Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lachman:Αναδιάρθρωση χρέους-έξοδος από ευρώ

Η προληπτική αναδιάρθρωση χρέους ίσως να είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, εάν όμως συνδυαστεί με έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζει ο Dr Dresmond Lachman απαντώντας στο άρθρο του κ. Nouriel Roubini.

  • Dr Dresmond Lachman*
Lachman:Αναδιάρθρωση χρέους-έξοδος από ευρώ
Ο κ. Nouriel Roubini βεβαίως έχει δίκιο να αμφισβητεί εάν το πρόγραμμα δρακόντειων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα επιτύχει τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους της χώρας σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο (άρθρο του "Ελλάδα: Καλύτερη επιλογή η ελεγχόμενη χρεοκοπία"). Παρ' όλα αυτά, ο κ. Roubini είναι ανειλικρινής όταν δηλώνει ότι μια έγκαιρη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ήταν πανάκεια για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και δεν θα αποτελούσε εξέλιξη ιδιαίτερα επώδυνη για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο από τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας είναι πως μόνο 6 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του προϋπολογισμού της -που ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ- αντιστοιχούν σε τόκους. Αναλόγως, κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να οδηγήσει σε ουσιαστική ανακούφιση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή χρεών τουλάχιστον της τάξεως του 50%. Όμως, τόσο μεγάλη διαγραφή για το εθνικό χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στα 420 δισ. δολ., θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν δεν είχε μεταδοτικές επιπτώσεις στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Θα πρέπει να εικάζουμε ότι, εάν η Ελλάδα κατέληγε σε προληπτική αναδιάρθρωση χρεών, θα έπρεπε να προχωρήσει σύντομα σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού της κατά 8%. Έχοντας τον ζουρλομανδύα του ευρώ, μια τέτοια κίνηση μάλλον θα οδηγούσε σε σημαντικά βαθιά ύφεση τη χώρα.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας δεν είναι απλώς η αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως προτείνει ο καθηγητής Roubini, αλλά η αναδιάρθρωση αυτή να συνοδευτεί με έξοδο από την ευρωζώνη, που θα της επιτρέψει να γίνει πιο ανταγωνιστική.

* Ο Dr Dresmond Lachman είναι στέλεχος του American Enterprise Institute.

** Το άρθρο του Dr Lachman είναι επιστολή του στους "Financial Times" σε απάντηση στο άρθρο του κ. Nouriel Roubini "Ελλάδα: Καλύτερη επιλογή η ελεγχόμενη χρεοκοπία".

*** Ο Dr Dresmond Lachman διατύπωσε, για πρώτη φορά, την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη σε άρθρο του στους "Financial Times", στις 12 Ιανουαρίου 2010.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v