Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Στάση αναμονής απέναντι στο κρυπτονόμισμα Libra

Δεν ασπάζεται αλλά ούτε απορρίπτει το Libra η UBS. Υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις αυτή τη στιγμή παρά απαντήσεις. Βλέπει προοπτικές ανάπτυξης του κρυπτονομίσματος σε βάθος χρόνου.

UBS: Στάση αναμονής απέναντι στο κρυπτονόμισμα Libra

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τον αντίκτυπο του Libra, του κρυπτονομίσματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Facebook, επιχειρεί να αξιολογήσει η UBS, που σημειώνει ότι προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής απέναντί του.

Το λανσάρισμα του Libra και της θυγατρικής Calibra από το Facebook θα έχει βραχυπρόθεσμα περιορισμένο αντίκτυπο στους τομείς της τεχνολογίας, των οικονομικών υπηρεσιών και του διαδικτύου, σημειώνει η UBS.

Ωστόσο, σε βάθος χρόνου μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος μέσω της ανάπτυξης διασυνοριακών πληρωμών και της ενδεχόμενης εισόδου στον τομέα των καταθετικών υπηρεσιών, σχολιάζει η ελβετική τράπεζα.

«Αν και συμφωνούμε ότι η πρόταση του Facebook στον τομέα των κρυπτονομισμάτων είναι μοναδική, δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαξιωτικοί απέναντι στο Libra, δεδομένου ότι χρειάζονται ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να γίνουν γνωστές», αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της.

Τονίζει επίσης πως η επιτυχία του Libra δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, καθώς το blockchain συνεχίζει να εξελίσσεται. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το Libra όπως πώς θα ευθυγραμμιστούν τα συμφέροντα των μελών της κοινοπραξίας που το υποστηρίζουν, πώς θα εργαστούν για τη μετάβαση σε μια αποκεντρωμένη διαδικασία επαλήθευσης και πώς το νόμισμα θα είναι ανεξάρτητο χωρίς να αντιμετωπίζει αμφισβητήσεις για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

«Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο σε εμάς πώς το Libra θα συμμορφώνεται με τους ρυθμιστικούς κανόνες ανά την υφήλιο» σημειώνει η  ελβετική τράπεζα.

Η UBS σχολιάζει επίσης πως, εφόσον στόχος του Libra είναι να λειτουργήσει ως παγκόσμιο νόμισμα, η υπαγωγή του σε ρύθμιση θα είναι μονόδρομος. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες προκάλεσε το σχετικό ενδιαφέρον σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, όμως θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, όπου σήμερα κατοικούν 600 εκατ. από το 1,7 δισ. των ανθρώπων που δεν διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό.

Στο τεχνολογικό πεδίο η UBS βλέπει μειωμένο αντίκτυπο, καθώς το Libra θα είναι πιο «ελαφρύ» από το Bitcoin, ενώ θα έχει περιορισμένες απαιτήσεις και για την αποθήκευση ιστορικών δεδομένων. Για τον τραπεζικό κλάδο, το Libra, λέει η UBS, ξεκάθαρα στοχεύει στην αγορά των πληρωμών. Αν και είναι πιθανόν το νέο κρυπτονόμισμα να παίξει τελικά έναν σημαντικό ρόλο στις πληρωμές παγκοσμίως, προς το παρόν δεν αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστή για τα υφιστάμενα συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v