Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O πραγματικός εφιάλτης για την Ευρώπη είναι το... Brexit

Οι βρετανικές εκλογές πλησιάζουν και το συντηρητικό κόμμα έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. Επιχειρηματίες σε Αμερική και Ευρώπη είναι ανήσυχοι. Οι κίνδυνοι αγγίζουν και την ίδια τη χώρα.

  • Sarah Gordon
O πραγματικός εφιάλτης για την Ευρώπη είναι το... Brexit
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιχειρηματίες ανησυχούν πολύ περισσότερο για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. παρά για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Η προοπτική του να μην μπορεί κανείς να λειτουργεί ανεμπόδιστα εντός ολόκληρης της Ευρώπης [σε ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης] είναι ανησυχητική», δήλωσε ένας Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρία έχει ως έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων το Λονδίνο.

Οι συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί να διενεργήσουν δημοψήφισμα για την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Μαΐου. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει από αυτήν την υπόσχεση έχει αναστατώσει τις βρετανικές επιχειρήσεις, αν και οι απόψεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παραμονή στην ένωση διίστανται.

Η Grant Thornton ρώτησε 2.600 διευθύνοντες συμβούλους, μάνατζερ, προέδρους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε 36 χώρες το Φεβρουάριο. Σχεδόν τα 2/3 όσων δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη δήλωσαν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ μόνο το 45% απάντησε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αρνητική.

Στη Γερμανία, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 61% και 37%. Κι η διαφορά ήταν ακόμα πιο μεγάλη στις χώρες εκτός ευρωζώνης, δηλαδή 72 και 46% αντίστοιχα.

H Sacha Romanovitch, νεοεκλεγείς διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχες για τις επιπτώσεις ενός Brexit. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μεγάλη ιστορία στην παροχή διευκολύνσεων για το εμπόριο και έχει υπάρξει πύλη [για τις αμερικανικές επιχειρήσεις] τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

«Για τις αμερικανικές εταιρίες υπάρχει νευρικότητα για το πώς θα δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Υπάρχει μια εμπιστοσύνη και μια σιγουριά όταν έρχεσαι στην Ευρώπη μέσω Μεγάλης Βρετανίας.

Ο David Palmer-Jones, υπεύθυνος για τις βρετανικές δραστηριότητες της γαλλικής Suez Environnement, δήλωσε ότι η επιχείρησή του θα υποστεί ζημία από την απώλεια της «ισχύος και του οράματος» στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. «Για την επιχείρησή μας είναι λογικό να διατηρούμε εγγύτητα με τη μεγαλύτερή μας αγορά», συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται την ίδια στιγμή που το βρετανικό εμπορικό επιμελητήριο (British Chambers of Commerce) ανέφερε ότι το 63% των 3.800 βρετανικών επιχειρήσεων με τις οποίες μίλησε τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, δήλωσαν πως η αποχώρηση της Βρετανίας θα ήταν αρνητική, 4% περισσότερες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι πάνω από ένα τρίτο των εταιριών πιστεύουν ότι περισσότερη ενοποίηση με την Ευρώπη θα ήταν αρνητική, πάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι το πιο θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις τους θα ήταν να λειτουργούν εντός μιας μεταρρυθμισμένης Ε.Ε.

Ο John Longworth, γενικός διευθυντής του BCC, δήλωσε ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν αν θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για να τις προστατεύσουν έναντι μιας μεγαλύτερης και ανεπιθύμητης περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης. «Αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα όπως έχουν, οι περισσότεροι πολιτικοί και επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τι γίνεται στις Βρυξέλλες και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων θα πρέπει να μας δώσουν μία σαφή εικόνα για το τι θα σήμαινε η μεταρρύθμιση της Ευρώπης στην πράξη», τόνισε.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του συντηρητικού κόμματος δεσμεύεται τόσο για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το 2017 με ερώτημα την παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε., όσο και για τη διαπραγμάτευση μιας «νέας συμφωνίας» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Ωστόσο, δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα ζητήσει ή ποιες εξουσίες θα προσπαθήσει να ανακτήσει από τις Βρυξέλλες.

Ένας διευθύνων σύμβουλος του FTSE 100, με δραστηριότητες εντός Ηνωμένου Βασιλείου, ηπειρωτικής Ευρώπης και Αμερικής, είπε πάντως ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα προσθέσει πολυπλοκότητα με μεγάλο κόστος στην επιχείρησή του και ότι θα βλάψει την επιρροή του κλάδου του στις ΗΠΑ. «Το Brexit θα βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δυσχερή θέση όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων», ανέφερε. «Θα ανέμενα τους CEO και την επιχειρηματική κοινότητα να εκφραστεί πιο έντονα στο δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση από ό,τι σε αυτό για τη Σκωτία».

Ένας αριθμός μη-βρετανικών επιχειρήσεων έχει εκφραστεί υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Siemens, McDonald's, Philips και Smurfit Kappa. Οι εταιρίες αυτές δεν έκαναν άλλο από το να συνταχθούν με τις απόψεις των επικεφαλής βρετανικών εταιριών όπως οι Shell, Diageo, Tesco και Virgin.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v