτη ενίσχυση θα έπρεπε να συμφωνηθεί από τους πολιτικούς, αν και η ΕΚΤ ενδεχομένως θα έπαιζε κάποιον ρόλο, παρέχοντας συμβουλές όσον αφορά στους όρους του πακέτου διάσωσης.

Αυτός ο περιορισμένος ρόλος της ΕΚΤ, όμως, είναι ένας επιπλέον λόγος για να μη δοθεί υπερβολικό βάρος στα σχόλια του κ. Stark.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v