Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο μέσω Goldman

Το γύρο του κόσμου έκανε το πρωτοσέλιδο των FT για deal αγοράς ομολόγων με αντάλλαγμα μετοχές της ΕΤΕ μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου που φέρεται να κόμισε η Goldman. Κατηγορηματική διάψευση από Αθήνα, τι δήλωσε η GS.

  • Kerin Hope (Αθήνα) & Jamil Anderlini (Πεκίνο)*
Τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο μέσω Goldman
Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ενίσχυση του Πεκίνου ως οικονομικής δύναμης, την ίδια ώρα όπου η Αθήνα προσπαθεί να χρηματοδοτήσει το υψηλό χρέος της.

Η Goldman Sachs προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και στη State Administration of Foreign Exchange (Safe), η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την όλη υπόθεση.

Ο κ. Gary Cohn, ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs, έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα -ένα τον περασμένο Νοέμβριο και ένα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου- προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το Πεκίνο δεν έχει συμφωνήσει για την αγορά. Την ίδια στιγμή η Αθήνα απέρριψε πρόταση βάσει της οποίας μία κινεζική τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην Εθνική Τράπεζα, τον κορυφαίο τραπεζικό όμιλο της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στους «Financial Times».

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι μία συμφωνία ύψους 5 - 10 δισ. ευρώ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι περισσότερο εφικτή, μετά και το δεύτερο ταξίδι του κ. Cohn στην Αθήνα.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στους «F.T.» ότι θα επισκεφτεί και την Κίνα στο roadshow του επόμενου μήνα, αλλά πως «δεν έχει τεθεί κάποιος στόχος» σε ό,τι αφορά συμφωνία για αγορά ομολόγων από το Πεκίνο.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ενισχύθηκαν κατά 130 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2009. Πηγές, πάντως, πολύ κοντά στη Safe υποστηρίζουν ότι η Κίνα κατέχει ήδη «σημαντικό μερίδιο» ελληνικών ομολόγων και δεν είναι και τόσο πρόθυμη να το αυξήσει.

Κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά του, δηλώνει ότι η Αθήνα θα καλοδεχόταν αγορά ομολόγων από τους Κινέζους. Το στέλεχος δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό, αλλά υπολογίζεται, βάσει και των διαπραγματεύσεων με την Goldman Sachs, ότι κυμαίνεται στα 20 - 25 δισ. ευρώ.

Το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ που έθεσε προς πώληση η Ελλάδα συγκέντρωσε προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ, αλλά η χώρα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις στις αγορές.

Η Goldman Sachs πλησίασε για την πιθανότητα αγοράς μεριδίου της ΕΤΕ από την Bank of China (BoC), τον τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Κίνας, και προσέγγισε και την China Investment Corp. (CIC), το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας, σύμφωνα πάντα με επίσημες πηγές.

Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η CIC δεν ενδιαφέρθηκε για μια τέτοια συμφωνία και πως οι αρχές ελέγχου της Κίνας δεν θα επέτρεπαν στην BoC να πραγματοποιήσει μια τόσο ριψοκίνδυνη επένδυση. Τόσο η Goldman Sachs όσο και η CIC δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος Τύπου της Bank of China περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο».

*Πρόσθετες πληροφορίες από Justin Baer & Francesco Guerrera (Ν. Υόρκη)



---Τι δηλώνει η ΕΤΕ για το ρεπορτάζ FT περί Κινέζων

Καμία γνώση για συζητήσεις της κυβέρνησης με την κινεζική πλευρά όσον αφορά στο ενδεχόμενο διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με αντάλλαγμα την αγορά ομολόγων από τους Κινέζους δεν έχει η ΕΤΕ.

Σημειώνεται ότι σχετική αναφορά γίνεται σε δημοσίευμα των "Financial Times" με τίτλο "Τι συζητούν Αθήνα - Πεκίνο μέσω Goldman".

Αυτό ανέφεραν κύκλοι της Εθνικής στο euro2day, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί πρακτικά καθώς:

1. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα είναι πολύ μικρή (της τάξεως του 0,5%).

2. Η έμμεση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω των ταμείων θα παρουσίαζε τεράστια νομικά εμπόδια προκειμένου τα ταμεία να εκχωρήσουν τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, χωρίς να προηγηθούν διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας τα ταμεία εκχώρησαν τη συμμετοχή τους (και όχι όλα!) κατόπιν συγκεκριμένης "διαγωνιστικής" διαδικασίας, αλλά και δημόσιας προσφοράς.

Goldman Sachs: Διαψεύδει για πώληση μετοχών ΕΤΕ στην Κίνα

Τη μη εμπλοκή της σε συμφωνία πώλησης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσε η Goldman Sachs, μεταδίδει το Reuters.

Το σχετικό δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για σχέδιο πώλησης των μετοχών της ΕΤΕ στην Bank of China ή στην China Investment Corp.

Η Goldman Sachs δήλωσε στο Reuters ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal.

Παράλληλα, το δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για προώθηση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα από την Goldman Sachs. Όπως αναφέρει το Reuters, πηγές προσκείμενες στην τράπεζα τόνισαν ότι ενώ η GS ενδιαφέρεται για περαιτέρω συνεργασίες με το ελληνικό δημόσιο, δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές.

"Εάν η Κίνα ετοιμαζόταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ακόμη και 5 δισ. ευρώ, το spread των ελληνικών ομολόγων θα διαπραγματευόταν κοντά στις 100 μονάδες βάσης και όχι κοντά στις 300 μονάδες βάσης", σχολίασε για το Reuters τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

---Τι διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών για deal με Πεκίνο-Goldman

Την κατηγορηματική διάψευση του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί το δημοσίευμα των "Financial Times" με τίτλο "Τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο" μέσω Goldman".

Δεν υπάρχει καμία εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων με την Κίνα, τονίζουν στο euro2day πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποδόθηκε λάθος από το ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones Newswire δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί πρόθεσης πώλησης ελληνικών ομολόγων ύψους 5 έως 10 δισ. ευρώ στην Κίνα, ως προς το αριθμητικό της σκέλος.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι δηλώσεις για διερεύνηση ενδιαφέροντος διάθεσης ελληνικών ομολόγων στην Ασία και στις ΗΠΑ.

ΟΔΔΗΧ: Κανονικά το road show σε Ασία και ΗΠΑ

Το σχέδιο για road show του οικονομικού επιτελείου σε Ασία και ΗΠΑ για την προώθηση ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Σπύρος Παπανικολάου, σε δήλωσή του στο Reuters. "Υπάρχουν σχέδια για road show, το έχουμε πει. Η σχετική απόφαση είναι του υπουργού Οικονομίας", τόνισε, δηλώνοντας άγνοια για τα σχετικά δημοσιεύματα.

Κομισιόν: "Ουδέν σχόλιο" για deal Ελλάδας-Κίνας

Δεν θέλησε να τοποθετηθεί η Κομισιόν στα δημοσιεύματα περί πιθανής συμφωνίας Ελλάδας για αγορές ομολόγων από την Κίνα, μεταδίδει το Reuters.

"Ουδέν σχόλιο" ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal.

ΥΠΟΙΚ: Κατηγορηματική διάψευση

Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, το
Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

- Η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία, την 25/1/2010, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα. Η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού.

- Στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας, εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσφατα πραγματοποίησε ταξίδι στο Λονδίνο για συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές. Συναντήσεις παρόμοιου είδους συνεχίζονται και στην Αθήνα ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στις ΗΠΑ και στην Ασία.

- Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης

- Η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης.





© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v