Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μεσανατολικές" διαδηλώσεις στη ΝΑ. Ευρώπη

Η αναταραχή στη Μ. Ανατολή έχει εμπνεύσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, με κοινούς παρονομαστές την ανεργία, την ύφεση αλλά και το... Facebook.

  • Neil Buckley (Λονδίνο), David Blair (Μπακού), Kerin Hope (Αθήνα)
Μεσανατολικές διαδηλώσεις στη ΝΑ. Ευρώπη
Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή προσφέρει έμπνευση για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά κράτη που βρίσκονται στο «τόξο» της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στον Καύκασο, σε αρκετά εκ των οποίων ηγούνται -λιγότερο ή περισσότερο- δημοκρατικά καθεστώτα.

Αν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ίσως να μην κλιμακωθούν σε μαζικές διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να ρίξουν κυβερνήσεις, είναι πάντως εμφανέστατες στη Σερβία, στην Κροατία, στην Αλβανία καθώς και στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Την αναταραχή προκαλούν ποικίλοι συνδυασμοί κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις στις τιμές, την ανεργία, την απουσία οικονομικής ανάπτυξης και τη διαφθορά, καθώς και πικρίες για αδιαφάνεια σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τις αραβικές εξεγέρσεις. Μάλιστα, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους, όπως τη χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook, για να οργανωθούν.

Στο πρώην σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, όπου η απολυταρχική προεδρία του Ilham Aliev «θυμίζει» τον Hosni Mubarak της Αιγύπτου, οι αρχές έχουν συλλάβει διαφωνούντες σε μια προσπάθεια να σαμποτάρουν τις διαμαρτυρίες που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και το Σάββατο. Συνελήφθησαν δύο άτομα που σχετίζονται με εκστρατεία του Facebook, η οποία προτρέπει τους Αζέρους σε διαδηλώσεις.

Με δεδομένα τον μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο και τις πανίσχυρες υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν, οι εξεγέρσεις στη φτωχότερη γειτονική Αρμενία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλιμακωθούν. Αντιπολιτευτική συμμαχία υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου Levon Ter-Petrossian έχει οργανώσει διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, στην τρίτη επέτειο των βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2008.

Πικρίες για τις εκλογές έχουν ξαναεμφανιστεί στην Αλβανία. Η πολιτική ένταση έχει κλιμακωθεί μετά τον Ιανουάριο, όταν η προεδρική φρουρά άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Sali Berisha. Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση σοσιαλιστριών γυναικών στα Τίρανα. Άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Τις διαδηλώσεις στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Σερβίας και της Κροατίας έχουν προκαλέσει η υψηλή ανεργία και η αναιμική ανάκαμψη από την ύφεση.

Στην Κροατία, οι διαδηλώσεις που οργανώνονται μέσω Facebook αυξάνονται και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Γυναίκες εργαζόμενες σε κλωστοϋφαντουργία που χρεοκόπησε στο Ζάγκρεμπ πραγματοποίησαν διαδήλωση η οποία συγκέντρωσε πάνω από 10.000 άτομα.

Στη Σερβία έχει γίνει μόνο μία διαδήλωση, αλλά ήταν ογκώδης, με τη συμμετοχή 55.000 ανθρώπων. Το αντιπολιτευτικό κόμμα που διοργάνωσε την πορεία και οι σύμμαχοί του προτίθενται να πραγματοποιήσουν νέα διαδήλωση τον επόμενο μήνα στο Βελιγράδι και να απαιτήσουν ανυποχώρητα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v