Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο συμφέρει η αγορά Litecoin ενόψει halving

Μέρες του 2015 ζει το Litecoin, ενόψει του halving που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 50 ημέρες. Η αξία του σήμερα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά από τα υψηλά του 2017. Ανοδικά κινούνται σήμερα τα κρυπτονομίσματα.

Πόσο συμφέρει η αγορά Litecoin ενόψει halving
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές λένε και έχουν δίκιο. Τα ιστορικά δεδομένα μάς δείχνουν το παρελθόν, δεν προβλέπουν το μέλλον. Ωστόσο η μελέτη του βοηθάει, καθώς μας εκμυστηρεύονται πολλά για τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών. Όπως γίνεται στο Litecoin, όπου οι ομοιότητες της πορείας του τους τελευταίους μήνες σε σχέση με αυτό που έγινε πριν από 4 χρόνια είναι αναμφισβήτητες.

Γιατί 4 χρόνια; Επειδή τότε ήταν που είχαμε το φαινόμενο του halving, το οποίο θα λάβει χώρα ξανά σε 53 ημέρες. Την προγραμματισμένη ημερομηνία όπου η παραγωγή του θα πέσει στο μισό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι «εξορύκτες» θα αμείβονται με τα μισά Litecoin για την ίδια ώρα παραγωγής. Πρόκειται για τον ίδιο σχεδιασμό που έχει και το Bitcoin. Η ποσότητα των Litecoin που βρίσκονται στην κυκλοφορία δεν μειώνεται. Αυτό που ελαττώνεται είναι ο ρυθμός παραγωγής των νέων νομισμάτων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής για κάθε νέο Litecoin. Στον ίδιο χρόνο, με τον ίδιο κόπο και το ίδιο κόστος, οι παραγωγοί θα ανταμείβονται με τα μισά νομίσματα από τις 6 Αυγούστου 2019 και μετά. Θα βρείτε την ακριβή αντίστροφη μέτρηση εδώ.

Έτσι, λοιπόν, οι πιο προνοητικοί αγόρασαν πριν αυτό να συμβεί. Και πράγματι δικαιώθηκαν. Η αξία του Litecoin έχει 6πλασιαστεί, σε σχέση με τα 23 δολάρια που είχε τον Δεκέμβριο, αλλά είναι ακόμα σχεδόν στο 1/3 από το υψηλό το 2017.

Όπως είπαμε και στην αρχή, το παρελθόν είναι οδηγός για το μέλλον. Ορισμένες φορές όμως επαναλαμβάνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Τι είδαμε να συμβαίνει τον Αύγουστο του 2015 πριν το halving; Να εξαπλασιάζεται η τιμή του Litecoin, λίγο πριν φτάσει στην κρίσιμη ημερομηνία. Ό,τι έγινε και τώρα. Κατόπιν οπισθοχώρησε 70% και στην συνέχεια σταθεροποιήθηκε για μεγάλο διάστημα. 

Η ομοιότητα στο διάγραμμα μέχρι τώρα δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε σύμπτωση. Ωστόσο πριν αποφασίσουμε, ας δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ίδια πορεία.

Το Litecoin πριν από λίγα χρόνια ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο και ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατάφεραν να προσελκύσουν ευρύ κοινό και επενδυτές. Ποτέ δεν έχει πέσει κάτω από το top 10 της λίστας των crypto, με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή τους. Επιπλέον, όχι μόνο βρίσκεται στα περισσότερα ανταλλακτήρια, αλλά και επεκτείνει τη συνεργασία του σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που πλέον το δέχονται ως μέσο πληρωμής.

Ένα βασικό επιχείρημα που εξηγεί την αύξηση της ζήτησης για το Litecoin είναι πως αν αρχίσουν να γίνονται πολλές συναλλαγές στο Bitcoin και πάλι, θα γίνουν αρκετά ακριβές, όπως το 2017. Έτσι λογικό ακούγεται οι χρήστες των crypto να προτιμήσουν οικονομικότερους τρόπους. Πράγματι, το Litecoin προσφέρει φτηνότερες συναλλαγές, σε σχέση με το Bitcoin ή το Ethereum. Μάλιστα έχουν γίνει ακόμα πιο φτηνές τον τελευταίο χρόνο. Το κόστος έχει πέσει σχεδόν στο 1/10.

Επειδή το Litecoin είναι γρηγορότερο, φτηνότερο και πλέον, μέσω πρόσφατων βελτιώσεων, προστατεύει πιο πολύ την ιδιωτικότητα, πολλοί θεωρούν πως είναι προτιμότερο για συναλλαγές παρά για αποθήκευση αξίας, αφού το Bitcoin είναι πιο ασφαλές. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, η ασφάλεια στο Litecoin είναι σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ. Αυτό φαίνεται από το Hash Rate, τον βαθμό δυσκολίας δημιουργίας νέων νομισμάτων, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του.

Ήταν καλή ιδέα να αλλάξεις τα ευρώ ή τα δολάριά σου για Litecoin; Σίγουρα, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί. Σε οποιοδήποτε σημείο και αν είχες αγοράσει πριν λίγους μήνες, τώρα θα είχες πολλαπλασιάσει τα λεφτά σου. Είναι καλή ιδέα να αγοράσουμε τώρα; Πλέον τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν. Δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί και πάλι, όπως πριν από 4 χρόνια, το «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση».

Ας δούμε και μια άλλη παράμετρο όμως. Αν πάμε στο πιο καλό σενάριο, κατά το οποίο το Litecoin φτάσει τα υψηλά του, σχεδόν θα 3πλασιάσουμε τα δολάρια ή τα ευρώ μας. Αν το αγόραζες με Bitcoin όμως; Δεν φαίνεται και τόσο καλή ιδέα. Ποτέ δεν έχει περάσει την αξία 0,022 Bitcoin και σήμερα βρίσκεται στα 0,017. Συντρέχουν λόγοι να το περάσει τώρα; Γιατί αν δεν συντρέχουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ανέβει άλλο ένα 30%. Το κλάσμα μεταξύ ρίσκου - ανταμοιβής δεν φαίνεται και τόσο ευνοϊκό.

Η αγορά σήμερα

Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα κρυπτονομίσματα, με τη μεγαλύτερη απόδοση να καταγράφει το Bitcoin SV με 11,80%. Το Bitcoin συνεχίζει σταθεροποιητικά γύρω από τις 8.000 δολάρια. Ενας κανόνας για τις συσσωρεύσεις διαρκείας είναι πως οδηγούν σε απότομη εκτόνωση. Η αγορά σε υπνωτίζει και αιφνιδιάζει κάνοντας απότομη κίνηση, ειδικά αν πρόκειται για «ατίθασο» χρηματιστηριακό τίτλο, όπως το Bitcoin. Αν θα είναι προς τις 6.000 δολάρια ή τις 10.000, μένει να το δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v