Τα κρυπτονομίσματα και το σενάριο απογείωσης

Με θετικό πρόσημο κινείται η αγορά το διήμερο, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της κίνησης. Τριπλασιασμός κεφαλαιοποίησης στο Binance. Τι είναι το token και πώς εμπλέκεται η Microsoft.

Τα κρυπτονομίσματα και το σενάριο απογείωσης
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγορά των crypto συνέχισε να ανεβαίνει για δεύτερη ημέρα, μετά την υποχώρηση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο Απρίλιος εξελίσσεται σε κερδοφόρο μήνα, σε μια χρονιά εξαιρετική έως τώρα για το Bitcoin και την παρέα του.

Απ' ό,τι βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, αν εξαιρέσουμε το XRP, τα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα έχουν αυξήσει την κεφαλαιοποίησή τους. Καλύτερη απόδοση είχε το Binance, που σχεδόν τριπλασίασε την αξία του! Ο μέσος όρος της αύξησης, δηλαδή αν είχαμε μοιράσει τα χρήματά μας ισόποσα σε αυτά τα 10 νομίσματα, θα ήταν 86% από την αρχή του έτους. Καθόλου άσχημα!

Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο. θα συνεχίσει αυτή η ανοδική διάθεση ή μας περιμένει κάποιο σημαντικό πισωγύρισμα; Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ως καθοριστικής σημασίας για το Bitcoin την τιμή που θα κρίνει αν έχουμε μπει για τα καλά σε ανοδική τάση, στην περιοχή γύρω από τις 6.000 δολάρια.

Πράγματι πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας επίπεδo τιμών. Είναι το κρίσιμο σημείο όπου σταμάτησε η πτωτική πορεία του Bitcoin μέσα στο 2018 αρκετές φορές. Επιβεβαίωσε τον σημαντικό του ρόλο τον Νοέμβριο, γιατί όταν διασπάστηκε πτωτικά, δεν υπήρχε τίποτε άλλο να σταματήσει την πορεία του προς τα κάτω. Τελικά, όπως γνωρίζουμε, η τιμή του Bitcoin κατρακύλησε απότομα, χάνοντας σχεδόν τη μισή αξία του.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημασία που έχει το σημερινό επίπεδο τιμών, το οποίο φαινομενικά είναι «αδιάφορο». Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, που απεικονίζει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έχουμε φτάσει σε ένα εξίσου κρίσιμο σημείο. Η ανοδική διάσπαση της κίτρινης οριζόντιας γραμμής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια απότομη κίνηση προς τα πάνω. Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η αγορά των κρυπτονομισμάτων αρέσκεται να ξαφνιάζει τους traders με απότομες κινήσεις. 

Και η Microsoft στο κόλπο

Η Enterprise Ethereum Alliance (EEA) και η Microsoft (MSFT) έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή, την Token Taxonomy Initiative, που βοηθάει τις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τα δικά τους tokens. Τα tokens είναι ψηφιακά μερίδια, όπως τα κρυπτονομίσματα. Μέλη της Token Taxonomy είναι επίσης οι IBM, ING, Intel, J.P. Morgan και άλλες σημαντικές εταιρείες.

Ο Marley Gray, ο υπεύθυνος από πλευράς Microsoft, είπε πως έχουν διαπιστώσει την ανάγκη των επιχειρήσεων να διαμερίζουν σε ψηφιακά μερίδια διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα ένα βαρέλι πετρέλαιο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ένα εργαλείο σχεδίασης σχετικά εύκολο στη χρήση, που να μην απαιτεί τη γνώση και τη γραφή οποιουδήποτε κώδικα. Να είναι χρηστικό και ταυτόχρονα απλό. Να μπορούν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα τους, τοποθετώντας τα σε μια blockchain εφαρμογή.

Τι δυσκολία έχει να μοιράσεις σε μικρά μερίδια ένα περιουσιακό στοιχείο; Πιάνεις ένα βαρέλι πετρέλαιο ή ένα ακίνητο, το χωρίζεις σε 100 ή 100.000 ψηφιακά τεμάχια και ο καθένας παίρνει το μερίδιό του. Απλό ακούγεται.

Πράγματι, αυτή η μορφή χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα. Τώρα όμως, με το blockchain, μεταξύ άλλων προστίθεται η αξιοπιστία στην καταχώρηση και αξιοποίηση των δεδομένων, η διαφάνεια και η ασφάλεια ότι δεν μπορούν να χαθούν ή να αλλοιωθούν. Είτε από αμέλεια είτε από δόλο.

Επιπλέον, δεν πρόκειται για απλό ψηφιακό διαμερισμό (tokenization). Το κάθε ένα μερίδιο (token) έχει το πλεονέκτημα ότι περιλαμβάνει έξυπνα συμβόλαια. Τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια που τα κάνει τόσο σημαντικά; Ένας κώδικας που τρέχει πάνω στο blockchain και περιέχει ένα πακέτο κανονισμών, του τύπου «όταν συμβαίνει το Α, ενεργοποιείται μια δράση, η Β». Φανταστείτε πως λειτουργεί σαν ένα μηχάνημα αυτόματου πωλητή. Όταν βάζουμε το ποσό των χρημάτων που ζητάει, πατάμε το κουμπί και το μηχάνημα αντιλαμβάνεται ποιο προϊόν θα πρέπει να παραδώσει.

Στον χώρο της ευκολίας δημιουργίας tokens, έχει μπει δυναμικά και η Binance, το γνωστό ανταλλακτήριο. Σκέφτηκαν κάτι έξυπνο που αφορά τις ICOs (δημόσιες εγγραφές κρυπτονομισμάτων). Ενώ μέχρι τώρα όποιος ήθελε να αντλήσει χρήματα με τη διαδικασία των ICOs χρησιμοποιούσε το Ethereum για να εκδώσει νομίσματα, τώρα η Binance δημιούργησε δική της πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορεί όποιος θέλει να προβεί σε δημόσια εγγραφή μέσω της έκδοσης κρυπτονομισμάτων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Binance έναντι του Ethereum είναι πως το πρώτο χρησιμεύει αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά, ενώ το δεύτερο έχει δυνατότητες και για άλλα πράγματα, τα οποία όμως δεν χρειάζονται στους περισσότερους.

Τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτές τις εξελίξεις; Ότι όσοι έχουν ξεγράψει τις ICOs, εξαιτίας της παρακμής που έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν. Οι μεγάλοι του χώρου έχουν αντίθετη γνώμη. Βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και γι' αυτό προετοιμάζονται εντατικά.
Αυτό φυσικά αφορά όλη την αγορά των crypto. Οι ICOs ήταν το καύσιμο που οδήγησε στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v