Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Σκληρές κουβέντες από Alpha για ΕΤΕ

Νεκρή χαρακτηρίζει την υπόθεση συγχώνευσης με την Εθνική ο γ.δ. της Alpha Bank, Σπύρος Φιλάρετος, μιλώντας στους FT. "Ατσαλος" ο τρόπος ανακοίνωσης της πρότασης. Τι λένε οι ξένοι βασικοί μέτοχοι. Τι σχολιάζει η ΕΤΕ.

FT: Σκληρές κουβέντες από Alpha για ΕΤΕ
Νεκρή χαρακτηρίζει την υπόθεση συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank, κ. Σπύρος Φιλάρετος, μιλώντας στους "Financial Times".

"Από τη δική μας πλευρά, η υπόθεση του deal είναι νεκρή", τονίζει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως "θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να θεωρήσουμε οτιδήποτε από την Εθνική φιλική προσέγγιση".

Οι "F.T." επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς αυξάνονται οι φήμες ότι η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε αναθεωρημένη προσφορά για την Alpha.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου της Alpha, κ. Βασίλης Ψάλτης, σημειώνει ότι οι μεγάλοι μέτοχοι της τράπεζας, όπως η BlackRock, η Fidelity και το Qatar, εγκρίνουν τη στάση που έχει υιοθετήσει η διοίκηση.

Εκτός της σχέσης ανταλλαγής, που σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη "δεν ήταν επωφελής για τους μετόχους", ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας τονίζει και τα κεφαλαιακά ρίσκα σε περίπτωση "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων. "Οι μέτοχοί μας θα βρίσκονταν σε χειρότερη θέση από την άποψη των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν να βάλουν στον συνδυασμένο όμιλο", εξηγεί.

Ο κ. Φιλάρετος σημειώνει ότι "από την αρχή δεν επρόκειτο για φιλική προσέγγιση".

"Η Εθνική έβγαλε ανακοίνωση, αφήνοντας τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα κλεισμένο deal. Ήταν ένας άτσαλος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις σε εμάς", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Alpha, ο κ. Κωστόπουλος είχε κληθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΕΤΕ υποπτευόμενος πρόταση εξαγοράς. Όπως αναφέρουν οι "F.T.", σοκαρίστηκε όταν φεύγοντας του παραδόθηκε φάκελος με πλήρη στοιχεία και τους όρους του deal, έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα.

Έναν μήνα μετά, αναφέρει η εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ η Alpha βρισκόταν απροετοίμαστη σε δικό της διοικητικό συμβούλιο.

Η Alpha επισημαίνει ακόμα ότι οι προβλεπόμενες συνεργίες, ύψους 550 - 700 εκατ. ευρώ, είναι φανταστικό σενάριο. "Εκτός των συνεργιών κόστους των 300 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα είναι συνεργίες χρηματοδότησης και εσόδων, τα στοιχεία για τις οποίες δεν είναι αξιόπιστα, δεδομένης της μακροοικονομικής κατάστασης", τονίζει ο κ. Ψάλτης. 

Τι σχολιάζει η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας είναι πεπεισμένη για τα οφέλη του deal με την Alpha Bank, μεταδίδει το Reuters.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής CEO και μέλος του ΔΣ της Εθνικής, Άνθιμος Θωμόπουλος, η αντίδραση των αγορών και η υποδοχή που επεφύλαξαν στην πρόταση σημαντικοί μέτοχοι, επιβεβαίωσε την ορθότητα και το λογικό της πρότασης για τη φιλική συγχώνευση προς την Alpha Bank.

H τράπεζα πιστεύει ότι μια φιλική προσέγγιση μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα από μια συμφωνία των δύο τραπεζών, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα. 

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v