Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός νομίσματος

Μόλις στα 27 χρόνια η μέση ζωή ενός νομίσματος. Γιατί είναι θέμα... χρόνου να κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό και στην υποτίμηση και γιατί το bitcoin είναι σαν... ατίθασο αγρίμι.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ενός νομίσματος
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αν η ιστορία είναι οδηγός, τότε θα ήταν άστοχο να θεωρήσουμε ότι τα συμβατικά εθνικά νομίσματα είναι μακροπρόθεσμα ανθεκτικά, παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχουν περάσει πάνω από 1.000 χρόνια, από τότε που χρησιμοποιήθηκε το πρώτο γνωστό χαρτονόμισμα από τους Κινέζους, την εποχή της Δυναστείας των Tang. Η αιτία που εγκαταλείφθηκε δεν είναι διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε: προβλήματα υπερβολικής κοπής και χρόνιου υπερπληθωρισμού.

Το παλαιότερο νόμισμα των ημερών μας είναι το ελβετικό φράγκο, που κυκλοφορεί εδώ και 350 χρόνια. Το αμερικανικό δολάριο είναι 120 ετών. Το ευρώ είναι νόμισμα που σε ανθρώπινα μετρήσιμα χρόνια βρίσκεται κοντά στην ενηλικίωση. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002, μεγαλωμένο στα πούπουλα, υπό την προστασία ισχυρών οικονομικών δυνάμεων. Το Bitcoin αντίθετα κατάφερε να επιβιώσει και μεγάλωσε ορφανό, σαν τον Μόγλη. Ίσως γι' αυτό είναι ατίθασο αγρίμι.

Ιστορικά, τα εθνικά νομίσματα είναι θέμα χρόνου να κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό και στην υποτίμηση. Είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα, όσα άντεξαν περισσότερο από λίγες δεκαετίες, χωρίς να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Σύμφωνα με μια μελέτη 775 νομισμάτων από το DollarDaze.org, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός νομίσματος είναι 27 χρόνια. Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την εξαφάνισή τους είναι ο υπερπληθωρισμός, η νομισματική μεταρρύθμιση, ο πόλεμος και η ανεξαρτησία.

Το βρίσκετε υπερβολικό; Μια εικόνα με πραγματικά παραδείγματα για το τι έχει συμβεί στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια, μπορούμε να δούμε στον παρακάτω πίνακα (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/The_Hanke_Krus_Hyperinflation_Table.pdf)

Το παγκόσμιο ρεκόρ στον πληθωρισμό το κατέχει η Ουγγαρία του 1945. Κάθε 15 ώρες διπλασιάζονταν οι τιμές! Στη δεύτερη θέση είναι η Ζιμπάμπουε, που αναγκάστηκε τελικά να διακόψει την κυκλοφορία του νομίσματός της. Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στην 6η θέση. Πάρα πολλές χώρες φιλοξενούνται στη λίστα, κάποιες μάλιστα για παραπάνω από μία φορά. Ακόμα και οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί δεν έχουν αποφύγει την παγίδα του υπερπληθωρισμού. Βρίσκονται στην 5η θέση την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου κάθε 3,7 ημέρες διπλασιάζονταν οι τιμές.

Το χρήμα έχει χρονική αξία. Ένα ευρώ που θα εισπραχθεί σήμερα αξίζει περισσότερο από ένα ευρώ που θα εισπραχθεί αργότερα. Ένα συμβατικό νόμισμα είναι καταδικασμένο λόγω του πληθωρισμού να χάνει την αγοραστική αξία του σε βάθος χρόνου. Δεν μιλάμε μόνο για νομίσματα τύπου δραχμής ή τούρκικης λίρας ή δολαρίου Ζιμπάμπουε. Κανένα νόμισμα στην ιστορία δεν έχει διατηρήσει την αξία του για πάνω από μια γενιά. Το δολάριο αξίζει το 2% από όσο άξιζε πριν από έναν αιώνα. Έχασε το 98% της αξίας του εσκεμμένα. Δεν έτυχε. Το ευρώ έχει χάσει το 75% της αξίας του μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια, σε σχέση με τον χρυσό. Συνεπώς; Η μόνη διέξοδος είναι ο χρυσός; Δυστυχώς ούτε αυτός.

Ο χρυσός δεν σε προφυλάσσει τόσο από τον πληθωρισμό, όσο από τις κρίσεις. Και αυτό γιατί από τη φύση του έχει μια τάση προς τη σταθερότητα. Αν ανέβει πολύ η τιμή του, τότε πουλάνε με margin τα χρυσωρυχεία για να προστατευτούν, ο κόσμος τα κοσμήματά του κ.λπ. Η αυξημένη προσφορά ρίχνει την τιμή. Αν υποχωρήσει πολύ, κλείνουν χρυσωρυχεία, γιατί είναι ασύμφορη η λειτουργία τους. Άρα η τιμή ανεβαίνει λόγω μειωμένης προσφοράς.

Σήμερα κάτι χωρίς εγγενή αξία, όπως ένα χαρτί, ονομάζεται χρήμα. Και είναι χρήμα, όσο υπάρχει η εμπιστοσύνη σε αυτό. Όσο συμφωνούν οι συναλλασσόμενοι στην αξία που πιστεύουν ότι έχει. Όπως στην περίπτωση του πανδοχέα από το Helvoet που ζήτησε από τον Βασιλιά Γεώργιο ΙΙ δύο γκινέες (παλαιό αγγλικό χρυσό νόμισμα) για δύο αβγά. Ο Γεώργιος ΙΙ τον ρώτησε: «Είναι τόσο σπάνια τα αβγά εδώ;» «Όχι» απάντησε ο πανδοχέας «αλλά οι βασιλιάδες ναι».

Η μυστηριώδης δύναμη πάνω στο χαρτονόμισμα δεν είναι και τόσο… μυστηριώδης. Το δολάριο ή το ευρώ ξέρουμε πού βασίζεται. Αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη στην Κεντρική τους Τράπεζα και στην κυβέρνηση. Ποιο είναι το αντίκρισμα που έχουν; Ομόλογα δημοσίου σε μηδενικά επιτόκια και την κυβερνητική προστασία.

Σε τι βασίζεται το Bitcoin; Στην ασφάλεια των μαθηματικών. Για όσο ζεις και όσο ζουν τα εγγόνια σου (που πιθανότατα δεν έχεις ακόμα), δεν πρόκειται να πληθωριστεί από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Επίσης δεν μπορεί να παραβιαστεί. Πώς το ξέρουμε; Έχει δοκιμάσει η αφρόκρεμα των hackers, μια που πρόκειται για λεία δισεκατομμυρίων. Χωρίς αποτέλεσμα.

Ποια θα είναι τα σημάδια μιας διεθνούς κρίσης νομισματικής αξιοπιστίας, όταν (και όχι αν) τελικά εκδηλωθεί; Μόνο ενδείξεις έχουμε και για να είμαστε ειλικρινείς, αχνές. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων κρίσεων ήταν πως οι ειδικοί διαβεβαίωναν πως αποκλείεται να συμβούν. Πως αποκλείεται να εμφανιστεί κάποιος μαύρος κύκνος. Αυτός είναι ο λόγος που πάντα αιφνιδιάζουν και πάντα εκδηλώνονται απότομα.

Τα παραδοσιακά νομίσματα εξαρτώνται από πολιτικές καταστάσεις, από κοινωνικές ή οικονομικές ανωμαλίες, από διεφθαρμένους κυβερνώντες, από έκτακτα φυσικά φαινόμενα. Το οριακό κόστος του δολαρίου ή του ευρώ είναι πρακτικά μηδέν. Μπορείς να δημιουργήσεις 1 τρισ. ευρώ με το πάτημα κάποιων κουμπιών.

Με το Bitcoin απλά δεν γίνεται. Η φιλοσοφία είναι η ίδια με του χρυσού, αλλά τα μεγέθη διαφορετικά. Για την ώρα τουλάχιστον. Το κάθε ένα κοστίζει χιλιάδες δολάρια και όσο περνάει ο καιρός, θα κοστίζει παραπάνω. Επιπλέον, πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μορφή χρήματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία δεν μπορούν να σου κλέψουν ή να σου κατάσχουν τον πλούτο.

Δείτε εδώ περισσότερα για τη σχέση Bitcoin και πληθωρισμού

Η αγορά σήμερα

Συνεχίζει το Bitcoin να κινείται στο πλαίσιο τιμών που βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα. Το πιθανότερο είναι πως από τη μεριά που θα διασπάσει το λευκό παραλληλόγραμμο, προς τα εκεί θα κινηθεί έντονα. Αυτή την ώρα, τα περισσότερα από τα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται με αρνητικό ποσοστό. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το Binance Coin με 7,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v