Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα crypto και η γραμμή άμυνας απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία

Από πού προέρχεται η επιθυμία των κυβερνήσεων για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος; Η απάντηση μπορεί να αποδοθεί με μία και μόνο λέξη: έλεγχος. Τι γίνεται όμως αν το κράτος σε θεωρήσει... εχθρό του;

Τα crypto και η γραμμή άμυνας απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Την Παρασκευή που μας πέρασε, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, όπου μας ενημέρωναν ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο στην Ινδία, με το οποίο θα καταστήσουν τις δραστηριότητες γύρω από τα κρυπτονομίσματα παράνομες. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινές, μέχρι και δεκαετή φυλάκιση, για «πρόσωπα που παράγουν, κατέχουν, πωλούν, μεταφέρουν, εκδίδουν ή ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, άμεσα ή έμμεσα».

Από τα γραφόμενα, πρόκειται για τροποποίηση του παλαιότερου νόμου περί πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο κρυπτονόμισμα θα πρέπει να το δηλώσει και στη συνέχεια να το διαθέσει μέσα σε 90 ημέρες.

Ίσως πάντως να γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως πρώτα θα έρθουν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η οποία όταν ρωτήθηκε, δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ινδίας προβαίνει σε ακραία μέτρα νομισματικής υφής, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται επίσημα, να περιοριστούν τα φαινόμενα ξεπλύματος χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή. Πριν λίγα χρόνια είχε απαγορεύσει την κατοχή και κατόπιν κατάργησε μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα.

Αυτό που πιθανότατα δεν θα αποφύγουν οι Ινδοί είναι η επιβολή φόρου σε εκείνους που αποσύρουν από ένα ποσό και πάνω ετησίως, από τον τραπεζικό λογαριασμό τους, σε μετρητά. Η επιδίωξή τους είναι να αποθαρρύνουν τη χρήση χαρτονομισμάτων, για να στραφούν οι πολίτες στην χρήση του εθνικού ψηφιακού χρήματος.

Από πού προέρχεται η επιθυμία τους για καθολική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος; Η απάντηση μπορεί να αποδοθεί με μία και μόνο λέξη: έλεγχος. Τις κυβερνήσεις συμφέρει να συναλλάσσονται οι πολίτες τους με οτιδήποτε μπορεί να καταγραφεί. Μπορούν να ελέγξουν τι έχεις και πού τα ξόδεψες. Και ποιο είναι το πρόβλημα, θα πείτε. Αν δεν έχεις προβεί σε παρανομίες, αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, ποιος ο λόγος να μη θέλεις να καταγράφονται οι συναλλαγές σου; Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, δεν γίνεται να ανταλλάσσουμε ακόμα χαρτιά.

Το επιχείρημα της συμμόρφωσης προς τις «ουδέτερες επιταγές της τεχνολογίας» είναι ύπουλο και δεν το συναντάμε μόνο στην Ινδία αλλά παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και στην ΕΕ. Η ελευθερία νομοταγών πολιτών είναι μια αποδεκτή απώλεια, προκειμένου να καλύψουν οι αρχές την αποτυχία τους να εντοπίσουν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Δεν καταστρατηγείται μόνο το τεκμήριο της αθωότητας, που από μόνο του είναι τρομακτικό. Το κράτος θα μπορεί να κατασκοπεύει όλες τις συναλλαγές μας, ακόμη και τις πιο προσωπικές. Κάθε φάρμακο που αγοράζουμε, κάθε ξενοδοχείο που διανυκτερεύουμε, θα καταχωρείται. Ο μεγάλος αδελφός μάς κλείνει το μάτι.

Αν πραγματικά τους ενδιέφερε η διευκόλυνση του πολίτη, θα έπρεπε να τον αφήσουν να αποφασίσει από μόνος του. Να επιλέξει αν θέλει τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού χρήματος ή τα «παλαιομοδίτικα» χαρτονομίσματα ή κρυπτονομίσματα ή με αντιπραγματισμό ή οτιδήποτε αποφασίσουν από κοινού οι συναλλασσόμενοι.

Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι πολλά και κυρίως σοβαρά. Τι θα συμβεί εάν το κράτος αύριο σε θεωρήσει εχθρό του; Ιδιαίτερα αν είναι απολυταρχικό. Είτε δικαιολογημένα, είτε από ένα τραγικό σφάλμα των αρχών, το πάγωμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή η κατάσχεση όλων των χρημάτων σου μπορεί να γίνει ακαριαία. Στις αναπτυγμένες δημοκρατικές χώρες είναι ενοχλητικό. Σε άλλες χώρες, όμως, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αν αυτές οι πληροφορίες αποκτηθούν από διεφθαρμένους κυβερνητικούς. Σε βάθος χρόνου, δεν θα μπορέσεις να αγοράσεις ή να πουλήσεις τίποτα που να μην έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Κάποιες τραπεζοκεντρικές θεωρίες ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο οι κρίσεις θα αποτελέσουν παρελθόν. Έτσι νομίζουν τουλάχιστον, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να διαφύγει η ρευστότητα εκτός τραπεζικού συστήματος.

Πέρα από ηθικού τύπου διλήμματα γύρω από την ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικότητας, υπάρχει και μια τρομακτική οικονομική προοπτική. Το κράτος αποκτά νέες δυνατότητες για ανελέητο φορολογικό ξεζούμισμα. Πόσες κυβερνήσεις θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό άραγε;

Τα κρυπτονομίσματα, πέρα από την ψηφιακή διευκόλυνση, αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας, έναντι των αυθαιρεσιών της εξουσίας πάνω στην ελευθερία και την περιουσία μας.

Μα έχουν προβλήματα, θα πείτε. Σίγουρα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαστε στην αντίστοιχη φάση του dial up του Internet. Τι έκανε από τότε το Internet; Προχώρησε. Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε πως τα παράπονα που υπάρχουν για το blockchain θα επιλυθούν; Γιατί μένουμε στο σήμερα, λες και θα σταματήσει εδώ η εξέλιξή τους;

Όπως και να έχει, ακόμα και αν θέλει μια κυβέρνηση, είναι πλέον αργά να σταματήσει το Bitcoin και την παρέα του. Είναι πρακτικά αδύνατον. Τους λόγους τους έχουμε γράψει εδώ.

Η αγορά σήμερα

Σταθεροποιητικά κινείται και σήμερα η αγορά των crypto, αν εξαιρεθεί και πάλι το Litecoin που σκαρφάλωσε στα 126,91 δολάρια, ανεβαίνοντας 5,66% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή του. Το Bitcoin παραμένει λίγο κάτω από τις 8.000 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v