Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί υπεραποδίδει το Bitcoin

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα στην αγορά για τα βασικά κρυπτονομίσματα.

Γιατί υπεραποδίδει το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Χθες παρουσιάσαμε το διάγραμμα του Bitcoin, στο οποίο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Συνεχίζει να δείχνει μια καθαρά ανοδική κίνηση.

Το σημερινό διάγραμμα αφορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, όπου εμφανίζεται μια φάση συσσώρευσης σαν το χτένισμα του Bart Simpson. Θετικό πάντως είναι βρίσκεται πάνω από την κίτρινη οριζόντια γραμμή. Όσο δεν τη διασπάει προς τα κάτω, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε το Bitcoin να βρίσκεται στη θέση του οδηγού από πλευράς απόδοσης. Αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει το ποσοστό του σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Την 1η Απριλίου, πριν σημειωθεί η απότομη ανοδική κίνηση, το Bitcoin κατείχε το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 58%.

Τι σημαίνει αυτό; Πως όποιος είχε τον τελευταίο μήνα μόνο Bitcoin στην κατοχή του, θα είχε περισσότερα κέρδη από ό,τι αν κατείχε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο altcoins. Στη λίστα των κυριότερων κρυπτονομισμάτων με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, την τελευταία εβδομάδα το Bitcoin κερδίζει τα πρώτα 25! Όλα! Από τα 100 πρώτα σε κεφαλαιοποίηση μόλις 9 είχαν καλύτερη απόδοση.

Άρα; Μήπως τα κέρδη βρίσκονται εκεί και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στα μικρότερα; Μάλλον όχι. Στον επόμενο ανοδικό κύκλο, είναι λογικό τα altcoins να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Όχι επειδή είναι καλύτερα, αλλά επειδή ευνοούν τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Ειδικά οι πρωτάρηδες στον χώρο είναι ευκολότερο να δελεαστούν από τους υπεύθυνους κάποιου ψηφιακού νομίσματος θεωρώντας, ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Το Bitcoin, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, είναι το μοναδικό που δεν έχει κάποια εταιρεία από πίσω του, άρα ούτε κάποιο επιτελείο marketing να το σπρώχνει. Ωστόσο έχει ένα άλλο πλεονέκτημα, που δεν υπήρχε στον προηγούμενο ανοδικό κύμα: τους θεσμικούς.

Η Fidelidy, το ICE και όλοι οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street, θα αγοράζουν σχεδόν αποκλειστικά Bitcoin. Όχι νομίσματα που αντιπροσωπεύουν μικρές startups.

Όχι πως δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων. Υπάρχουν και μάλιστα αρκετές. Κάποιες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν θεαματικές αποδόσεις, ακριβώς επειδή είναι μικρές ακόμα. Ένα ποσοστό όμως που πιθανόν να αγγίξει το 90% των νομισμάτων που υπάρχουν τώρα, απλά θα σβήσουν. Ίσως γινόμαστε κουραστικοί να το επαναλαμβάνουμε συχνά, αλλά επειδή τη στήλη τη διαβάζουν και κάποιοι που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο των crypto, δεν πρέπει να υπάρξουν λάθος εντυπώσεις.

Τι άλλο πλεονέκτημα έχει το Bitcoin

Το Bitcoin έχει δύο ειδών επενδυτές. Η μία κατηγορία είναι αυτοί που προσδοκούν κέρδη από το trading. Αυτοί και αγοράζουν και πουλάνε Bitcoin συχνά. Η άλλη κατηγορία είναι οι πεπεισμένοι πως μακροπρόθεσμα θα δούμε νούμερα πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 20.000 δολαρίων. Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει η καθημερινή διακύμανση των τιμών και αγοράζουν έχοντας το βλέμμα στο μέλλον. Γι' αυτό και δεν πουλάνε.

Έτσι λοιπόν ενώ και οι δύο κατηγορίες αγοράζουν, μόνο η μία πουλάει. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που κάνει πιο εύκολη την άνοδο από την πτώση, καθώς τα Bitcoin που βγαίνουν προς πώληση είναι πιο σπάνια.

Η προσφορά όμως δεν αποτελείται αποκλειστικά από τους πωλητές. Υπάρχουν και οι miners. Ωστόσο από τις 54.000 Bitcoin που παράγονται κάθε μήνα, τρεις μεγάλοι απορροφούν πάνω από τη μισή μηνιαία παραγωγή.

Η Coinbase αγοράζει σταθερά κάθε μήνα 20.000 Bitcoin και από 6.000 η Greyscale και η Square (Twitter).

Την προηγούμενη φορά που το Bitcoin διέσπασε το επίπεδο των 6.000 δολαρίων, δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι μεγάλοι αγοραστές. Δεν ήταν τόσο σημαντική η μερίδα των μακροχρόνιων επενδυτών, ούτε υπήρχε η προοπτική να αρχίζει να αγοράζει μαζικά η Fidelidy ή κάποιος άλλος από τους μεγάλους θεσμικούς.

Ειδικά η αναγνωρισιμότητα και η ευκολία πρόσβασης δεν ήταν σε καμία περίπτωση στο σημείο που είναι σήμερα. Χθες για πρώτη φορά το CNN Business στην αμερικανική έκδοσή του, στον τίτλο ενός άρθρου έγραφε πως το Bitcoin είναι η νέα buy and hold (μακροχρόνια) επένδυση. Στο περιεχόμενο επιχειρηματολογούσε ο αρθρογράφος για ποιο λόγο το θεωρεί καλή τοποθέτηση. Και άλλες φορές έχουμε δει να δημοσιεύονται ειδήσεις και άρθρα σε mainstream μέσα ενημέρωσης με διεθνή επιρροή, αλλά συνήθως αντιμετώπιζαν αρνητικά τα crypto. Η μεταστροφή δεν γίνεται συμπτωματικά. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως η είσοδος των mainstream μεγάλων παικτών της Wall Street θα αλλάξει το παιχνίδι σε πολλά επίπεδα.

Η ελληνική κοινότητα των crypto και του blockchain

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στις 4 το απόγευμα, θα υπάρξει άλλο ένα meet-up του Greek Cryptocurrency community, στο Dastart cafe στη Θεσσαλονίκη. Για όσους δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν από κοντά, θα υπάρξει zoom link. Θα υπάρξει και συμμετοχή-έκπληξη, της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. Η κα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής Επιστήμης & Τεχνολογίας, θα μιλήσει για τι άλλο; Για Blockchain και Κρυπτονομίσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν λίγο καιρό είχε μιλήσει και στο Euro2day.gr για αυτά τα θέματα.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Γιώργο Τζέγκα, γνωστό στον χώρο της κοινότητας των crypto ως Cryptocapitalist, για την ευγενική προσφορά του να στείλει στους αναγνώστες του Euro2day.gr που επικοινώνησαν μαζί του από 5.000 satoshi του Bitcoin.

Παρόλο που ξεπεράσαμε τον αριθμό των συμμετεχόντων που είχαμε προϋπολογίσει, η προσφορά των εντελώς δωρεάν 5.000 satoshi θα ισχύει μέχρι και το Σάββατο. Όσοι δεν είχατε δει το άρθρο της Δευτέρας και επιθυμείτε να συμμετάσχετε, προλαβαίνετε. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ 

Η αγορά σήμερα

Για άλλη μία ημέρα το Bitcoin ηγείται της κούρσας, όσον αφορά την ημερήσια απόδοση. Κερδίζει 3,22% και διαπραγματεύεται στις 6.321 δολάρια. Στον αντίποδα, το Binance εξακολουθεί να υποχωρεί και να βρίσκεται αυτή την ώρα στα 19,76 δολάρια. Από τη λίστα με τα 100 δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα, τη μεγαλύτερη απόδοση εμφανίζει το Arcblock (ABT) με +36% και τη μεγαλύτερη υποχώρηση το Cosmos (ATOM) με -6,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v