Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στα crypto με το Bitcoin μια ανάσα από τις 10.000 δολάρια

Πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10.000 δολαρίων έφτασε το Bitcoin, που έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του από το χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα στα άλλα κρυπτονομίσματα.

Πάρτι στα crypto με το Bitcoin μια ανάσα από τις 10.000 δολάρια
  • Του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στις επενδύσεις, ένας είναι ο πιο παλιός και ο πιο θεμελιώδης κανόνας: Δίκιο έχει όποιος κερδίζει χρήματα. Όχι αυτός που χάνει.

Δίκιο δεν έχει αυτός που πίστεψε μια ιδέα, η οποία αποδείχθηκε επικερδής. Αυτό δεν αρκεί. Για να είναι πραγματικά δικαιωμένος, θα πρέπει να έχει και την ψυχολογική δύναμη να ακολουθήσει την ιδέα του. Για να έχει πράγματι δίκιο, θα πρέπει να μην την εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία. Να μην ενδώσει στις φοβίες του, να μην παρασυρθεί από την αντίθετη γνώμη του περίγυρού του.

Δίκιο δεν έχει όποιος έχει πολλές γνώσεις ή θεωρητική κατάρτιση ή έξυπνα επιχειρήματα. Αν ήταν έτσι, οι βιβλιοθηκάριοι θα ήταν όλοι πάμπλουτοι, όπως πολύ επιτυχημένα έχει αναφέρει ο Buffett. Η δυσκολία στις επενδύσεις είναι πως η θεωρία έχει αξία μονάχα ως προετοιμασία, καθώς εφαρμόζεται σε πολυσύνθετα, χαοτικά συστήματα. Η γνώση δεν είναι δύναμη. Είναι πιθανή δύναμη. Η γνώση δεν σε βοηθάει να επικρατήσεις. Η εκτέλεση το κάνει αυτό. Η εκτέλεση επικρατεί της γνώσης. Δεν κερδίζεις χρήματα από τις πρόβες. Μόνο από τις παραστάσεις.

Πιθανότατα έχετε διαβάσει επανειλημμένα ότι «η τάση είναι φίλη μας», «κόψτε τις απώλειές σας νωρίς και αφήστε τα κέρδη σας να τρέξουν» και ούτω καθεξής. Ναι, είναι κλισέ, αλλά τα κλισέ για κάποιο λόγο έχουν γίνει γνωστά. Επειδή συνήθως αποτελούν διαχρονικές αλήθειες. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, η τάση αποδείχθηκε πράγματι πολύτιμη φίλη μας. Από την Πρωταπριλιά (τι συμβολισμός και αυτός) και μετά, μας πήρε από το χεράκι και μας καθοδήγησε στη βόλτα προς την επιτυχία.

Σίγουρα, στην πράξη είναι δύσκολο για ψυχολογικούς λόγους να ακολουθήσετε αυτές τις διαχρονικές και πολύτιμες συμβουλές. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την ιδέα της ήττας, έστω και με μικρές απώλειες. Κάθε φορά που χάνετε, η αποτυχία σάς απογοητεύει. Θέλει υπομονή, επιμονή και κυρίως πειθαρχία στο σχέδιο. Αυτά είναι τα κλειδιά: προετοιμασία και πειθαρχία. 

Απόψεις, φιλοσοφίες, συστήματα, μέθοδοι, υπάρχουν πολλοί. Συχνά αντικρουόμενοι. Ποιος είναι ο πιο πετυχημένος; Στις αγορές υπάρχει ο αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιος από όλους αυτούς τους τρόπους είναι ο σωστός. Ποιος είναι ο κριτής; Η πραγματικότητα. Ποια είναι τα κριτήριά της; Η θεμελιώδης αρχή, που αναφέραμε στην αρχή: δικαιωμένη είναι η σκέψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Και τι μας λέει η πραγματικότητα; Ότι όλοι αυτοί οι γκουρού, οι μεγαλόσχημοι αναλυτές, οι επενδυτές με δεκαετίες εμπειρίας που μας διαβεβαίωναν ότι το Bitcoin θα πάει στο μηδέν, είχαν εν μέρει… δίκιο. Μπορεί να μην τείνει στο μηδέν, αλλά τείνει στο να προσθέσει και άλλα μηδενικά δίπλα στην αξία του! 

Πόσοι από αυτούς που πίστεψαν στο Bitcoin, που ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του, που αντιλήφθηκαν τις δυνατότητές του, είναι κερδισμένοι και πόσοι χαμένοι; Επειδή εδώ είναι το μυστικό: όσοι κατάλαβαν τις θεμελιώδεις διαφορές του Bitcoin από τις υπόλοιπες παραδοσιακές αξίες, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από την πτώση του 2018 αλλά το θεώρησαν ευκαιρία να αγοράσουν ακόμα περισσότερα. Μόνο όμως όσοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει το Bitcoin τόσο σπουδαίο.

Δικαιώθηκαν; Αποδεικνύεται από το παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα. Όποιος απέκτησε και κράτησε Bitcoin σε όλο αυτό το διάστημα της δεκαετούς παρουσίας του μέσα στο μπλε φόντο, είναι από τους κερδισμένους. Όποιος έχει αγοράσει σε αυτό το μικρό διάστημα των λίγων εβδομάδων της κορυφής (πορτοκαλί φόντο), είναι από τους χαμένους. Η διαφορά τους είναι πραγματικά συγκλονιστική. 

Μα είναι φούσκα, θα σκάσει. Είναι απάτη, θα βουτήξουν οι επιτήδειοι τα λεφτά των κορόιδων.
Μια απάντηση σε αυτό: οι χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο που έχει υπάρξει, που υπάρχει και που πιθανότατα θα υπάρξει. Ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ δυνατά μυαλά, εξαιρετικά μορφωμένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι με βαθιές τσέπες, θεσμικοί με τεράστια ισχύ. Αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο Bitcoin, θα το είχαν βρει τόσα χρόνια. Δεν ζούμε στην εποχή του τηλέγραφου. Σήμερα μέσα σε νανοδευτερόλεπτα μεταφέρονται οι πληροφορίες.

Όμως το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ ή εσύ ή ο Α ή ο Β. Το θέμα είναι τι λέει η χρηματιστηριακή πραγματικότητα, ο ανώτατος κριτής. Και εκείνος έχει αποφανθεί…

Ναι, αλλά θα υποχωρήσει μόλις φτάσει τις 10.000 δολάρια, λένε. Ποιοι το λένε; Οι ίδιοι που λέγανε τα ίδια και για τις 6.000! Δεν θα υποχωρήσει η τιμή του; Φυσικά θα υποχωρήσει κάποια στιγμή. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Πότε και πόσο, δεν ξέρουμε. Ξέρουμε όμως ότι η ιστορία έχει δείξει πως κάθε νέο χαμηλό είναι υψηλότερο από το προηγούμενο. Όχι χωρίς λόγο, άσχετα αν τον καταλαβαίνουμε ή όχι. Όπως και να έχει, όσο είναι πάνω από την άσπρη γραμμή τάσης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η αγορά σήμερα

Όπως είναι φυσικό, επικρατεί πάρτι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin από το χαμηλό του Δεκεμβρίου έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του. Βρίσκεται στις 9.780 δολάρια, εννοείται με νέο ρεκόρ έτους. Ο ενθουσιασμός δεν λείπει και από τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα, με το Ethereum να καταγράφει αυτή την ώρα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο με 7,8%. 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v