Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αλήθεια γύρω από το Bitcoin αποκαλύπτεται

Την τελευταία δεκαετία αποτελεί τη χρηματιστηριακή αξία με τη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Αν υπήρχε σφάλμα στη λειτουργία ή την ασφάλειά του θα είχε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό και θα είχε αποκαλυφθεί.

Η αλήθεια γύρω από το Bitcoin αποκαλύπτεται
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι θεαματικές διακυμάνσεις που προσφέρουν το Bitcoin και η παρέα του, όπως αυτές που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, πέρα από την προφανή δυνατότητα κέρδους για τους εμπλεκόμενους έχουν μια παράπλευρη ωφέλεια. Προσελκύουν την προσοχή των mainstream μαζικών μέσων ενημέρωσης. Τα νέα και οι εξελίξεις ξεφεύγουν από το περιορισμένο οικοσύστημα των crypto και διαχέονται στην υπόλοιπη κοινωνία.

Είναι πραγματικά μοναδικό αυτό που συμβαίνει με το Bitcoin. Ενώ δεν υπάρχει κάποια εταιρεία από πίσω του, πόσο μάλλον προϋπολογισμός και στελέχη για marketing, έχει δημιουργήσει τόσο θόρυβο, που μέσα στα 10 χρόνια της παρουσίας του έχει καταφέρει να το ακούσουν όσοι δεν έχουν ακούσει εταιρείες και προϊόντα με διαφημιστικό κονδύλι δισεκατομμυρίων.

Όποιος θεωρεί συγκυριακή την επιτυχία του παραγνωρίζει τους βασικούς κανόνες του marketing. Όσο καλή προώθηση και να κάνεις, αν το προϊόν είναι άχρηστο απλά πετάς τα λεφτά σου. Ίσως προς στιγμή να δημιουργήσεις ζήτηση, αλλά θα είναι ευκαιριακή. Θα σβήσει γρήγορα.

Το Bitcoin έχει μπει στο μικροσκόπιο του πιο απαιτητικού και του πιο ενημερωμένου κοινού: του επενδυτικού. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Την τελευταία δεκαετία να αποτελεί τη χρηματιστηριακή αξία με τη μεγαλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Αν υπήρχε σφάλμα στη λειτουργία ή την ασφάλειά του, να είστε σίγουροι πως θα είχε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν θεωρούνταν ασφαλές μέσο αποθήκευσης αξίας, δεν θα ήθελαν να εμπλακούν μαζί του επενδυτικοί κολοσσοί τρισεκατομμυρίων!

Η προχθεσινή κουβέντα στο αμερικανικό κανάλι CNBC είναι ενδεικτική. Δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιον γνώστη του θέματος να εξηγήσει λεπτομέρειες γύρω από το Bitcoin και τις ιδιαιτερότητες των κανόνων λειτουργίας του και κυρίως να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του.

Αυτό που δεν ήταν ασυνήθιστο, ήταν να υπάρχει κάποιος στο τηλεοπτικό πάνελ που να έχει λανθασμένη εικόνα πάνω στο τι συμβαίνει με τα crypto και το Bitcoin. Έδειξε άγνοια σε βασικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα να ξεχωρίσει τις έννοιες ηλεκτρονικό πορτοφόλι και λογαριασμό σε ανταλλακτήριο. Παρ' όλα αυτά, θεώρησε σωστό να νουθετήσει το κοινό, λέγοντας πως τα θεωρεί άχρηστα επειδή έχασε χρήματα. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος είχε κάνει ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορα κρυπτονομίσματα που δεν γνώριζε, με το αστρονομικό ποσό των 100 δολαρίων και (τι έκπληξη!) έχασε. Λες και αν έπαιρνε στην τύχη μετοχές και έχανε, θα έπρεπε να βγει το συμπέρασμα πως οι μετοχές είναι άχρηστες!

Κατηγόρησε το Bitcoin για πράγματα που έχουν απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως το ζήτημα της διακίνησης παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό πράγματι ίσχυε στα πρώτα χρόνια, όπου δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί το σύστημα, ούτε οι παράνομοι ούτε οι αρχές. Πλέον οι κακοποιοί γνωρίζουν πως αν συναλλάσσονται με Bitcoin, τα ίχνη τους βρίσκονται, έστω και δύσκολα. Και όταν η υπολογιστική ταχύτητα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορούν να αποκαλυφθούν εύκολα. Αποτελεί ανέλπιστο δώρο για τις διωκτικές αρχές η χρήση Bitcoin από παράνομους. Αντίθετα, όσοι συναλλάσσονται με μετρητά, είτε ευρώ είτε δολάρια, εξαφανίζουν τα ίχνη τους.

Το επιχείρημα περί συγκάλυψης απατεώνων είναι πραγματικά σαθρό και θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί. Όλοι αυτοί που νομίζουν πως ευνοεί τις παρανομίες θα αντιληφθούν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι είχαν παραπλανηθεί. Και φυσικά αυτό ισχύει και για ένα σωρό άλλα θέματα που έχει κατηγορηθεί το Bitcoin. 

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί ακόμα περί τίνος πρόκειται. Ακόμα και έξυπνοι άνθρωποι. Το καταλαβαίνεις από τις παρατηρήσεις που κάνουν, τις ενστάσεις που έχουν. Το κατηγορούν για πράγματα που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν και τα αγνοούν ή απλά έχουν λάθος εντύπωση στο μυαλό τους. Η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί και θα εκθέσει αυτούς που είτε από άγνοια, είτε από πρόθεση την παραποιούν.

Πρώτα απ' όλα, άλλο είναι το Bitcoin και άλλο τα υπόλοιπα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα crypto υπάρχουν όντως άχρηστα projects που αφήνουν χώρο για απάτες. Όποιος τα μπερδεύει, είναι φανερό πως βρίσκεται στην κατηγορία των παραπλανημένων.  

Αυτό μάς φέρνει στο εύλογο συμπέρασμα ότι όσο δημιουργείται η ευκαιρία να καλούν στα mainstream ΜΜΕ ειδικούς που γνωρίζουν πραγματικά το Bitcoin, να εξηγούν στον κόσμο τι αντιπροσωπεύει και τι όχι, τόσο θα μεγαλώνει η κατανόηση του φαινομένου και φυσικά η υιοθέτησή του.

Η αγορά σήμερα

Ηρεμία πριν την καταιγίδα μοιάζει να είναι η αγορά. Αν εξαιρέσουμε το έκτακτο περιστατικό που οδήγησε στην απότομη πτώση του Bitcoin, η τιμή επανήλθε και κινείται σε ένα σχετικά στενό κανάλι, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

Παρά το ότι μάθαμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) πως η απόφασή τους για το ETF του Bitcoin αναβλήθηκε, η τιμή δεν επηρεάστηκε. Είναι φανερό πως πλέον κανέναν δεν απασχολεί το θέμα -ή τουλάχιστον πολύ λιγότερους από όσους στο παρελθόν. Αυτά είναι τα καλά της bull περιόδου. Τα κακά νέα περνάνε απαρατήρητα. Η αγορά ψάχνει να βρει αφορμή να ανέβει, όχι να πέσει. Η SEC ίσως ανακοινώσει την απόφασή της στις 19 Αυγούστου, αν και το πιθανότερο είναι να εξαντλήσει τη διορία που της δίνει ο νόμος, δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου.

Αυτή την ώρα το Bitcoin υποχωρεί -0,96% και συναλλάσσεται στις 7.830 δολάρια, ενώ πολύ καλά πάει το Binance, που ανεβαίνει 7,69%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v