Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2013 έτος καμπής στην ιστορία

Ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος για τον δυτικό κόσμο. Όχι όμως και στην Ασία. Ίσως γι' αυτό πολλοί Δυτικοί έχουν έντονα προαισθήματα για το 2013. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ασιάτες.

  • Kishore Mahbubani*
Το 2013 έτος καμπής στην ιστορία
 Ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος για τον δυτικό κόσμο. Όχι όμως και στην Ασία. Ίσως γι' αυτό πολλοί Δυτικοί έχουν έντονα προαισθήματα για το 2013. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ασιάτες.

Εάν βεβαίως το Κογκρέσο συμπαρασύρει τον κόσμο στον δημοσιονομικό γκρεμό ή εάν η ευρωζώνη τελικά διασπαστεί, τότε ακυρώνονται όλα τα στοιχήματα. Η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί. Πράγματι, οι προβλέψεις δείχνουν καλύτερη πορεία το 2013 τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Κίνα. Το ίδιο προβλέπεται και για πολλές ακόμη ασιατικές χώρες.

Η βασική τάση προς την Ασία συνεχίζεται και το 2013. Το 2012 περίπου 500 εκατομμύρια Ασιάτες βρέθηκαν να απολαμβάνουν τα προνόμια της μεσαίας τάξης. Το 2020 εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το 1,75 δισ. Η ζήτηση για όλα τα είδη προϊόντων θα αυξηθεί. Στην Ινδία δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα το 1990. Το 2010 υπήρχαν 752 εκατ. και τώρα οι Ινδοί στρέφονται στα smartphones. Το 2012 υπήρχαν 17 εκατ. smartphones μόνο στην Ινδία. Το 2015 προβλέπεται ότι θα υπάρχουν 79 εκατ.

Οι εκπτωτικοί αερομεταφορείς στην Ασία αυξήθηκαν κατά 23% το 2012 έναντι 8% για τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρίες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι διαδικτυακές κρατήσεις για εκπτωτικές αεροπορικές θα καταγράψουν αύξηση 55% την περίοδο 2011 - 2013. Οι Ασιάτες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο.

Εύκολα πλέον διαπιστώνει κανείς την υλική ανάδειξη της Ασίας. Σε επίπεδο πολιτισμού και διανόησης, πιο δύσκολα αποτυπώνει κανείς την ανάδειξή της, αν και τον τελευταίο καιρό καταγράφεται αδιάψευστη εκτίναξη στην πολιτιστική αυτοπεποίθηση των Ασιατών. Παρ' όλα αυτά, ορισμένα έργα κλειδιά αποτελούν σύμβολα της νέας εποχής.

Στο Πανεπιστήμιο Ναλάντα, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ασία από το 500 μ.Χ. μέχρι περίπου το 1.200 μ.Χ., συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης υπό τον νομπελίστα Αμάρτια Σεν, ο οποίος ηγείται του Nalanda Mentor Group.

Τον Αύγουστο του 2013, θα εγγραφεί η πρώτη ομάδα φοιτητών στο Yale-NUS College. Με αυτόν τον μικρό σπόρο θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο φυτό. Πρωτοβουλίες που ενώνουν τα καλύτερα στοιχεία από την παιδεία στην Ανατολή και στη Δύση θα υποδείξουν ότι η μίξη (και όχι η σύγκρουση) των πολιτισμών θα είναι η βασική δυναμική του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο της μεγάλης σύγκλισης της ανθρώπινης ιστορίας που θα βιώσουμε, καθώς ο πλανήτης θα μοιάζει αμείλικτα μικρός.

Σαφώς θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις. Η γεωπολιτική θα κάνει παντού αισθητή την παρουσία της. Οι χώρες, όμως, μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους. Το 2012, η Κίνα διέπραξε τεράστια γεωπολιτική γκάφα, στην προσπάθειά της να διαιρέσει τον ASEAΝ (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) στη συνάντηση της Πνομ Πεν του Νοεμβρίου.

Καθώς ο Ξι Ζιπίνγκ εδραιώνει σταδιακά την ισχύ του και επικρατούν οι καλύτερες συμβουλές, η Κίνα μπορεί να αντιληφθεί τη σοφία της συμβουλής του Deng ότι η χώρα πρέπει να κρύψει τη δύναμή της και να περιμένει το πέρασμα του χρόνου. Με τη σημαντική αλλαγή ηγεσίας στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον, η πιο κρίσιμη γεωπολιτική σχέση της εποχής μας θα κινηθεί το 2013 προς τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν με ευσεβείς πόθους, για τους δύσπιστους Δυτικούς. Τα αποδεικτικά στοιχεία, όμως, είναι αδιάψευστα και δείχνουν ότι η Ιστορία τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα έκανε επιτέλους στροφή. Γι’ αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο, καθώς εξελίσσεται αυτή η δεκαετία, ότι ο ήλιος θα συνεχίσει να ανατέλλει από Ανατολάς και να δύει ήπια στη Δύση.

* Ο Kishore Mahbubani είναι πρύτανης στο Lee Kuan Yew School of Public Policy στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v