Σκάνδαλα πλήττουν κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δέχεται αυξημένες πιέσεις σε δυο μέτωπα, με νέες κατηγορίες τόσο εναντίον του Tom DeLay, ηγέτη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όσο και εναντίον του John Bolton, του προτεινόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

του Andrew Ward στην Ουάσινγκτον

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα δέχεται αυξημένες πιέσεις σε δυο μέτωπα, με νέες κατηγορίες τόσο εναντίον του Tom DeLay, ηγέτη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όσο και εναντίον του John Bolton, του προτεινόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

O κ. DeLay κατηγορείται ότι ταξίδεψε στην Αγγλία για να παίξει γκόλφ με έξοδα ενός ατόμου με παρασκηνιακή δραστηριότητα, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο διερεύνησης των ομοσπονδιακών αρχών για ποινικά και φορολογικά αδικήματα.

Εν τω μεταξύ, αναφέρεται ότι ο κ. Bolton αποτέλεσε αντικείμενο παραπόνων από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Jack Straw προς τον Colin Powell.

Ενώ δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ των δυο υποθέσεων, τα προβλήματα των δυο αντρών αποτελούν τα τελευταία περιστατικά σε μια σειρά υποθέσεων που έχουν εντείνει την αναταραχή στο Κογκρέσο, εναντίον του Προέδρου George W. Bush και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Οι κατηγορίες για το ταξίδι του κ. DeLay στην Αγγλία αποτελούν την μεγαλύτερη απόδειξη μέχρι στιγμής, ότι έχει παραβιάσει τον Ηθικό Κώδικα του Κοινοβουλίου, ο οποίος απαγορεύει την αποδοχή ”δώρων”, ακόμη και υπό τη μορφή κάλυψης ταξιδιωτικών εξόδων, από άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή κατηγορούνται για παρασκηνιακές πιέσεις.

Η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει πληροφορίες από πιστωτική κάρτα, που δείχνουν ότι ο Jack Abramoff κάλυψε το ταξίδι του κ. DeLay στην Αγγλία (αξίας 7.000 δολ.) καθώς και τις παραμονές του σε ακριβά ξενοδοχεία στο Λονδίνο και το γήπεδο γκολφ του St. Andrews στη Σκοτία.

Ο κ. DeLay αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα αλλά παλαιότερα είχε ισχυρισθεί ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από μη-κερδοσκοπική οργάνωση. Η επίσκεψη στην Αγγλία αποτελεί ένα μόλις από μια σειρά ταξιδιών του κ. DeLay που εξετάζονται από την Επιτροπή Ηθικής του κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί αναφέρουν τον κ. Bolton ως παράδειγμα της ανίκανης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το περιοδικό Newsweek επισημαίνει ότι η Αγγλία έχει εξοργιστεί ”σε διάφορες περιπτώσεις” από τις ενέργειες του κ. Bolton σχετικά με ”διάφορα, υποσχόμενα διπλωματικά ανοίγματα”. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγκριτο πολιτικό περιοδικό, η αδιάλλακτη στάση του κ. Bolton κατέστησε αδύνατη τη συμφωνία ΗΠΑ και Ευρώπης στο θέμα των πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Μετά την αποκάλυψη της εκτεταμένης αλληλογραφίας του, ηλεκτρονικής και γραπτής, με την CIA, οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν ότι πιέζει παρασκηνιακά την υπηρεσία για να παράγει εκθέσεις οι οποίες στηρίζουν την πολιτική του Προέδρου Bush για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο