Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: Οι κόντρες στην ΕΚΤ σημαίνουν short θέσεις στο ευρώ

Γιατί οι επενδυτές προβλέπουν εσωτερικές διενέξεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στέλνοντας την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο στον... άσο. Τα όρια της νομισματικής πολιτικής και τι προβλέπει ο διεθνής οίκος για τη συνέχεια.

Société Générale: Οι κόντρες στην ΕΚΤ σημαίνουν short θέσεις στο ευρώ

«Η αγορά προεξοφλεί εσωτερικές εντάσεις στην ΕΚΤ, δείχνοντας τα όρια της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη στο σημερινό πληθωριστικό πλαίσιο. Η επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ, εν μέσω ‘hawkishness’ των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, έχει στείλει την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο (EUR/USD) στον 'άσο'», εξηγεί η Société Générale.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται 1 προς 1 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να πωλείται επιθετικά από την αρχή του μήνα, εν μέσω μιας σειράς πτωτικών δυνάμεων: (1) τους κινδύνους που περιβάλλουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου να τροφοδοτεί τους φόβους ύφεσης και (2) κυρίως την προοπτική παράλυσης της ΕΚΤ, η οποία αντανακλάται από μια πιθανή «δειλή» αύξηση των επιτοκίων αυτό τον μήνα, ερμηνεύει η γαλλική τράπεζα.

Η ομιλία του Joachim Nagel, προέδρου της γερμανικής Bundesbank, η οποία ήταν πολύ επικριτική απέναντι στο νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού των αποδόσεων στην Ευρωζώνη και που πρόκειται να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, είναι καταλυτική. «Αυτή η διαφωνία ανοίγει τον δρόμο για μια προσεκτική αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο», εκτιμά η SG. «Αυτό φαίνεται άτολμο, αφού ακόμη και η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) τόλμησε να αυξήσει κατά 50 μ.β. τον Ιούνιο», τονίζει εμφατικά η τράπεζα.

Το εργαλείο κατά του κατακερματισμού υποτίθεται ότι θα προβλέπει ελεγχόμενες αγορές περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία για την αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους χωρίς να διοχετεύει ρευστότητα, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει αξιόπιστες αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Όλα αυτά επιδρούν και στην ισοτιμία του ευρώ. Σύμφωνα με τη CFTC, η αγορά συναλλάγματος έχει ως επί το πλείστο τοποθετηθεί σε θέσεις long στο ευρώ από τον Μάρτιο του 2020. Έγινε ελαφρώς short στα μέσα Ιουνίου, αλλά η καθαρή τοποθέτηση παραμένει οριακά short, με βάση τα ιστορικά πρότυπα και έτσι η αγορά συναλλάγματος έχει πολλά περιθώρια για περισσότερα short συμβόλαια.

Φτάνοντας σε αχαρτογράφητο έδαφος, η πτωτική τάση του ευρώ εκτόξευσε τη μεταβλητότητα, ενώ η πιθανότητα διαπραγμάτευσης του EUR/USD κάτω από το 0,95 στο τέλος του έτους είναι σήμερα 17%, καταλήγει η SG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v