Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρατικό χρέος φοβίζει τους επενδυτές

Οι επενδυτές δεν θεωρούν, πλέον, απόλυτα ασφαλές το κρατικό χρέος. Το κόστος κάλυψης έναντι χρεοκοπίας μίας χώρας βρίσκεται πλέον υψηλότερα από αυτό μίας επιχειρήσεις. Η κρίση άλλαξε τα πάντα.

  • David Oakley
Το κρατικό χρέος φοβίζει τους επενδυτές
Πριν οι παλιοί κανόνες των αγορών «διαγραφούν» εξαιτίας της κρίσης, οι επενδυτές θεωρούσαν ως απόλυτα ασφαλή τα κρατικά ομόλογα.

Όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον: για πρώτη φορά οι αγορές έχουν αρχίσει να θεωρούν πιθανότερη την περίπτωση χρεοκοπίας μίας χώρας απ’ ότι την χρεοκοπία μίας εταιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα κοστίζει περισσότερο το να ασφαλιστείς ενάντια στην περίπτωση χρεοκοπίας των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, σε σύγκριση με το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας 125 ευρωπαϊκών εταιριών με υψηλό επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης (investment grated companies), βάσει στοιχείων της Markit.

Ο δείκτης iTraxx Europe, της Markit, στον οποίο είναι εισηγμένες 125 ευρωπαϊκές εταιρίες έφθασε πρόσφατα στις 63 μονάδες βάσης. Δηλαδή ένας επενδυτής χρειάζεται 63.000 δολάρια για να ασφαλιστεί έναντι χρέους ύψους 10 εκατ. δολαρίων, για την επόμενη 5ετία. Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά το κρατικό χρέος, ο Markit SovX, των 15 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών έχει φθάσει στις 71,5 μονάδες βάσης.

Αυτή η πορεία αντικατοπτρίζει την μανία των αγορών με το κρατικό χρέος. Το ίδιο ισχύει και στις ομολογιακές αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν θεωρούν, πλέον, ως απόλυτα ασφαλή τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών. Άλλωστε αυτές οι χώρες έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος των χρεών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να διασώσουν, κατά κύριο λόγο, τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο κ. John Wraith, ειδικός στις αγορές σταθερού εισοδήματος της BofA Merrill Lynch Global Research τονίζει ότι: «η αντίληψη για το τι είναι ασφαλές έχει αλλάξει άρδην, καθώς τα yields των κρατικών ομολόγων τόσο της Βρετανίας όσο και άλλων χωρών βρίσκονται υψηλότερα από τα αντίστοιχα των εταιρικών ομολόγων».

Η Βρετανία, ένας «όμιλος» επτά εθνών, «είδε» το κόστος ασφάλισης έναντι του χρέους της να είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κάποιων εταιριών. Τα βρετανικά CDS έχουν φθάσει στις 83 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Τα CDS της Unilever βρίσκονται στις 29 μονάδες βάσης, ενώ της BP στις 38 μονάδες βάσης.

Το υπέρογκο βρετανικό χρέος έχει θέσει ακόμη και υπό αμφισβήτηση την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Βρετανίας, με τους οίκους αξιολόγησης να τονίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει και το έλλειμμά της εάν δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Βέβαια υπάρχουν αναλυτές που τονίζουν ότι ο δείκτης Markit SovX δεν διακρίνεται από υψηλή ρευστότητα και ως εκ τούτου ακόμη και μία απειροελάχιστη κίνηση μπορεί να «διογκωθεί». Ως εκ τούτου οι επενδυτές καλό θα είναι να μην στηρίζονται και τόσο πολύ στην πορεία του, προκειμένου να λάβουν κάποιες αποφάσεις.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερβολικά αδύναμη δημοσιονομική εικόνα και η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το benchmark της Ευρώπης. Άλλωστε τα γερμανικά CDS έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητα, στο επίπεδο των 27 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Πάντως η εικόνα στις αγορές κρατικών ομολόγων είναι ελαφρώς διαφορετική.

Τα yields των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά των ομολόγων μεγάλων εταιριών, ενώ αντίθετα τα yields των βρετανικών κρατικών ομολόγων είναι αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εταιρικών και μάλιστα με την ίδια ημερομηνία ωρίμανσης.

Τα yields των 5ετών βρετανικών ομολόγων άγγιξαν –χθες 12 Ιανουαρίου- το 2,75%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ελληνικά που βρέθηκαν στο 4,75%. Την ίδια στιγμή τα yields των 5ετών ομολόγων της Deutsche Post βρέθηκαν στο 3,174%, της BP στο 3,178% και της Unilever στο 3,312%.

Ο κ. Huw Worthington, αναλυτής αγορών σταθερού εισοδήματος στην Barclays Capital, τονίζει: «Ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, από την κρίση και μετά. Σαφώς τα yields των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ υψηλότερα από τα γερμανικά και αρκετά πιο υψηλά από κάποιων εταιριών. Όμως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια η Γερμανία παραμένει το benchmark».

Σύμφωνα με τον κ. Worthington τα κράτη με υψηλά χρέη θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Εάν αποτύχουν, μπορεί να υπάρξει sell-off στις ομολογιακές αγορές.

Η δυσχερής θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, που είδε τα ομόλογά της να καταρρέουν τον περασμένο μήνα, λόγω αμφιβολιών για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών της μεγεθών, αποτελεί έναν καλό «συναγερμό» για τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, έναν «συναγερμό» με το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν εάν δεν υλοποιήσουν τα κατάλληλα μέτρα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v