Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Η επενδυτική στρατηγική της νέας χρονιάς, 3+1 top picks

Γιατί πιστεύει ότι το 2023 θα έχει δύο επενδυτικά... ημίχρονα. Το ελληνικό στόρι και οι μετοχές στις οποίες «ποντάρει». Οι αποτιμήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και πώς άλλαξαν οι παράμετροι στο πεδίο της πολιτικής.

Eurobank Equities: Η επενδυτική στρατηγική της νέας χρονιάς, 3+1 top picks

Με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να φαίνονται πολύ πιο υγιείς από την Ευρώπη το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 1-2%), το κόστος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό (άρα δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων), με μεγάλη μέση διάρκεια και χωρίς σημαντικές εξοφλήσεις χρέους, και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό επενδυτικό story φαίνεται σίγουρα ελκυστικό μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα το διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο για το 2023, ειδικά καθώς οι ελπίδες για μια στροφή από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί. Κατά την άποψη του οίκου, ο αντίθετος άνεμος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν αφήνει περιθώρια για μια σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία των μετοχών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα είναι οι γενικές εκλογές (πρώτο εξάμηνο 2023). Αν και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, η πορεία μέχρι τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου γραμμική και πιθανότατα θα απαιτήσει δεύτερες κάλπες, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο αστάθειας. Σε αυτή τη βάση, περιμένει ότι το 2023 θα είναι ένα έτος με «δύο ημίχρονα», με το α' εξάμηνο να παρουσιάζει δυνητικά μια κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων).

Πώς να τοποθετηθείτε: Επιλέξτε την ποιότητα

Έχοντας αυτά υπόψη, αμφιβάλλουμε ότι η ελληνική αγορά έχει περάσει τα δύσκολα και, επομένως, μετά το πρόσφατο ράλι (+16% από τα χαμηλά Σεπτεμβρίου) δεν αναμένεται κάποια περαιτέρω ανοδική κίνηση στο τέλος του έτους (που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα περιορισμένων τοποθετήσεων και τεχνικών λόγων). Διατηρούμε, επισημαίνει, την αμυντική μας στάση για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς προτιμώντας ποιότητα, εμφανείς μερισματικές αποδόσεις και μετοχές με σταθερή δυναμική λειτουργίας, με τον ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος €15,9), τη Mytilineos (€25,6) και την Jumbo (€17,2) να είναι οι κορυφαίες επιλογές.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ανοδική τιμή του NII (καθαρό επιτοκιακό έσοδα) από τις αυξήσεις επιτοκίων, τη βελτίωση του ROTE  (απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων) και οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις δημιουργούν μια θετική σχέση κινδύνου/ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα έχει εμπόδια. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να ευνοούμε την Εθνική, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων μετρήσεων σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, την υψηλότερη κάλυψη NPE μεταξύ του ανταγωνισμού και των αποτιμήσεων (>10% ROTE εκτιμάται για το 2023).

Αρκετά φθηνές αποτιμήσεις

Οι μη χρηματιστηριακές εισηγμένες τελούν υπό διαπραγμάτευση με έκπτωση 30% έναντι των ανταγωνιστών τους στην ΕΕ και περίπου 20% έκπτωση έναντι των ιστορικών τους δεδομένων. Ομοίως, το P/TBV των ελληνικών τραπεζών παραμένει <0,5x, με discount περίπου 25% έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιοχή.

Οι ελληνικές μετοχές φαίνεται να έχουν ήδη τιμολογήσει την απαισιόδοξη εικόνα και έχουν υποτιμηθεί αρκετά ώστε να εξισορροπήσουν την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις αποτιμήσεις. Ωστόσο,  η Eurobank Equities αναμένει ότι οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν όμηροι του κλίματος το 1ο εξάμηνο του 2023. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το ΧΑ σημείωσε θετική απόδοση σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές (έχοντας ξεκινήσει από χαμηλή βάση). 

Πολιτική: Το σκηνικό γίνεται όλο και πιο μπερδεμένο 

Στην προηγούμενη ενημέρωση της στρατηγικής υποστηρίξαμε ότι το ζήτημα των υποκλοπών κατέστησε το πολιτικό σκηνικό κάπως πιο επισφαλές, επισημαίνει. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο μπερδεμένη μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο εμπλέκεται μια ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Εύα Καϊλή).

Η προκύπτουσα πόλωση και ένταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων έχει κάνει κάπως πιο δύσκολο το σενάριο μιας συμμαχίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ -το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Πιστεύουμε ότι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας -ακόμα και αν τελικά δεν οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στην πολιτική- είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών, περιορίζοντας έτσι οποιαδήποτε πιθανή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v