Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Προειδοποιητική βολή στον ΟΠΕΚ

Τα δυτικά κράτη-μέλη της ΙΕΑ αιφνιδίασαν την αγορά, απελευθερώνοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου μετά το 1991 από τα στρατηγικά αποθέματα, σε μια υπολογισμένη "αναγνωριστική βολή" στον ΟΠΕΚ.

  • Sylvia Pfeifer (Λονδίνο), Anna Fifield (Ουάσιγκτον)
Πετρέλαιο: Προειδοποιητική βολή στον ΟΠΕΚ
Κάθετη πτώση υπέστησαν οι τιμές του πετρελαίου, όταν τα δυτικά έθνη αιφνιδίασαν την αγορά, απελευθερώνοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους μετά το 1991, σε μια υπολογισμένη "αναγνωριστική βολή" στο καρτέλ του OPEC.

Τα μέλη της International Energy Agency συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον ερχόμενο μήνα, για να αποζημιώσουν την έλλειψη 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως υψηλής ποιότητας πετρελαίου από τη Λιβύη, που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της απελευθέρωσης, προσφέροντας το 50% του αργού, ενώ η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου.

Η ΙΕΑ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, για την κίνηση αυτή, αλλά απέφυγε να σχολιάσει εάν το Πεκίνο θα συμμετάσχει στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Είναι η τρίτη μόλις φορά στην ιστορία της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας, ΙΕΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 ως αντίβαρο στον OPEC μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, που προκάλεσε διεθνή ενεργειακή κρίση.

Η ΙΕΑ είχε απειλήσει από τον Μάιο ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αυξήσει την παραγωγή, εκτός αν το καρτέλ αυξήσει τη δική του προσφορά. Ο OPEC δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία για μεγαλύτερη παραγωγή στις αρχές του μήνα στη σύνοδο της Βιέννης, παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μετριοπαθών χωρών του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ.

Η ΙΕΑ δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι η σφιχτή κατάσταση στην αγορά πετρελαίου απειλεί να υπονομεύσει "την εύθραυστη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας".

Οι τιμές του Brent υποχώρησαν κατά 7,4% στα 105,72 δολάρια όταν ανακοινώθηκε η είδηση, πριν σταθεροποιηθούν στα 106,12 δολάρια αργά το απόγευμα.

"Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τις πετρελαιοπαραγωγούς και καταναλώτριες χώρες για τις αναταράξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, που μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο κ. Steven Chu, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

"Προχωρήσαμε στην ενέργεια αυτή για να αντιδράσουμε στη συνεχιζόμενη απώλεια αργού πετρελαίου εξαιτίας των προβλημάτων παραγωγής στη Λιβύη και σε άλλες χώρες και στις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη", ανέφερε ο κ. Chu. "Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες εάν χρειαστεί".

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο ιστορικό υψηλό των 727 εκατ. βαρελιών.

Η απόφαση ωστόσο αιφνιδίασε τις αγορές, γιατί τα αποθέματα δεν αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν, επειδή οι γραμμές προσφοράς έχουν σχεδόν αποκατασταθεί πλέον, έπειτα από τέσσερις μήνες μαχών στη Λιβύη.

Ο κ. Chris Huhne, υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η οργανωμένη αυτή ενέργεια "καταδεικνύει ότι τόσο τα κράτη που παράγουν όσο και τα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο".

Ο κ. George Osborne, υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει τις βρετανικές οικογένειες που "έχουν πληγεί από τη ραγδαία αύξηση στις τιμές του πετρελαίου".

Η Μ. Βρετανία θα συνεισφέρει τα 3 από τα 60 εκατ. βαρέλια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αρκετές προμήθειες", υποστήριξε η κ. Randa Fahmy Hudome, σύμβουλος ενέργειας. "H τιμή του πετρελαίου ανέβηκε και έπεσε, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς στην αγορά. Απλώς η οικονομία δεν αναπτύσσεται τόσο καλά όσο θα θέλαμε".

Τα αποθέματα έχουν χρησιμοποιηθεί για έκτακτες περιπτώσεις μόνο δύο φορές στο παρελθόν: μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005 και το 1991 μετά τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο. Η κυβέρνηση Bush είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά αποθέματα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά δεν το αποφάσισε τελικώς γιατί δεν εκδηλώθηκε αναταραχή στην προσφορά.

O Πρόεδρος Obama είχε αφήσει υπόνοιες ότι οι πρόσφατες ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου επαρκούν για να δικαιολογήσουν μια απελευθέρωση των αποθεμάτων και την ανακούφιση των Αμερικανών οδηγών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. "Η βασική μου θέση ήταν πάντοτε ότι για να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα δεν πρέπει να υπάρχει απλώς πρόσκαιρη έλλειψη στην αγορά, αλλά σοβαρή διαταραχή".

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v