Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό της ΔΕΗ για το β΄ πακέτο μετοχών

Στο διάστημα 3-6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για τη διάθεση του β΄ πακέτου μετοχών της ΔΕΗ από το ελληνικό Δημόσιο, με το εύρος τιμών για τους θεσμικούς επενδυτές να διαμορφώνεται μεταξύ 11,8 και 13 ευρώ. Δείτε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας.

Το ενημερωτικό της ΔΕΗ για το β΄ πακέτο μετοχών
Το διάστημα μεταξύ 3 – 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση του β΄ πακέτου μετοχών της ΔΕΗ από το ελληνικό δημόσιο με το εύρος τιμών για τους θεσμικούς επενδυτές να διαμορφώνεται στα 11,80 και 13 ευρώ.

Κύριοι ανάδοχοι και γενικοί συντονιστές είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Finance, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, η EFG Telesis Finance και η Τράπεζα Επενδύσεων αποτελούν τους κύριους ανάδοχους.

Το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών που θα διατεθούν με συνδυασμένη προσφορά θα είναι έως 23.200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,93 ευρώ.

Στην περίπτωση που ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα προαίρεσης (Greenshoe Option και Overallotment) το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών θα ανέλθει σε 30.624.000 μετοχές.

Αξίζει να αναφερθεί πως για τα μη θεσμικά πρόσωπα προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μετοχές μέχρι 1.000 κομμάτια.

Για την κατανομή των μετοχών στους θεσμικούς επενδυτές (μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών) θα συνεκτιμηθούν στοιχεία όπως το είδος του θεσμικού επενδυτή, ο χρόνος και το μέγεθος υποβολής της προσφοράς του, αλλά και σειρά άλλων στοιχείων όπως η εκτιμώμενη συμπεριφορά μετά τη διάθεση των μετοχών.

Αναφορικά με τους επενδυτικούς κινδύνους της ΔΕΗ στο ενημερωτικό δελτίο της αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ο σημαντικός αριθμός αγωγών που έχουν κατατεθεί κατά της εταιρίας, η πιθανότητα η εταιρία να αντιμετωπίσει αυξημένες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στο μέλλον, αλλά και την ασάφεια για τον τρόπο καθορισμού των μελλοντικών τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αναφέρονται επίσης η ανελαστικότητα της εταιρίας να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της, αλλά και ο υψηλός βαθμός δανεισμού, αποτέλεσμα της ανάγκης να καλύψει τα επενδυτικά της πλάνα.

Αναφορικά με τις συνδεδεμένες εταιρίες της ΔΕΗ στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται η ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες, στην οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό της τάξεως του 99,9%, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές (συμμετοχή 99,9%), η ΚΟΖΕΝ (συμμετοχή 100%) και η ΔΕΣΜΗΕ στην οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με 49%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα αντληθέντα κεφάλαια θα κυμανθούν μεταξύ 273 εκατ. ευρώ και 301,6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την δημόσια εγγραφή το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 74,48% και οι επενδυτές το 25,52%.

Παράλληλα βάσει του εύρους τιμών η εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση θα κυμανθεί μεταξύ 2.737 και 3.016 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των τοποθετήσεων με ιδιωτική τοποθέτηση θα ανέλθει στα 4,64 εκατ. τεμάχια, ενώ οι μη θεσμικοί επενδυτές της δημόσιας εγγραφής και της ιδιωτικής τοποθέτησης όπου δεν θα πωλήσουν τις μετοχές τους για διάστημα 6 και 12 μηνών αντίστοιχα θα λάβουν ως ”bonus” μία δωρεάν μετοχή για κάθε δέκα, αλλά όχι παραπάνω από 200.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v