Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ρίσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων και η Digitex Futures

«Τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, καθώς υπόσχονται μεγάλα κέρδη αλλά απειλούν και με σαρωτικές ζημίες. Η δύσκολη ακροβασία μέσα από το παράδειγμα της Digital Futures.

Τα ρίσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων και η Digitex Futures
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων δεν είναι για όλους. Αφορά τους επενδυτές που επιδιώκουν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους, γνωρίζοντας πως κινδυνεύουν να χάσουν τα περισσότερα, ειδικά αν δεν προσέξουν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το Bitcoin 20πλασίασε την αξία του μέσα στο 2017 και έφτασε το -75% ένα χρόνο αργότερα. Πουθενά αλλού δεν θα βρούμε τόσο έντονες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις. Πρόκειται για ένα «τρενάκι του τρόμου», με εξασφαλισμένες εναλλαγές από τις ενθουσιώδεις τσιρίδες της ανόδου, στις έντρομες κραυγές της πτώσης.

Ένας βασικός λόγος είναι πως έχουμε να κάνουμε με startups (αν εξαιρέσεις το Bitcoin και λίγα ακόμα crypto). Σε αυτού του είδους τις επιχειρηματικές προσπάθειες, γνωρίζουμε πως τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Το 90% δεν καταφέρνει να επιβιώσει πάνω από μία τριετία. Ακούγεται αποθαρρυντικό ότι τόσο μεγάλο ποσοστό θα βάλει λουκέτο, ωστόσο δεν είναι αναγκαστικά κακό, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας επιχείρησης, το να είσαι ο πρώτος από όλους όσοι έχουν σκεφτεί μια ιδέα δεν είναι το πιο βασικό. Η Google δεν ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης. Ούτε καν να είσαι ο καλύτερος δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η Dominos Pizza δεν φτιάχνει την καλύτερη πίτσα στον κόσμο. Έγινε όμως η μεγαλύτερη αλυσίδα με 16.000 σημεία πώλησης και 11 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίηση. Να είσαι ο πιο φτηνός, τότε; Το παράδειγμα της ΙΚΕΑ μπορεί εύκολα να σε διαψεύσει. Ποτέ δεν είχε τα φτηνότερα έπιπλα και όμως, θριάμβευσε στον διεθνή ανταγωνισμό.

Το παράδειγμα της Digitex Futures

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ακροβασίας από την επιτυχία στην αποτυχία, με αποτέλεσμα την απότομη διακύμανση του κρυπτονομίσματος, είχαμε από την Digitex Futures, την εταιρεία πίσω από το κρυπτονόμισμα DGTX. Η εταιρεία αυτή μάζεψε αρκετά εκατομμύρια από τη δημόσια εγγραφή της (ICO), υποσχόμενη να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Τι το ιδιαίτερο έχει η πλατφόρμα της Digitex Futures και γιατί οι traders να προτιμήσουν να κάνουν τις αγοραπωλησίες τους; Επειδή θα είναι δωρεάν! Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι πως για τους traders δεν θα υπάρχει κόστος συναλλαγών. Ούτε καν έξοδα θεματοφυλακής δεν υπάρχουν. Μηδέν προμήθειες, για πάντα!

Και πώς θα βγάζουν αυτοί κέρδη; θα αναρωτηθείτε. Από την άνοδο της αξίας του νομίσματός τους. Για να μπορούν οι traders να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες στην πλατφόρμα, θα πρέπει να αγοράσουν το ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει η εταιρεία, το οποίο θα λειτουργεί όπως οι μάρκες στο καζίνο. Όπως και εκεί, επιτρέπεται να ποντάρεις μόνο με τις μάρκες, αλλά χωρίς κόστος μπορείς να τις μετατρέψεις οποιαδήποτε στιγμή σε ευρώ.

Αυτή η υποχρέωση δημιουργεί ζήτηση για το DGTX, με συνέπεια την αύξηση της τιμής του. Η προσφορά είναι περιορισμένη, καθώς η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει πως θα εκδίδονται λίγα μόνο νομίσματα κάθε χρόνο. Από τα έσοδα που προκύπτουν, θα καλύπτονται τα λειτουργικά κόστη της πλατφόρμας.

Όλα αυτά ωραία ακούγονται, αλλά έχουμε δει στην πράξη αν δουλεύει αξιόπιστα η πλατφόρμα της; Η απάντηση είναι πως δεν την έχουμε δει ακόμα. Η προγραμματισμένη έναρξη ήταν για προχθές, την Τρίτη στις 30 Απρίλη. Ωστόσο, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο CEO της εταιρείας Adam Todd ανέβασε ένα βίντεο, με το οποίο έσπευσε να δικαιολογηθεί για την αναβολή, λέγοντας πως δεν είναι έτοιμο. Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε καθυστερήσεις, οι επενδυτές δεν το πήραν καθόλου καλά. Η αξία του DGTX γκρεμίστηκε. Από τα 9 σεντς, έφτασε μέχρι το 1,7 σεντς. Σχεδόν 80% κάτω, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Todd, ήταν τόσο χάλια αυτό που του παραδώσανε οι προγραμματιστές του, που η μόνη περίπτωση να «σκοτώσουν» τους ανταγωνιστές ήταν «να πεθάνουν από τα γέλια!». Παρ' όλα αυτά φάνηκε αποφασισμένος να δημιουργήσει την πλατφόρμα συναλλαγών που έχει υποσχεθεί. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αρκεί το πείσμα και η θέληση. Η αξιοπιστία του έχει διαβρωθεί πλέον. Τα λάθη που έκανε ο ίδιος ήταν πολλά. Το πιο μεγάλο ήταν πως ανάθεσε τη δουλειά σε εξωτερικούς συνεργάτες. Μια ομάδα προγραμματιστών οι οποίοι όχι μόνο ήταν μακριά, αλλά δεν την έλεγχε και σχολαστικά, όπως αποδείχτηκε. 

Τα νέα για την Digitex Futures είναι πως βρήκε νέους συνεργάτες, την εταιρεία SmartDec από τη Ρωσία. Η ρωσική εταιρεία λογισμικού έχει συνεργαστεί στενά με μέλη του Ethereum Enterprise Alliance (ΕΟΧ), έχει αρκετές ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις σχετικά με το blockchain και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Ο Adam Todd δηλώνει ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μαζί τους. Κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για ευκαιρία να αγοράσουν στα χαμηλά. Αυτή την ώρα, το κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στα 3,4 σεντς. Δηλαδή στη διπλή τιμή από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Έχουν δίκιο; Μένει να το δούμε.

Η πρώτη φορά που αναφερθήκαμε στην Digitex Futures δεν ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν πριν από έξι μήνες. Στην τελευταία παράγραφο είχαμε γράψει κάτι που παραμένει ακόμα επίκαιρο:

«Κλείνουμε με έναν προβληματισμό: αν αποδειχθεί πραγματικά αξιόπιστη η πλατφόρμα της Digitex Futures και επεκταθεί στα υπόλοιπα futures, πού θα εκτοξευτεί η τιμή του DGTX άραγε; Γιατί αν αποτύχει, την απάντηση την ξέρουμε: θα μηδενίσει».

Η αγορά σήμερα

Το Bitcoin δείχνει δυνατό. Κράτησε τις δυνάμεις του παρά τα απογοητευτικά νέα για το Tether, για το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους ότι έχει κάλυψη σε δολάρια μόνο το 74% της κεφαλαιοποίησής του. Όπως είπαμε όμως βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και γι' αυτό οι traders πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 5.461 δολάρια ή με άνοδο 1,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v