Lex: Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι και επίσημα ξανά μια οικονομία σε ύφεση. Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη ούτε ανησυχία. Οι ιαπωνικές καταστάσεις εθνικού εισοδήματος είναι εντελώς αβάσιμες. Επιπροσθέτως, η Ιαπωνία παραμένει υγιέστερη από τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα που θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ.

Η Ιαπωνία είναι και επίσημα ξανά μια οικονομία σε ύφεση. Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη ούτε ανησυχία. Οι ιαπωνικές καταστάσεις εθνικού εισοδήματος είναι εντελώς αβάσιμες. Ωστόσο, ακόμη και αν οι πρώιμες εκτιμήσεις του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος επιβεβαιωθούν, διάφορα στατιστικά ”τερτίπια” θα μπορούσαν να εξηγήσουν την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο.

Προφανώς, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση εντός του 2004 κατά 2,6%, ακόμη και αν οι αρνητικές αναθεωρήσεις από τον Ιούλιο δείχνουν πλέον ότι το ΑΕΠ μειωνόταν κατά τους 9 από τους 12 μήνες. Ένα ελάχιστα πιο αρμονικό μοίρασμα της ανάπτυξης θα επέτρεπε στην ιαπωνική οικονομία να αποφύγει δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης -που αποτελούν τον ορισμό της ύφεσης.

Επιπροσθέτως, τα πραγματικά στοιχεία του ΑΕΠ ”κολακεύονται” εδώ και καιρό από τον επίμονο αντιπληθωρισμό, για τον οποίο υπερέβαλε αναμφίβολα η ιαπωνική στατιστική υπηρεσία.

Πέρυσι το Νοέμβριο, η Ιαπωνία ξεκίνησε να αναθεωρεί όλα τα συστατικά της οικονομίας ετησίως. Αυτή η στατιστική τεχνική μειώνει τη σχετική αξία των αγαθών όταν μειώνονται οι τιμές τους. Ωστόσο, εξ ορισμού, αυτή η πρακτική έχει και τα αρνητικά της.

Πιθανότατα, η Ιαπωνία παραμένει υγιέστερη από τα τρομακτικά πρωτοσέλιδα που θα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης. Ωστόσο, δύσκολα θα ενισχυθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενδέχεται να περιοριστούν και οι επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εμφανίζονται σταθερές μέχρι στιγμής. Η εξάρτηση της Ιαπωνίας από τις εξαγωγές την καθιστά ευάλωτη σε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.

Ωστόσο, το 2005 μπορεί επίσης να είναι η χρονιά που οι πολλές εγχώριες αλλαγές, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, θα αρχίσουν να αποδίδουν. Με τις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν εκ νέου τα κεφάλαιά τους, η συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να ανέλθει στο 10% -ένα ποσοστό που έχει να κάνει την εμφάνισή του από τη δεκαετία του ’80.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο