Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρυπτονομίσματα: Γιατί οι τραπεζίτες φοβούνται ότι χάνουν το πάρτι

Οι οπαδοί του παραδοσιακού finance δυσκολεύονται να βρουν στρατηγική για τα κρυπτονομίσματα. Η πίεση από τους πελάτες να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο ενεργητικό και τα ερωτήματα.

Κρυπτονομίσματα: Γιατί οι τραπεζίτες φοβούνται ότι χάνουν το πάρτι
  • της Eva Szalay

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι τράπεζες έχουν ένα αυξανόμενο πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα. Τα εσωτερικά trading desks και μια όλο και ευρύτερη σειρά πελατών πιέζουν τις ανώτατες διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών να προσφέρουν υπηρεσίες γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

Τα τμήματα και συμβούλια συμμόρφωσης δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό, αλλά υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη αίσθηση πως κάτι πρέπει να γίνει για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να μείνουν πίσω. Απλώς δεν είναι σαφές τι πρέπει να κάνουν και πώς.

Η εμφάνιση εταιρειών που έχουν ιδρυθεί γύρω από το Bitcoin και άλλα ψηφιακά assets κινδυνεύει να κάνει τους dealers να μοιάσουν λίγο με τα στελέχη της Wall Street, που καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να φανούν cool στα hackathons, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν άβολα, φοβούνται πως θα χάσουν και παλεύουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Και πέραν των δυνητικών κινδύνων, τα crypto, κάποια στιγμή μελλοντικά, να σύρουν το καλό τους όνομα στη λάσπη, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά πολύ πραγματικών προκλήσεων στις προσπάθειές τους να κάνουν την ψηφιακή μετάβαση: η τεχνολογία τους δεν το σηκώνει, δεν μπορούν να κινηθούν γρήγορα και χρειάζεται να συμμορφωθούν με κανονισμούς που αυτή τη στιγμή είναι ασαφείς ή δεν υπάρχουν ακόμα. Το ταλέντο γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο και δύσκολο να κρατηθεί. Και τι θα γίνει αν όλα αυτά αποδειχθούν τελικά πως είναι απλώς μια μεγάλη απάτη;

Παρά τiς δυνητικές προκλήσεις, οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αψηφήσουν τα ψηφιακά νομίσματα, μια αγορά μεγέθους 1,8 τρισ. δολαρίων πλέον.

«Ο κόσμος των ψηφιακών assets είναι πολύ μεγάλος για να τον αγνοήσουμε. Πιστεύουμε πως τα ψηφιακά assets που βασίζονται στα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια παντελώς νέα κλάση περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η Bank of America στο πρώτο της σημείωμα που ήταν αφιερωμένο στα crypto.

Αρκετές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει ανακοινώσεις αναφορικά με την εμπλοκή τους ή τα σχεδιαζόμενα εγχειρήματά τους στις ψηφιακές αγορές, ενώ πολλοί Eυρωπαίοι dealers ακολουθούν σιωπηρά.

Κάποιες όπως η Goldman Sachs έχουν επιλέξει εσκεμμένα να κάνουν πολύ θόρυβο για τα μικρά και προσεκτικά βήματα που κάνουν στο crypto. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο ταλαιπωρημένες και ως εκ τούτου τα μηνύματα που στέλνουν είναι ανάμεικτα.

Τον Φεβρουάριο, η ερευνητική ομάδα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank έστειλε σημείωμα που εξηγούσε γιατί οι αναλυτές της δεν καλύπτουν το Bitcoin, σημειώνοντας πως η τράπεζα «δεν θεωρεί πως είναι ευθύνη της να σχολιάσει την εξέλιξη της τιμής καθαρά κερδοσκοπικών επενδύσεων ή να την προβλέπει». Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η τράπεζα είχε δημιουργήσει ομάδα digital assets.

Είναι δύσκολο να αποφασιστεί το πώς θα χωρέσουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων οι παραδοσιακοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί. Η θεματοφυλακή, η τεχνολογικά καθοδηγούμενη και περίπλοκη διαδικασία της αποθήκευσης ψηφιακών assets, είναι ριψοκίνδυνη και πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί.

Το trading είναι εξίσου αμφιλεγόμενο, επειδή αυτή τη στιγμή οι τράπεζες μπορούν μόνο να αγοράζουν και να πωλούν futures και άλλα μη χρηματικά συμβόλαια, κάτι που δυσκολεύει τη δημιουργία των αποδόσεων εκείνων που μπορούν να δημιουργήσουν οι εταιρείες trading crypto. Ο δανεισμός αυτή τη στιγμή απαγορεύεται. Και οι εταιρείες που υπήρξαν δραστήριες στις αγορές ψηφιακών assets δεν έχουν τρομάξει καθόλου.

«Τα crypto επεκτείνονται στην αγορά των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», ανέφερε ο David Kinitsky, διευθύνων σύμβουλος της Kraken Bank. «Οι επιχειρήσεις (crypto) θα κερδίσουν τους άλλους εγκαθιδρυμένους παρόχους σε αυτό το νέο μέσο, όπως είδαμε να συμβαίνει σε άλλους κλάδους όταν παρουσιάστηκε το διαδίκτυο».

Μέρος του προβλήματος είναι πως ό,τι έχει να κάνει με τα crypto αφορά προηγμένη τεχνολογία -κάτι που απέχει πολύ από τον εξοπλισμό με τον οποίο συνήθως σχετίζονται οι οπαδοί του παραδοσιακού finance. Μετά από χρόνια συγκέντρωσης και συγχωνεύσεων, η τεχνολογία που στηρίζει τους τραπεζικούς γίγαντες είναι ξεπερασμένη, κατακερματισμένη και πολλές φορές απαρχαιωμένη.

«Οι τράπεζες δεν είναι τεχνολογικά προηγμένες. Απλά δεν έχουν την ψηφιακή υποδομή», ανέφερε ο Diogo Monica, συνιδρυτής της Anchorage Digital, τεχνολογικού παρόχου για τράπεζες και κρυπτονομίσματα.

Το θέμα του ταλέντου είναι ακόμα ένα ζήτημα, επειδή οι τράπεζες απλά δεν είναι τόσο cool όσο ήταν κάποτε. Οι εταιρείες εύρεσης εργασίας λένε πως οι επενδυτικές τράπεζες αναγκάζονται να αναζητήσουν συνταξιοδοτημένους coders για να διαχειριστούν τα απαρχαιωμένα και μπερδεμένα υπολογιστικά συστήματα, επειδή οι νέοι δεν μαθαίνουν πλέον τiς «γλώσσες» που απαιτούνται για να λειτουργήσουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street.

«Οι τράπεζες οπωσδήποτε έχουν πρόβλημα», ανέφερε recruiter ειδικευμένος στις χρηματαγορές, σημειώνοντας πως οι νέοι coders απολαμβάνουν καλύτερους μισθούς και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όταν εργάζονται σε εταιρείες crypto ή εταιρείες επικεντρωμένες στην τεχνολογία. Και σε πολλές περιπτώσεις, η δουλειά τους είναι απλά πιο ενδιαφέρουσα.

Όμως, δεν χάθηκαν όλα. Η φήμη και η σημαντική πελατειακή βάση που ήδη έχουν θα είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα εάν εμπλακούν πιο συντηρητικοί επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η δανειοδότηση και η δανειοληψία θα μπορούσαν να ανοίξουν στο μέλλον.

«Θα υπάρξουν πολλοί συμβαλλόμενοι που θα νιώθουν πιο άνετα να συναλλάσσονται με την Goldman Sachs απ’ ό,τι με μια εταιρεία crypto» σχολιάζει η Christine Trent Parker, εταίρος της Financial Industry Group της νομικής εταιρείας Reed Smith.

Και αν η τεχνολογία τους δεν ανταποκρίνεται, οι τράπεζες μπορούν πάντα να την αγοράσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v