Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποδεικνύεται ότι συμφέρει η αποταμίευση σε Bitcoin

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως δύο διαφορετικοί άνθρωποι βάζουν στην άκρη κάθε εβδομάδα 100 ευρώ. Ο ένας τα αφήνει σε ευρώ, ενώ ο άλλος, παράτολμος, τα μετατρέπει σε Bitcoin. Τι δείχνει το πείραμα. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Πώς αποδεικνύεται ότι συμφέρει η αποταμίευση σε Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν ζεις σε ένα κράτος όπου επικρατεί σχετικά υψηλός πληθωρισμός, συμφέρει να κάνεις αποταμίευση σε Bitcoin παρά στο τοπικό νόμισμα. Ως απόδειξη, παραθέτουμε το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Bitcoin έχει ξεπεράσει την κορυφή των 20.000 δολαρίων που είχε φτάσει τον Δεκέμβρη του 2017, αν το υπολογίσουμε σε πέσο Αργεντινής.

Τι θα γινόταν άραγε αν κάναμε αποταμίευση σε Bitcoin ενώ είμαστε σε χώρα χαμηλού πληθωρισμού, όπως επικρατεί στην ευρωζώνη; Για πάμε να το υπολογίσουμε.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως δύο διαφορετικοί άνθρωποι βάζουν στην άκρη κάθε εβδομάδα 100 ευρώ. Ο ένας τα αφήνει σε ευρώ, ενώ ο άλλος, παράτολμος, τα μετατρέπει σε Bitcoin. Κάθε Δευτέρα πρωί, ο πιο… συνετός βάζει στον κουμπαρά ή καταθέτει στην τράπεζα 100 ευρώ. Ο πιο… τολμηρός, με το που μπαίνει η Δευτέρα, από τον υπολογιστή του μετατρέπει τα ευρώ του σε Bitcoin*.

Ας πάρουμε το πιο κακό σενάριο για τον παράτολμο, με την υπόθεση ότι και οι δύο ξεκινήσανε τον Δεκέμβρη του 2017. Ότι ήταν τόσο άσχετος ή τόσο άτυχος, που άρχισε να μετατρέπει τα ευρώ του σε Bitcoin στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Στην κορυφή των 20.000 δολαρίων.

Μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 77 εβδομάδες. Εκείνος που αποταμιεύει σε ευρώ, όπως είναι φυσικό, έχει 7.700€ (77 εβδομάδες Χ 100 την εβδομάδα).

Εκείνος που αποταμιεύει σε Bitcoin, έχει μαζέψει σχεδόν 1,5 Bitcoin. Για την ακρίβεια 1,48 Bitcoin.

Η πρώτη του κατάθεση ήταν τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη, όταν έδωσε 100€ και έλαβε 0,006252736 Bitcoin. Η επόμενη ήταν Χριστούγεννα, 25 Δεκέμβρη. Επειδή όμως τα ανταλλακτήρια δεν κλείνουν ούτε Σαββατοκύριακα, ούτε αργίες, μετέτρεψε κανονικά τα 100€ του σε 0,008412552 Bitcoin. Το μοτίβο συνεχίστηκε μέχρι τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Πόσο αξίζουν τα Bitcoin που έχει μαζέψει αποτιμημένα σε ευρώ; Σύμφωνα με την τιμή που είχε τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιούνη 2019, οι αποταμιεύσεις του αξίζουν 10.724 ευρώ! Δηλαδή 39,28% παραπάνω από εκείνον που αποταμίευσε σε ευρώ!

Αντί όμως να πάμε στο χειρότερο σενάριο, ας υπολογίσουμε τι έγινε στο πιο ευνοϊκό σενάριο για τον αποταμιευτή σε Bitcoin. Δηλαδή να ξεκινούσαν και οι δύο τον Δεκέμβρη του 2018, όταν το Bitcoin έφτασε την πρόσφατη χαμηλότερη τιμή του. Οι εβδομάδες πλέον είναι 26, συνεπώς ο αποταμιευτής σε ευρώ θα έχει μαζέψει 2.600 ευρώ. Ο αποταμιευτής σε Bitcoin θα έχει συγκεντρώσει 0,659343502 Bitcoin, που αξίζουν 4.777€.

Με άλλα λόγια, ο αποταμιευτής του Bitcoin σε σχέση με τον αποταμιευτή σε ευρώ θα είχε 83,75% περισσότερα χρήματα, αν και μόλις 6 μήνες πριν, ξεκινήσανε με το ίδιο ποσό.

Αν ξεκινούσαμε από το 2011

Ας το κάνουμε όμως λίγο πιο ενδιαφέρον. Ας υποθέσουμε πως δεν ξεκινάγαμε από το τελευταίο διάστημα μόνο, αλλά οι δύο αποταμιευτές μας άρχισαν από τον Αύγουστο του 2011, όταν έγινε η πρώτη συναλλαγή Bitcoin - Ευρώ.

Τι θα γινόταν τότε, αν αποταμιεύαμε μόλις 100€ τον μήνα; Η διαφορά θα είχε εκτοξευτεί… στη στρατόσφαιρα. Θα ήταν 300 φορές παραπάνω!

Ο μεν αποταμιευτής σε ευρώ θα είχε μαζέψει 9.500€ (95 μήνες Χ 100 τον μήνα), ο δε αποταμιευτής σε Bitcoin, θα είχε μαζέψει 403,8 Bitcoin, που αξίζουν σήμερα 2.926.513€!

Ναι, καλά διαβάσατε. Ο ένας θα είχε λιγότερο από 10 χιλιάδες, ενώ ο άλλος θα ήταν εκατομμυριούχος! Θα είχε στον λογαριασμό του σχεδόν 3 εκατομμύρια.

Αποταμιεύοντας μόλις 100€ τον μήνα, θα είχε 3 εκατομμύρια, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 8 ετών!
Ας πάρουμε και εδώ το κακό σενάριο. Ότι ξεκίνησε την αποταμίευση κοντά στην απόλυτη κορυφή. Κοντά στο χειρότερο δυνατό σημείο. Την 1η Ιανουαρίου του 2018 και θα διαρκούσε 18 μήνες, μέχρι σήμερα. Ο αποταμιευτής των ευρώ θα είχε συγκεντρώσει 1.800€, ενώ ο αποταμιευτής των Bitcoin θα είχε χρήματα αξίας 2.681€! Σχεδόν 50% παραπάνω.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και στη χειρότερη των περιπτώσεων, αν αστοχήσεις με τον πιο θεαματικό τρόπο στη χρονική περίοδο στην οποία αγόρασες, με το Bitcoin το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι λίγη υπομονή.

Πρόκειται περί σύμπτωσης; Αυτή η μεγάλη διαφορά απόδοσης στις αποταμιευτικές νοοτροπίες που αναφέραμε είναι τυχαίες; Αφορά αποκλειστικά τη συναλλαγματική ισοτιμία ή συμβαίνει κάτι βαθύτερο; Αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε στην αυριανή ενημέρωση του BLOCKCHAIN & CRYPTO.

* Αναλυτικότερα μπορείτε να τα δείτε στον πίνακα «Αποταμίευση σε Bitcoin» που υπάρχει στο συνοδευτικό υλικό.

Η αγορά σήμερα

Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια ανοδική προσπάθεια να καλυφθούν οι χθεσινές απώλειες, όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin. Η ορμή του τελευταίου διαστήματος έχει διακοπεί, από τη στιγμή που διασπάστηκε η γαλάζια γραμμή τάσης και γι' αυτό θα έπρεπε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναπεί, όσο η τιμή του Bitcoin είναι πάνω από τις 6.000 δολάρια (κίτρινη οριζόντια γραμμή), η κύρια τάση παραμένει ανοδική.

Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 7.873 δολάρια, με μικρή υποχώρηση -1,36%. Το Bitcoin SV συνεχίζει την ανοδική του πορεία, μόνο που θέλει προσοχή από πλευράς επενδυτών. Επειδή υπήρξαν πολλές διαγραφές από ανταλλακτήρια που πλέον δεν το έχουν στη λίστα διαπραγμάτευσής τους, ο πραγματικός όγκος συναλλαγών είναι πολύ μικρός. Γι' αυτό όσο εύκολα ανεβαίνει, μπορεί και να υποχωρήσει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v