Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο ράλι του Bitcoin και τα... επαναλαμβανόμενα λάθη

Μια ανάσα από τα 13.000 δολάρια βρίσκεται το Bitcoin. Το σενάριο της «φούσκας» που δείχνει να ακυρώνεται, οι λανθασμένες εκτιμήσεις των «συνετών» και η δυναμική του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. Πώς κινείται σήμερα η αγορά.

Το νέο ράλι του Bitcoin και τα... επαναλαμβανόμενα λάθη
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε νέες πτήσεις το Bitcoin. Αυτή την φορά απογειώθηκε στα 13.000 δολάρια. Η πορεία του αρχίζει να θυμίζει έντονα το 2017 ή για τους παλαιότερους το 2011 και το 2013. Όταν δεν το σταμάταγε τίποτα μέχρι να πολλαπλασιάσει κατά πολλές φορές την τιμή του. Σας φαίνεται απίθανο; Ήδη βρίσκεται 4 φορές πιο πάνω από όσο είχε πριν ένα εξάμηνο. Την προηγούμενη φορά που έφτασε τόσο ψηλά ήταν στις 6 Δεκέμβρη του 2017. Για να κατακτήσει την κορυφή των 20.000 χρειάστηκε μόλις 10 ημέρες! Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε πως οπωσδήποτε θα επαναλάβει το ίδιο. Ωστόσο είναι ενδεικτικό της ταχύτητας που κινείται.

Οι «συνετοί» δεν αγοράζανε Bitcoin πριν λίγους μήνες, όταν βρίσκονταν κολλημένο στην περιοχή 3.000-4.000 δολαρίων. Το θεωρούσαν ακριβό. Άλλοι, ακόμα πιο «ορθολογιστές», ήταν σίγουροι ότι έσκασε η φούσκα και είναι θέμα χρόνου να μηδενίσει. Διαψεύστηκαν όλοι με τον πιο θεαματικό τρόπο.

Οι περισσότεροι άρχισαν να αναθεωρούν όταν είδανε να ξεπερνάει τα 10.000 δολάρια. Ξεκίνησαν να σκέφτονται πως τελικά είναι «πολύ σκληρό για να πεθάνει». Μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως το Bitcoin είναι κάτι διαφορετικό από τις παραδοσιακές μορφές επένδυσης που γνωρίζανε μέχρι τώρα, θα έχει φτάσει τις 20.000 δολάρια. Τότε θα είναι έτοιμοι να αγοράσουν!

Επειδή όμως θεωρούν τον εαυτό τους πιο έξυπνο από τους άλλους, δεν θα αγοράσουν το «ακριβό» Bitcoin. Δεν είναι κορόιδα. Θα περιμένουν να υποχωρήσει. Δυστυχώς για αυτούς όμως, δεν πρόκειται να συμβεί στον χρόνο και στο ποσοστό που εκείνοι φαντάζονται. Πώς το ξέρουμε; Σπάνια η αγορά κάνει το χατίρι στους πολλούς. Όσο «ορθολογικά» και αν σκέφτονται.

Τι θα κάνουν λοιπόν; Με την αγωνία μην μείνουν εκτός παιχνιδιού, θα αρχίσουν να ψάχνουν για να αγοράσουν «ευκαιρίες» στα μικρότερα κρυπτονομίσματα. Επειδή όμως θα βιάζονται μην χάσουν και εκεί την άνοδο, και βέβαια λόγω της ημιμάθειας τους, θα είναι ευάλωτοι στον κάθε απατεωνίσκο ή ανίδεο. Νομοτελειακά θα χάσουν τα λεφτά τους, όπως τα χάσανε το 2017 οι ευκαιριακοί επενδυτές, οι οποίοι έβαζαν τις οικονομίες μιας ζωής σε ένα νόμισμα το οποίο πριν λίγες ώρες δεν είχαν ξανακούσει στην ζωή τους.

Οι περίοδοι εκρηκτικής ανόδου του χρηματιστηρίου ασκούν ακαταμάχητη έλξη στο τζογαδόρικο ένστικτο που έχει διεγερθεί από την πλεονεξία και την ευημερία των γύρω. Για όποιον είναι τζογαδόρος, μόνο μία συμβουλή μπορούμε να του δώσουμε: να μην είναι.

Τα λάθη επαναλαμβάνονται

Η επενδυτική ιστορία επαναλαμβάνεται. Λογικό. Η κερδοσκοπία είναι τόσο αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν και θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Όσοι πιστεύουν στις πληροφορίες δεν το κάνουν επειδή είναι χαζοί. Στην υπόλοιπη ζωή τους μπορεί να είναι πανέξυπνοι και επιτυχημένοι. Ωστόσο σαγηνεύονται από την ελπίδα του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.

Είναι σφάλμα για τον οποιοδήποτε να προσαρμόζει την πραγματικότητα, έτσι ώστε να ταιριάζει στις απόψεις του. Ειδικά αν πρόκειται για επενδυτή, αυτό κοστίζει λεφτά. Το αντίθετο πρέπει να κάνει. Πρώτα να διαπιστώσει τα σημεία στα οποία οι θεωρίες του δεν συνάντησαν την πραγματικότητα. Κατόπιν να διορθώσει τα λάθη στο σκεπτικό του. Δεν είναι εύκολο. Στη πράξη αποδεικνύεται πως το πιο δύσκολο από όλα, είναι να προφυλαχθείς από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Δουλειά κανονική είναι οι επενδύσεις. Και μάλιστα από τις πιο αδυσώπητες. Ανταγωνίζεσαι άλλους που είναι διάνοιες στην στατιστική, στα οικονομικά, στους υπολογιστές. Η χρηματιστηριακή δραστηριότητα είναι όπως όλα τα επαγγέλματα. Θα πρέπει να κατέχεις την τέχνη καλά προκειμένου να πετύχεις. Είναι όπως όταν βλέπεις κάποιον να κλωτσάει την μπάλα και να κερδίζει εκατομμύρια. Παίζοντας. Πόσο δύσκολο είναι να κλωτσάς μια μπάλα και να τρέχεις; Να όμως που λίγοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Και σίγουρα κανένας δεν το καταφέρνει χωρίς να γνωρίζει τα βασικά ή χωρίς προπόνηση

Ειδικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, πρώτα μαθαίνετε για την φιλοσοφία, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες και μετά ξεκινάτε την επενδυτική σας δραστηριότητα. Το trading δεν χωράει ερασιτεχνισμούς. Αν δεν συμπεριφέρεστε στο χρηματιστήριο με επαγγελματικό τρόπο, θα αποτελέσει το πιο ακριβό χόμπι που έχετε δοκιμάσει. Δεν είναι μέρος να περάσουμε την ώρα μας διασκεδάζοντας. Μπορούμε βέβαια να το κάνουμε, αλλά να ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα χάσουμε τα χρήματα μας.

Η αγορά σήμερα

Τα λόγια είναι περιττά αυτές τις ημέρες στον χώρο των crypto. Απλά απολαμβάνουμε την διαδρομή, μέχρι να δώσει τα πρώτα σημάδια αναστροφής του κλίματος. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει φανεί ούτε συννεφάκι στον ορίζοντα. Το Bitcoin αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 12.671 δολάρια με 11,51% άνοδο.

Ωστόσο τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα δεν ακολουθούν. Κερδίζουν μεν, αλλά όχι με αντίστοιχες αποδόσεις. Παράξενο; Όχι τόσο. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που οι επενδυτές εστιάζουν ειδικά στο Bitcoin, αλλά επειδή συνεχίζετε να μας ρωτάτε, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα για αυτό το φαινόμενο στο αυριανό άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v