Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η Ευρώπη κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα

Το Eurogroup προσβλέπει σε σχέδιο δραστικής μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας στα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την έγκριση του ΔΝΤ για την ελληνική βοήθεια.

  • Alex Barker (Βρυξέλλες)
FT: Η Ευρώπη κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προσβλέπουν σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει δριμεία μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας στα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την έγκριση του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα διάσωσης των Αθηνών.

Τα στελέχη του Eurogroup βρίσκονται αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες και οδεύουν προς μια  συμφωνία για να δώσουν στην Ελλάδα τα 44 δισ. ευρώ της καθυστερημένης δόσης βοήθειας. Η συμφωνία τους θα περικλείει μια πολιτική λύση στην περίπτωση που συμφωνηθεί μετάθεση του μακροπρόθεσμου στόχου για το ελληνικό χρέος για μετά το 2020.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν υπό συζήτηση, η μορφή της πιθανής συμφωνίας προβλέπει ότι αν η Ελλάδα χάσει τον στόχο για χρέος στο ανώτατο όριο του 120% επί του ΑΕΠ το 2020 –που είναι το «ιερό» όριο για το ΔΝΤ όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους- θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης από το χρέος τα οποία θα διασφαλίσουν ότι ως το 2022 το ελληνικό χρέος θα πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ.

Η συμβιβαστική συμφωνία έχει στόχο να φέρει ανακωχή ανάμεσα στους υπουργούς της ευρωζώνης (που ζητούν να μετατεθεί ο στόχος του 120% στο 2022, ώστε να μην υποστεί «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος ο τομέας των επίσημων πιστωτών) και το ΔΝΤ, που αρνείται να συνεισφέρει στα δάνεια αν η Αθήνα δεν αποδείξει ότι μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη της ως το 2020.

Το ΔΝΤ ζητεί από τον ευρωπαϊκό επίσημο τομέα (τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης και την ΕΚΤ) να υποστούν ζημίες με την μια ή την άλλη μορφή στα δάνειά τους ή τα ομόλογα που κατέχουν.

Κατευθυνόμενοι στην συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωναν ότι δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί καθολική λύση, καθώς τα ίδια τα μέλη της ευρωζώνης δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πώς θα κλείσει η χρηματοδοτική τρύπα της Ελλάδας.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, το ΔΝΤ επέμεινε στον στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους επί του ΑΕΠ στο 120% ως το 2020, δηλαδή τον στόχο που έχει προκαλέσει την δημόσια διαφωνία ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ επικαλέστηκαν δηλώσεις των Ολλανδών και άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών που θέτουν όρο για τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα διάσωσης την έγκριση του από το ΔΝΤ.

Το χρέος της Ελλάδας έχει εκτοξευτεί μετά την συμφωνία του Μαρτίου εξαιτίας της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης και της αδυναμίας να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένεται τώρα να φτάσει στο ζενίθ του 190% του ΑΕΠ το 2014.

Επιπλέον η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας να επεκταθεί για δυο χρόνια το πρόγραμμα ώστε να πιάσει τους στόχους, δημιουργεί την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης 15 δισ. ευρώ η οποία θα προστεθεί στο χρέος.

Η ταχύτερη μείωση του ελληνικού χρέους θα προέλθει από ένα συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια, επέκτασης του χρόνου ωρίμανσης δημιουργίας ενός σχήματος επαναγοράς χρέους και παραχώρησης των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Παρά ταύτα αρκετοί αναλυτές, και ορισμένοι στην ΕΚΤ, εκφράζουν σκεπτικισμό για το εάν αυτά τα μέτρα ακόμα και αν συνδυαστούν, θα είναι αρκετά για να επιτευχθεί ακόμα και ο στόχος του 120% του ΑΕΠ σε δέκα χρόνια χωρίς να χρειαστεί διαγραφή χρέους.

Οι περισσότεροι πάντως είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί ώστε να εκταμιευτεί η δόση, κάτι που θα γίνει και επίσημα όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια, λένε πηγές που εμπλέκονται με τις διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα είναι αν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να πληρώσει το μικρό μερίδιο που του αναλογεί για το δάνειο προς την Ελλάδα.

Το πλέον δύσκολο κομμάτι είναι πιθανότατα να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα βαδίζει στο μονοπάτι της φερεγγυότητας.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v