Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δύο στρατόπεδα η ΕΕ για Ελλάδα

Ο κ. Trichet έφυγε οργισμένος από συνάντηση του κ. Juncker για Ελλάδα. Η ΕΚΤ απορρίπτει την "ήπια" αναδιάρθρωση ως επικίνδυνη και κατηγορεί "κατεστημένα" σε ΗΠΑ και Βρετανία πως πιέζουν για ελληνική χρεοκοπία.

  • Ralph Atkins, Quentin Peel και Kerin Hope
Σε δύο στρατόπεδα η ΕΕ για Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκρινε τις προτάσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως αποκαλύπτεται από έντονη διαφωνία που εκδηλώθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανάμεσα στους τεχνοκράτες της ΕΚΤ και στους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης χρέους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι κινήσεις αναβολής των πληρωμών θα αποτελέσουν επικίνδυνο αντιπερισπασμό στα σχέδια της Αθήνας για οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτόν τον μήνα, ο κ. Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ΕΚΤ, έφυγε οργισμένος από μία συνάντηση που είχε οργανώσει ο κ. Jean-Claude Juncker, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συνάντηση, ο κ. Trichet εξοργίστηκε με την αναφορά της αποκαλούμενης "ήπιας" αναδιάρθρωσης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση στη λήξη του ελληνικού χρέους.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, ο κ. Juncker δήλωσε πως η "ήπια" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι μία επιλογή εάν η Αθήνα λάβει περαιτέρω μέτρα για να χαλιναγωγήσει τη δημοσιονομική της θέση.

Ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απάντησε την Τετάρτη λέγοντας: "Δεδομένου του τρόπου λειτουργίας των αγορών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς χρησιμοποιούμε εκφράσεις που δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί τελικά η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα".

Η ανησυχία της ΕΚΤ είναι πως οι αγορές θα εκλάβουν την ήπια αναδιάρθρωση ως πρώτο βήμα για πιο σκληρή αναδιάρθρωση, γεγονός που θα τρομάξει τους επενδυτές στην ευρωζώνη. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αντιθέτως, ζητούν από την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Bini Smaghi δήλωσε πως η Αθήνα θα πρέπει "να πείσει τους πολίτες της να πληρώσουν φόρους" και "να συνταξιοδοτηθούν στα 65, όπως κάνουν όλοι στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο".

Επιπλέον, ο κ. Juergen Stark, επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέκρινε τα κατεστημένα συμφέροντα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, που αντιτίθενται στην επιβολή εφαρμογών στην Ελλάδα - μία κατά τα φαινόμενα επίθεση στους επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας. Ένδειξη του διχασμού που παρουσιάζεται στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής είναι επίσης το γεγονός ότι η ΕΚΤ καθώς και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, φοβούμενες την αντίδραση των επενδυτών, αντιτίθενται στη γερμανική δέσμευση να εμπλακούν και οι ιδιώτες πιστωτές σε ενδεχόμενες μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Το Βερολίνο διεκδικεί νομικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνονται γραπτώς στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας - το ταμείο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που θα τεθεί σε ισχύ το 2013.

Η ΕΚΤ, η οποία τον τελευταίο χρόνο αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ, πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παράσχουν νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα εάν απαιτηθεί επιπλέον βοήθεια.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v